150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

A többség szerint Fico nem diszkriminálja a romákat
Pozsony |

150 euróval növekedhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülők számára – jelentette be Robert Fico, a Smer elnöke. A nem dolgozók szülők viszont ennél kisebb emelésre számíthatnak.

Robert Fico szerint a gyermekgondozási segély növelésére azért van szükség, mert jócskán elmarad az anyasági támogatás összegétől. „Sokáig tárgyaltunk arról, hogy tovább növeljük-e az anyasági támogatást. Az anyasági szabadság hossza 34 hét, ez idő alatt a dolgozó nők tulajdonképpen megkapják a teljes nettó bérüket. Ezért úgy döntöttünk, hogy érdemesebb a gyermekgondozási segélyre koncentrálnunk, amely közvetlenül az anyasági után következik. Képzeljük csak el: egy dolgozó nő az anyasági szabadság alatt kap 800–900 eurót, és egyszer csak be kell érnie 220 euróval” – magyarázta a pártelnök

Az anyasági támogatás mértéke a dolgozó nő bruttó bérétől függ: először napra lebontva kiszámolják a bér nagyságát, majd ennek 75 százaléka adja az anyasági támogatás összegét. Ezzel szemben a gyermekgondozási segély nagysága minden szülő számára ugyanakkora, 220 euró havonta.
A Smer intézkedéseinek következtében a korábban dolgozó szülők havonta 150 euróval többet, vagyis 370 eurót kapnának. Azok a szülők, akik nincsenek tartós bejegyzett munkaviszonyban (például a diákok), 50 eurós növekedésre számíthatnak.

„A célunk az volt, hogy különbséget tegyünk a dolgozó és nem dolgozó anyák között, hiszen gyakorta halljuk a kritikát, hogy azoknak az anyáknak, akik soha nem dolgoztak és sok gyereket szültek, magasabb bevételeik vannak a különféle segélyek miatt, mint azoknak az anyáknak, akik egész életükben dolgoztak”

– tette hozzá Fico.

A gyermekgondozási segélyt az anyasági szabadság lejárta után lehet kérvényezni a munkáltatónál, és a szülő legfeljebb 3 évig (a súlyos egészségi gondokkal küszködő gyermekek esetében 6 évig) jogosult a támogatásra. 
Fico szerint ezeket az intézkedéseket addig kell meglépni, amíg a szlovák gazdaság jól teljesít. „Az államkassza bármiféle nehézség nélkül átvészelné az emelést” – mondta a Smer elnöke. A gyes emelése az előzetes becslések szerint mintegy 140 ezer családot érint, és körülbelül 145 millió euróba kerül az államnak.

A szakértők szerint a Smer szociális csomagjának az lesz a következménye, hogy még inkább elmélyíti a társadalmi különbségeket. Michaela Šedovič és Zuzana Dančíková, a londoni közgazdasági egyetem elemzői úgy vélik, hogy az intézkedések ugyan nem közvetlenül a roma kisebbség ellen irányulnak, de közvetetten mégis őket sújtják a legjobban. „A jelenlegi kormány állítja, hogy a szegénység elleni küzdelem az állam legalapvetőbb célkitűzései közé tartozik. Ehhez képest csak még inkább elmélyíti az egyes társadalmi rétegek közötti gazdasági különbséget, főként a marginalizált roma közösségeket érinti érzékenyen az intézkedés. Ugyan az ő helyzetük is javul, de a többiekhez képest még inkább romlik” – olvasható a szakértők elemzésében.
Robert Fico szociális csomagjáról a következő, júniusi ülésén szavaz a parlament. (nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!