Régió

Ismét nekifutnak a volt poliklinika eladásának Komáromban

Komárom | November 28-áig jelezheti a szlovák kulturális minisztérium, hogy igényt tart-e a Komárom tulajdonát képező ingatlanra. Ha nem, kiírják az eladásra vonatkozó versenytárgyalást. A kikiáltási ár 268 ezer euró.
author
Vataščin Péter

2021. november 12. 16:00

komárom
Az ingatlan egyike a komáromi városközpont legdominánsabb épületeinek - Vataščin Péter felvétele

A komáromi városközpont egyik legrégebbi tehertétele a volt poliklinka épületének egyre romló állaga és bizonytalan sorsa. A hulló vakolat miatt hosszú évek óta körülkerített épület hasznosítására már több ötlet és kísérlet is felmerült, az önkormányzat azonban most ismét megpróbál úrrá lenni az áldatlan állapotokon.

Műemléki bonyodalom

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a versenytárgyalás kiírásáról és feltételeiről döntöttek a képviselők, ám a konkrét lépésre még várni kell pár hetet. Ennek oka, hogy az Műemlékvédelmi Hivatal bő két hónapja elindította a volt poliklinika épületének műemlékké való nyilvánítási eljárását. Egyes feltételezések szerint erre hatással lehetett a Nec Arte Nec Marte polgári társulás által korábban elindított petíció is, amelyet néhány százan írtak alá.

Az ingatlan a műemlékvédelmi eljárás időtartama alatt – függetlenül annak kifutásától – is védettnek minősül, így az államnak elővételi joga van rá. Szabó Ingrid, a Városi Hivatal vezetője az ülésen elmondta, már értesítették a kulturális tárcát, amelynek november 28-áig van ideje válaszolni. Ha nemleges lesz a válasz, elhárul az utolsó akadály is a versenytárgyalás kiírása elől.

Régi probléma

A napirendi pont nem volt mentes a hevesebb képviselői hozzászólásoktól, valamint a komolyabb akadályok emlegetésétől sem. Andruskó Imre képviselő és Ondrej Gajdáč alpolgármester egyként hívták fel a figyelmet arra, hogy bárki is vegye meg a volt poliklinikát, a műemléki státusz okán sokkal drágább lesz a felújítás – Andruskó szerint akár 7-8 millió euróba is kerülhet. Knirs Imre képviselő – aki korábban már sokszor játszott aktív szerepet a hányatott sorsú ingatlan sorsa körül, például magyarországi támogatást is akart szerezni – drámai módon beszélt arról, hogy pár hónapon belül kezdeni kéne valamit az épület állagával, annyira rossz a helyzet. Kovács Dávid képviselő erre azzal válaszolt, hogy a magyar kormányt is érdekli a megvétel lehetősége, majd a vitából nyilvánvalóvá vált, hogy a fél éve bejegyzett MANEVI SK cégről van szó, amely a magyar állam tulajdonában levő részvénytársaság szlovákiai leányvállalata.

Az önkormányzat mindenesetre szeretne biztosra menni a vásárlással, ezért a versenytárgyalás feltételeit úgy határozták meg, hogy az bizonyos biztosítékokat is tartalmazzon. Így például a majdani tulajnak időkorlátot szabnak a fejlesztés megvalósításához, amelyet legkésőbb 2027 végéig kell befejeznie. Ha ennek a vevő addigra nem tesz eleget, büntetést és kártérítést kell fizetnie a városnak, amelynek ráadásul joga lesz felmondani az adásvételi szerződést is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.