Vélemény

Karnyújtásnyira

Aki megteheti, nézzen kicsit körül, kinek tudna segíteni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 6. 09:04

koronavírus
- Somogyi Tibor felvételei

Ma még – sajnos – nem tudjuk, mennyire lesz mély a seb, amelyet a vírus a világgazdaságon ejt. Az elkerülhetetlen, súlyos recesszió görbéjének alakulása ugyanis erősen összefügg azzal, milyen gyorsan sikerül leszámolni a láthatatlan ellenséggel. Azt viszont leszögezhetjük, hogy gazdasági szempontból a kormányok és a központi bankok gyorsan és megfelelően reagáltak. Az elméleti és gazdaságpolitikai vitákat, nézetkülönbségeket félretéve önti folyamatosan a piacokra a likviditást az összes nagyobb jegybank, a kormányok a korábbi költségvetési szigorhoz képest nagyvonalúan hagynak jóvá óriási mentőcsomagokat. Naponta hatalmas összegekről, százmilliárdokról döntenek. Már most tudjuk, hogy a számlát a következő generációk állják, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg ez a legmegfelelőbb reakció, különösen a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt.

De mit tehetünk mi, állampolgárok amellett, hogy szigorúan betartjuk a vírus legyőzéséhez szükséges, a szakemberek által leghatékonyabbnak tartott ajánlásokat? Milyen egyéb feladatunk lehet még? Először is nézzünk körül a szűkebb környezetünkben. Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van munkánk, és ezért még fizetést is kapunk, sőt, megtakarításunk is van, nos, ebben az esetben nézzünk körül kicsit másképp. Kik azok, akiknek a szolgáltatásait igénybe vettük a koronavírus előtti időkben? Közülük kik azok, akiknek most valószínűleg nincs bevételük? Ha évek óta ugyanahhoz a fodrászhoz járunk, akkor hívjuk fel, kérdezzük meg, hogy van, esetleg ajánljuk fel, hogy megvásárolnánk néhány hajvágást előre. Ha van kedvenc kávézónk, éttermünk, érdeklődjünk, nem vásárolhatnánk-e utalványt, amivel később fizethetnénk. Feltehetően egyedül nem húzzuk ki a csávából, de ha többen így cselekszünk, munkahelyeket, családokat menthetünk meg. Ha ismerőseink között van, aki az egészségügyben, az élelmiszeriparban dolgozik, kérdezzük meg, mire van most a legnagyobb szüksége. Próbáljuk meg elképzelni, milyen lehet most hajléktalanként létezni.
Ha mi összeszorult gyomorral toljuk maszkban és kesztyűben a bevásárlókocsit, akkor hogyan tudnak ők megfelelni az elvárásoknak, hogyan tudják teljesíteni az intézkedéseket (kézmosás, fertőtlenítés, segélyvonalak használata stb.)? Ha egy mód van rá, segítsük azokat az alapítványokat, amelyek őket próbálják védeni, megóvni.

Aki szereti a jó bort, gondoljon csak bele, milyen helyzetben vannak a bortermelőink. Az éttermek és borbárok nem rendelnek tőlük, de a szőlőmunkák nem tűrnek pár hónapos halasztást. Biztos vagyok benne, hogy az olvasók jó része már korábban fölmérte a lehetőségeit, és segített.

Egy új szolidaritás lehet az alapja a járvány utáni világ építésének. Ha nem ezen az úton indulunk el, hanem továbbra is a gazdasági növekedés, a felhalmozás, az osztalékok bűvöletében folytatjuk a természet, egymás és saját magunk kizsákmányolását, akkor a bolygó immunrendszere ismételten figyelmeztetni fog minket, és a jelenleginél sokkal súlyosabb válságok jönnek.

Sánta Attila

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változik a kiutazási formanyomtatvány

Változott a kiutazási formanyomtatvány

Végh Attila

Végh Attila: A ketrecben teljesen másképp érzi magát az ember

Alapszabály-ellenesnek vélik Berényi lépését

Matovič: Berényi barátommal ebédeltem

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.