Iskola utca

Vers a lelke mindennek

Vers a lelke mindennek címmel zenés-irodalmi műsort tartottak a magyar költészet napja alkalmából a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Sportgimnáziumban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 19. 19:00

Vers a lelke mindennek címmel zenés-irodalmi műsort tartottak a magyar költészet napja alkalmából a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában és Sportgimnáziumban. A rendhagyó rendezvényt Tóth Krisztina kortárs magyar író és költő műveivel nyitotta meg az iskola két magyartanára, Kis Lívia és Nagy Zsuzsanna.

Elsőként a Párducpompa című novelláskötetből a Verset állva, majd a Szívlapát című versgyűjteményből a Tanítvány című alkotását olvasták fel. A diákok által megszólaltatott verseket pedig Lackfi János Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című, izgalmas versátiratokat tartalmazó népszerű kötetéből válogatták. A színpadon ülő „jó tanuló” lányokat a „rosszfiúk” minden esetben „letorkolták”, és nem hagyták, hogy a klasszikus változatokat mereven szavalják – így a Tiszta szívvel helyett a Kis lázadás szünidőre, a Befordultam a konyhára helyett a Befordultam a fitneszbe, A Dunánál helyett A stadionnál, a Végek dicsérete helyett a Plaza Balassi hangzott el. Végül a lányok is szóhoz jutottak, és Lackfi Jánosnak a fiúkhoz írt ódájával replikáztak.

A műsor videoanyagát az ún. filmes versfeldolgozások képezték, az Egy estém otthon című vers alapjául a Forest Gump, az Amit a szívedbe rejtesz alapjául a Trónok harca filmkockái szolgáltak.

Nagy sikert arattak a megzenésített versek is, egyebek mellett a Nem tudhatom és a Születésnapomra.

Mivel az iskola diákjai minden évben részt vesznek a Posztolj verset az utcára! programban, így a költészetnap versposztolással ért véget. (kl)

Önnek ajánljuk

Čaputová utcahosszal vezet

Nem borult a papírforma: a szlovákok 2:0-ra legyőzték a magyarokat

Rácz Noémi két évtizednyi alkotása a Löffler Múzeumban

Egy tengeralattjáró tragédiája. Egy könyv és egy film a 2000-es katasztrófáról

A Híd Čaputovát támogatja, a civilek még tárgyalnak

Egyre színesebb a pozsonyi maraton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?