1400 gyerek maradhat óvoda nélkül

Pozsony |

Az előző iskolaévben az ötévesek 84,5%-a járt óvodába az országban. 2021-re, amikor az ötéves gyerekeknek már kötelező lesz az óvodalátogatás, 96,9 százalékuknak lesz hely a hazai ovikban.

A 2018/2019-es tanévben az ötévesek 84,5 %-a járt óvodába, a legnagyobb arányban a Zsolnai kerület járásaiban, a legkevésbé pedig a Kassai kerületben. Itt a Gölnicbányai (58 %), a Nagymihályi (59,9%) és az Iglói járásban (62,6 %) jár a legkevesebb ötéves óvodába. Az oktatáspolitikai intézet által végzett elemzés szerint jelenleg több mint 170 ezer óvodásnak van hely a hazai óvodákban, ebből, az elérhető adatok alapján, tavaly 2411 és 4086 között mozgott a kihasználatlan helyek száma az ötévesek számára.


Martina Lubyová (SNS) oktatásügyi miniszter szerint két uniós projektnek köszönhetően további több mint 3000, ötéveseknek szánt férőhely kialakítása lehetséges az országban, és ezen kívül még több mint 1600 hely kialakításra van lehetőség. Ezzel együtt az oviba járó ötévesek aránya 2021-ig érheti el 96,9 százalékot. 


Az elemzés foglalkozik azokkal a gyerekkel is, akik olyan községekben laknak, ahol most nem működik óvoda. A miniszter elmondása szerint 267 ilyen település van az országban, amelyeken összesen 600 ötéves gyerek él, akik nem járnak óvodába. A miniszter szerint ezekben az esetekben két megoldás lehetséges: vagy óvodákat építenek, vagy behordják a gyerekeket a legközelebbi települések intézményeibe. Az elemzés szerint, ha ezek a gyerekek kihasználnák a településükhöz legközelebb eső óvoda szabad helyeit, több mint 200 gyerek óvodalátogatása lenne megoldva.

Amennyiben a gyerekeket a három legközelebb eső óvoda valamelyikébe vinnék a szülők, akkor a 600-ból 368 gyereket sikerülne elhelyezni, amivel 97,5 %-ra nőne az óvodát látogató ötévesek száma. Ez azt jelenti, hogy minimum 1460 férőhely hiányozhat 2021-ben. A legtöbb óvodai férőhely Tőketerebesen és Pozsonyban fog hiányozni. (szh)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?