Közélet

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Pozsony | Áprilisban kétéves mélypontra esett vissza az állástalanok aránya Szlovákiában. A vendéglátásban a nyári szezon kezdete előtt 10 ezer betöltetlen állás van, miközben az ukrajnai menekültek közül is egyre többeknek sikerül elhelyezkedniük.
author
Molnár Iván

2022. május 19. 16:30

vendéglő
Pár héttel a nyári turistaszezon kezdete előtt a vendéglátásban még mindig több mint 10 ezer szabad álláshelyet nem sikerült betölteni. - TASR-felvétel

„Az egy évvel korábbi 8-ról idén áprilisra 6,54 százalékra esett vissza a szlovákiai állástalanok aránya, ami az elmúlt két év legjobb eredménye. A munkanélküliek száma Szlovákia valamennyi régiójában csökkent” – jelentette be csütörtökön Milan Krajniak munkaügyi miniszter a Munka-, Szociális és Családügyi Központ legfrissebb felmérésére hivatkozva. Míg egy évvel ezelőtt több mint 234 ezer állástalan volt a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, a számuk mostanra 193 ezerre esett vissza, akik közül egy kedvező ajánlat esetén 176 ezren lennének képesek azonnal munkába állni.

Van miből válogatni

„A munkanélküliség Szlovákia minden régiójában csökkent. Havi összehasonlításban leginkább a magyarok által legnagyobb számban lakott Nyitrai megyében javult a helyzet, ahol az állástalanok aránya az elmúlt hónapban 4,44 százalékra esett vissza”

– mondta el Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója, aki szerint az idei év eleje óta folyamatosan emelkedik a betöltetlen álláshelyek száma is. Tavaly december óta ez utóbbi több mint 15 ezerrel nőtt, megközelítve a 87 ezret. „Ezek rendkívül biztató adatok. A munkanélküliség harmadik hónapja csökken” – mondta Krajniak, aki szerint ez annak is köszönhető, hogy csaknem két és fél milliárd eurót fordítottak a szlovákiai alkalmazottak munkahelyeinek a megőrzésére.

Mire számíthatunk?

Az állástalanok száma a háború és az emelkedő infláció okozta nehézségek ellenére az elkövetkező időszakban tovább csökkenhet.

„Előrejelzéseink szerint a kedvező fejlemények a következő hónapokban is folytatódnak, amit az Európai Bizottság nemrég közzétett tavaszi előrejelzése is megerősített”

– állítja Matúš Baliak, a Szociálpolitikai Intézet (ISP) elemzője, aki szerint azonban mindez sokban függ majd attól, milyen irányt vesz az ukrajnai háború. „A munkanélküliség alakulását hamarosan kedvezően befolyásolhatja a nyári szezonmunkák beindulása is” – tette hozzá Baliak.

Bizalmi válság

A nyári szezonmunkák szempontjából egyébként a vendéglátás kecsegtet a legtöbb munkahellyel, ez az az ágazat azonban, amely a koronavírus-járvány hatásait máig nem heverte ki. A járványügyi lezárások idején rengeteg alkalmazottat bocsátottak el, akik emiatt elveszítették a bizalmukat, és inkább tartósan olyan ágazatokban helyezkedtek el, amelyeket kevésbé fenyegettek a lezárások. A lezárások feloldását, és a turizmus felpörgését követően a vendéglátósok így most nem várt akadályokkal néznek szembe.

„Már csak néhány hét van hátra a nyári turistaszezon kezdetéig, azonban még mindig több mint 10 ezer szabad álláshelyet nem sikerült betölteni”

– figyelmeztet Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének (AHRS) az elnöke, aki szerint a korábban a vendéglátó- és szállodaiparban dolgozók bizalmának a visszaszerzése hatalmas kihívást jelent a vállalkozásoknak.

Hogyan segíthetne az állam az ágazaton, amelynek a problémáiért nagyrészt az általa bevezetett járványügyi megszorítások a felelősek? „A kulcskérdés az idényjellegű foglalkoztatás egyszerűsítése. A szállodaipari vállalkozások szerint a nyári és a téli idegenforgalmi szezonhoz kötődő idénymunkákat járulékkedvezményekkel lehetne vonzóbbá tenni. Annak ellenére, hogy a közelmúltban már benyújtottak egy olyan javaslatot a parlamentbe, amely pozitív változásokat hozhatott volna, hozzájárulva a foglalkoztatás növeléséhez, a javaslat sorsa bizonytalan. Jóváhagyását a parlament többször is elhalasztotta, ezért arra kérjük a képviselőket, hogy már a májusi ülésen támogassák a javaslatot. Ez esetben már az idei nyári szezonban élhetnénk a kedvezményes foglalkoztatás előnyeivel” – mondta el Harbuľák.

Menekültek foglalkoztatása

A vendéglátóiparban egyébként az ukrajnai menekültek közül is sokan találtak munkát. A háború kitörése óta csaknem 77 ezer ukrajnai kérelmező kapott ideiglenes menekültstátuszt Szlovákiában, Krajniak szerint közülük jelenleg több mint 7200-an dolgoznak szlovákiai munkáltatóknál, elsősorban olyan pozíciókban, amelyek iránt a hazai munkakeresők részéről nem volt túl nagy igény. Az AHRS ezért a Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) közösen egyszerűsítette és elérhetővé tette azokat a képzési anyagokat, amelyek megkönnyítik a menekültek számára a szakmai kompetencia, az úgynevezett higiéniai minimum megszerzését, amely az elhelyezkedés alapfeltétele ebben az ágazatban.

„A háború kitörése után gyakorlatilag azonnal megugrott az érdeklődés a szállodai, éttermi munka iránt az ukrajnai menekültek részéről, akik közül eddig mintegy 500 talált munkát a különböző vendéglátóhelyeken, szállodákban és panziókban. Gyakori probléma azonban, hogy az óvodai férőhelyek hiánya miatt az anyáknak egyszerűen nincs hová elhelyezniük a gyermekeiket, így munkát sem tudnak vállalni”

– figyelmeztet Harbuľák. Szerinte a katonai konfliktus kitörése óta már több mint két és fél hónap telt el, így az államnak végre reagálnia kellene az óvodai és iskolai kapacitások növelésével kapcsolatos igényekre. „A katonai konfliktus kitörése óta improvizálunk, amennyire csak tudunk. Megismétlődött a világjárvány idején kialakult forgatókönyv: az állam nem volt felkészülve, még hónapok múltán sem képes rugalmasan reagálni a helyzetre, és ez hiba” – tette hozzá Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) a szóvivője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulík matovič

Vége az állandó veszekedéseknek, kibékült Matovič Sulíkkal?

grendel gábor

Grendel: Azok, akik a kormánykoalícióra szavaztak, nem akarnak előrehozott választásokat

internát

Szeptembertől jelentősen drágulnak a kollégiumok – mutatjuk, mennyivel!

j8ce9w7zusvdj

Medvére figyelmezteti a rendőrség a Kassa környékieket

n75rdzuij

Így hűtsd le magad, ha nincs légkondid!

liszicsanszk

Hamarosan eleshet egy újabb ukrán nagyváros

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.