Pusztul a volt egészségügyi központ épülete

<p>Komárom. Újabb kísérletet tett a város vezetése a Klapka téren álló volt egészségügyi központ (a komáromiak által csak poliklinikaként emlegetett épület) tulajdonviszonyának rendezésére. Bastrnák Tibor polgármester levélben fordult Milan Belicához, Nyitra megye elnökéhez, valamint a megyei önkormányzatot alkotó pártok frakcióvezetőihez, amelyben az évek óta húzódó probléma mielőbbi megoldására kéri az érintetteket.</p>

V. KRASZNICA MELITTA

„Komárom városa már a kilencvenes évek végén, az egészségügyi rendszer átalakításakor bejelentette igényét az ingatlanra, amikor ingyen átkerülhetett volna a város tulajdonába. Sajnos, erről a lehetőségről az elhúzódó ügyintézés miatt és a vonatkozó jogszabályok módosítása következtében lemaradtunk, így a patinás épület az újonnan létrehozott megyei önkormányzat tulajdonába került – világította meg az ügy hátterét Hortai Éva alpolgármester. – Az azóta eltelt időszakban a város többször meg akarta vásárolni a megyétől a városközpontban álló ingatlant. Érdekességként említeném, hogy 2003 augusztusában a hivatalosan felbecsült értéke 4,148 millió korona volt, az értékbecslésről szóló törvény változását követően 2005 májusában már 30,7 millió korona.”

Három sikertelen versenypályázat

Bár az akkor még MKP-többségű megyei önkormányzat jóváhagyta az adásvételt, Milan Belica megyeelnök a letört vétó ellenére másodszor sem írta alá. A rákövetkező években pedig mintha megállt volna az idő – sajnos, az üresen álló épület állagának romlása viszont nem –, és 2009 őszéig nem történt előrelépés az ügyben. Akkor a komáromi városi önkormányzat újabb javaslattal állt elő: ingatlancserét javasolt a megyének. Komáromban ugyanis több olyan megyei tulajdonú épület található, amelyek városi telken állnak. Ilyen például a Szinnyei József Könyvtár, a Jókai Színház vagy a hetes lakótelepi egészségügyi központ. A megyei képviselők a város ajánlatát figyelmen kívül hagyva a 2009. novemberi választásokat megelőző utolsó ülésükön versenypályázat kiírása mellett döntöttek. Ugyanakkor feltételként szabták, hogy a vevőnek egészségügyi célokra kell kihasználnia az ingatlant. Mivel a megadott határidőig nem akadt jelentkező, 2010 áprilisában, majd 2010 júniusában újabb versenypályázatot hirdettek; ez utóbbi esetben már a becsült ár 70 százalékáért kínálták az ingatlant, és kimaradt a feltételek közül az egészségügyi célú felhasználás is. Mindezen módosítások ellenére nem sikerült értékesíteni.

Készek jogi útra terelni

a bérlet kérdését

„2010 februárjában és márciusában Milan Belica megyeelnöknek levélben megismételtük az ingatlancserére vonatkozó ajánlatunkat, de javaslatunkat még csak nem is terjesztette megtárgyalásra a testület elé – mutatott rá Hortai Éva. – A mielőbbi jogi rendezést azonban a községek, valamint a megyei önkormányzatok vagyonáról szóló törvény módosítása is indokolttá teszi, amely szigorította az önkormányzati vagyon bérbe adásának feltételeit. Míg korábban a megye nem fizetett a városnak bérleti díjat az épületei alatti telkekért, a módosítás szerint a városnak piaci bérleti díjat kell kérnie érte. Amit a megye vonakodik kifizetni.” Éppen ezért a megyeelnöknek és a frakcióvezetőknek írt levélben a polgármester arra is figyelmezteti az érintetteket, hogy ha nem tudnak a mindkét fél által előnyös ingatlancserében megegyezni, a város kénytelen lesz jogi útra terelni a bérleti díj behajtását. A csere mindként fél számára előnyös lenne: a megyének egyrészt nem kellene bérleti díjat fizetnie, másrészt intézményei pályázhatnának támogatásért az uniós alapoknál, a város viszont megkaphatná a poliklinika épületét, ahová a felújítást követően a tervek szerint a jelenleg több épületben székelő városi hivatalt költöztetné. Ha azonban rövid időn belül nem születik megállapodás, az enyészeté lesz a patinás belvárosi ingatlan.

Katasztrofális állapotban a könyvtár

A megegyezés hiánya miatt nemcsak a Klapka téri poliklinika épülete pusztul szemmel láthatóan, hanem a Szinnyei Könyvtár Eötvös utcai főépületének felújítása is késik. A javításokra viszont nagy szükség lenne, mert az épület a rossz alapozás miatt süllyed, a tető minden esőzéskor beázik olyannyira, hogy a gyerekkönyv-részlegen vödrökben fogják fel a vizet. „Készen állnak a tervek az egymillió euró értékű rekonstrukcióra, de addig nem tudunk uniós forrásokra pályázni, amíg nem rendeződik a tulajdonviszony vagy a hosszú távú bérlet kérdése. Fenntartónknak, a megyei önkormányzatnak pedig nincs pénze, hogy önerőből végeztesse el a felújítást – panaszolta Alžbeta Littvová könyvtárigazgató. – Éppen ezért mind a városi, mind a megyei képviselőket arra kérném, vegyék elő józan eszüket, és tegyenek végre pontot az ügy végére. Ha ugyanis nem sikerül pályázati pénzt szereznünk a felújításra, könnyen előfordulhat, hogy vészhelyzet miatt ki kell költöznünk az épületből.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?