Kiska megvétózta az SNS áruházakról szóló törvényét

Pozsony | Andrej Kiska államfő visszaadta a parlamentnek az áruházláncok különleges illetékéről szóló törvényt, és azt tanácsolta a képviselőknek, hogy bizonyos részeket ne fogadjanak el belőle. Kiska szerint a törvény nem rendszerszerű, mert olyan, egymást átfedő feltételeket szab, amelyek diszkriminálják az áruházláncokat.
TASR

2018. december 12. 14:35

Andrej Kiska - TASR-felvétel

Kiska szerint a kritériumok, amelyeket a törvény szab, nincsenek összhangban a kiskereskedői jellegű szlovák piaccal. A kereskedők csoportosítása ráadásul az államfő szerint eltorzítja a gazdasági versenyt.

Kiska azt is elmondta, hogy a törvény olyan plusz adókkal terheli a kereskedőket, amelyeket végeredményben a fogyasztóknak kell megfizetniük. Ezért is rossz a törvénynek az a módosítása, amely kimondja, hogy az illeték az egész bevételt sújtja, még akkor is, ha annak nagy része nem az élelmiszeripari termékek eladásából származik.

A törvény elfogadásának folyamatában Kiska szerint nem biztosítottak elegendő teret a vitának. „Tekintettel a törvény jelentőségére és az érintettek széles körére, több teret kellett volna biztosítani a nyilvánosság beleszólásának" – hangsúlyozta.

Az államfő elmondása szerint a törvény megsérti az EU szabad letelepedésről és szolgáltatásnyújtásról szóló jogait. Ezeknek a szabadságoknak a korlátozása csak abban az esetben engedélyezhető, ha jogilag elfogadott és mértékletes célokat követ, ez azonban Kiska szerint a törvényre nem igaz.

A megvétózott törvény értelmében a Szlovákiában jelen lévő áruházláncoknak a jövő évtől különleges, a nettó árbevételük 2,5%-ának megfelelő összegű illetéket kellene fizetniük. A koalíciós SNS műhelyéből származó törvényjavaslatot múlt csütörtökön (12. 6.) fogadta el a parlament.

„A hozzáadott érték elosztása az egész élelmiszer-ellátási lánc keretében, az elsődleges termeléstől az élelmiszer-feldolgozáson keresztül az eladásig nagyon egyenetlen, míg az áruházláncok ebben a láncban a nyereségüket tekintve domináns pozíciót foglalnak el” – állítják a javaslat beterjesztői.
 

Az igazságosabb elosztás érdekében ezért szerintük új, a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart támogató mechanizmusok kialakítására van szükség, ezen belül elsősorban a mezőgazdasági termények áruforgalmával kapcsolatos elemzésekre, felmérésekre, kiállításokra és bemutatókra. Ezeket a különleges illeték összegéből finanszíroznák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?