1956 fancy, szexi és trendi. És jól fizet

Budapest |

<p>Több mint 10 milliárd forintot költ el idén és a jövő év első felében a magyar kormány az 1956-os forradalom 60. évfordulójának megünneplésére. A programok nagy részére még csak ezután kerül sor, de már így is &bdquo;sikerült begyűjteni&rdquo; néhány botrányt.</p>

A megemlékezésnek Orbán Viktor miniszterelnök szerint „fancynak, szexinek és trendinek” kell lennie.

A programok koordinálására és a pénz legnagyobb részének elosztására tavaly létrehozták az ’56-os emlékbizottságot, amelyben szinte csak kormánypárti politikusok ülnek. Egy januári kormánydöntés alapján ez a testület dönt 13,5 milliárd forint (39,8 millió euró) sorsáról, ebből 12,15 milliárdot ebben az évben költhetnek el. A többit legkésőbb jövő év június16-ig kell felhasználni, eddig tevékenykedik ugyanis az emlékbizottság. A testület egyik botránya, hogy állítólag 50 millió forintot használtak fel egy popdal elkészítésére, amelyen azonban a közreműködők ingyen dolgoztak.

Akik jól keresnek ’56-on

Már az is szokatlan, hogy az emlékév nem december 31-ig, hanem 2017. június 16-ig tart. Ez az egy dátum emlékeztet Nagy Imrére, őt ugyanis június 16-án végezték ki, igaz, nem a forradalom utáni évben, hanem 1958-ban.

Az emlékbizottságban jobbára kormánypárti politikusok kaptak helyet, a fővédnöke Kövér László, a parlament elnöke és Wittner Mária 56-os szabadságharcos, elnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, társelnöke pedig Schmidt Mária, a Terror Háza vezetője. A bizottság tagjai között jobbára államtitkárokat találunk, mellettük csak néhány kulturális és tudományos intézmény vezetője fért be, akik jobbára szintén a kormánnyal szimpatizálnak.

A bizottságnak leginkább azonban az ad „súlyt”, hogy rengeteg pénzről döntött és dönt. Egy januári kormánydöntés alapján 13,5 milliárd forintot fordíthat a szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére, ebből 12,15 milliárdot ebben az évben költhetnek el.

A bizottság hat pályázatot írt ki: a kiemelt minősítésű országos, illetve országhatáron átnyúló programokra, kulturális és tudományos programokra, a 60 évvel ezelőtti események filmes feldolgozására, közterületi emlékművek, emlékhelyek létrehozására, valamint tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok, irodalmi alkotások létrehozatalára. A hatodik pályázat a legérdekesebb, ide romkocsmák pályázhatnak 1956-ot idéző dekorációk, rendezvények megvalósítására. Valószínűleg ettől várják leginkább, hogy a megemlékezés „fancy, szexi és trendi” lesz. Ezt az elvárást maga Orbán Viktor jelentette ki állítólag a kötcsei találkozón, erről pedig Schmidt Máriától tudunk. „Azt mondta Kötcsén, hogy el kell érnünk a fiatalokat, ezért fancyk, trendik és szexik leszünk” – idézte Orbán szavait Schmidt.

A honlap szerint eddig összesen 1768 pályázat érkezett, amelyekből 957-et támogatott a testület. A legtöbb pályázó csak kisebb, legfeljebb néhány millió forintos támogatást kapott, de vannak néhányan, akik több százmillió forintból szervezkedhetnek. Az egyik legnagyobb nyertes a külügyminisztérium, amely elvitte a teljes keret csaknem tizedét: 1 milliárd forintot „nyert a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben szervezendő 1956-os emlékévi programjainak megvalósítására”.

Vannak azonban más pályázók is, akik több 10 vagy százmillió forintos támogatást kaptak. Ilyen például a Magyar Állami Operaház, amely az 1956-os forradalom 60. évfordulója méltó megünneplésére készülő kiemelt produkcióira kapott csaknem 200 millió forintot. Ebből szervezik meg például a Magyar Gálaestet Kassán, a Kassai Állami Színházban, de készül belőle daljáték és forradalmi musical is.

100 millió forintot kapott Koltay Gábor filmrendező is az „Itt élned halnod kell...” című zenés történelmi játékra. A HVG szerint ez valójában egy 1985-ös darab „leporolása”, amelyet Koltay még a „felszabadulásunk 40. évfordulójára” készített a szocializmus idején, most ezt igazítja az 1956-os eseményekhez.

Nem csak az emlékbizottság oszt azonban pénzt a megemlékezésekre a kormányhoz közeli szereplőknek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda augusztus 5-én költött el 1,4 milliárd forintot, „előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség” miatt meghívásos tenderen.

A sürgős tenderre a Rogán Antal miniszter Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának a Network 360 nevű cégét és Mándoki László (vagy Leslie Mandoki) zenész-producer vállalkozását hívták meg. Csetényi ötvenhattal is folytatja az üzleti tarolást: érdekeltségei, a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. csaknem 12,5 milliárd forintos állami megrendeléshez jutottak a Simicska–Orbán-konfliktus kitörése óta, írja a hvg.hu.

"Halszagú" Magyarország és "náci” himnusz ’56-ra

Nem sikerült túlságosan fényesre az ’56-os megemlékezés himnuszának elkészítése sem. A kampány során egy dalt már bemutattak, egy másiknak a szövegére pedig jelenleg folyik a pályáztatás. Mindkét dallal akadnak azonban gondok.

Az első dal szerzője, Desmond Child ismert amerikai dalszerző, aki olyan együtteseknek is írt számokat, mint például a Kiss, a Scorpions vagy éppen Cher. Őt állítólag maga Orbán Viktor kérte fel egyik washingtoni útja alkalmával. A magyar gyökerekkel rendelkező – báró Márfy Sándor és egy kubai énekesnő gyermeke 1953-ban, Floridában született – szerző azonban nem kerített túl nagy feneket a dalnak, leporolta egy korábbi, 2007-es szerzeményét, az In the Steps of Champions címűt, amelyet a Miami Egyetem volt bajnokcsapatainak emlékére szerzett. A szövegét Orbán Tamás szerezte, más vélemények szerint összeollózta klasszikus hazafias versek, például a Himnusz, a Szózat szállóigévé vált soraiból.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251762","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

50 millió

A magyarul Egy szabad országért címen futó számot több ismert énekes, mások közt Wolf Kati, Péter Szabó Szilvia, Radics Gigi, Nagy Feró, Sasvári Sándor, Molnár Ferenc „Caramel”, valamint Pál István és zenekara, a Hooligans és egy ötventagú kórus énekelte fel. A kritikák szerint a szöveg kicsit együgyűre sikerült, és még csak nem is az a legnagyobb „probléma” a dallal, hogy első sora, a „Magyarország halld szavunk” valójában „Magyarország halszagú…”-nak hangzik. A valódi probléma az, hogy a dalt a közreműködők állítása szerint ingyen készítették, a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Schmidt Mária kormánybiztos vezetése alatt álló 1956-os emlékbizottság azonban állítólag 50 millió forintot költött a dalra. Az emberi erőforrások minisztériuma az átlátszó.hu információi szerint azt állítja, ő nem rendelkezik semmilyen szerződésekkel az adott dallal kapcsolatban. A dalt eddig csak az intereneten lehetett meghallgatni, az MTVA tegnap jelentette be, hogy estétől már hallható a Petőfin.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251763","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Avanti ragazzi

Nem sok jó várható a második „himnusztól” sem, amelyet egy olasz dal, az Avanti ragazzi di Buda, vagyis az Előre, budai srácok lesz, amelyhez új magyar szöveg írására hirdetett pályázatot a Petőfi rádió és a Petőfi tévé. A baj ezzel csak az, hogy az eredeti dalt, amelyet még feltehetően az 1960-as évek közepén írtak, az ’56-os forradalom emlékére Rómában, ma már az SS Lazio futballcsapat szurkolói kemény magjának a himnusza. A római Laziót magát is a szélsőjobbos kötődésű futballcsapatnak tartják, sokak szerint „Mussolini csapata”, a kemény magja pedig egyenesen újnáci beütésekkel rendelkezik. Ennek a kemény magnak az indulója az Avanti ragazzi. Az interneten található néhány videón láthatók a Lazio „B közép” szurkolói, akik himnuszuk éneklésével és náci karlendítéssel buzdítják csapatukat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251764","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A Petőfi rádió és a Petőfi tévé közös pályázatán most erre az ötven éve született dallamra várták az új szövegeket. A petöfilive.hu tájékoztatása szerint a pályázatra 1570 vers érkezett. A győztes nyereménye 500 ezer forint lesz, a második helyezett 350 ezer forintot, a harmadik pedig 150 ezer forintot kap.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"251765","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A pályázat ugyanakkor egy kicsit elkésett: az Avanti ragazzinak már vannak magyar szövegei, a magyar szélsőjobboldalhoz kapcsolható együttes, például a Romantikus Erőszak már 2013-ban elkészítette a maga változatát. Pályázat is volt már a magyar szövegre, a Magyarok Világszövetségének 2014 elején eszébe jutott ez a „remek ötlet”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?