Iskola utca

Tavaszi nyitás a Párkányi Gimnáziumban

Az idei tavasz elég sokáig váratott magára, de azért csak megérkezett.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 19. 19:00

Az idei tavasz elég sokáig váratott magára, de azért csak megérkezett. A téli szürkeség után diákjaink újult erővel vágtak bele az évente megrendezett vetélkedőkbe, versenyekbe, amelyeken igen szép eredményeket értek el.

A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulóján Méri Mátyás és Sándor Cyntia aranysávos, Kollár Krisztián és Skultéty Viktória ezüstsávos lett. Méri Mátyás Komáromban a Jókai-emléknapon szintén első helyezést ért el. A vers- és prózamondók sikereiben oroszlánrésze van felkészítőjüknek, Uzsák Éva tanárnőnek, aki már hosszú évek óta a március 15-i emlékműsort is szervezi a szavalókkal. Idén a Csemadok helyi szervezete külön köszönetét fejezte ki a színvonalas műsorért, amelyet a város kultúrházában mutattak be. Minden elfogultság nélkül állítom: ebben az évben nagyon kitettek magukért. A műsorban nemcsak szavalatok és prózai szövegek hangzottak el, hanem ének és tánc is tarkította a műsort.

A gimisek helyesírásban is kiválóak. Az Implom József Helyesírási Verseny országos fordulóján a hetedik helyet megszerző Hausleitner Adrianna kijutott a Kárpát-medencei döntőre. Az esszéíró versenyen Sándor Cyntia Budapesten, a Magyarok Házában az első helyezésért járó oklevelet vehette át.

A kora tavaszi időszakban zajlottak a szlovák és az angol nyelvi versenyek is. A Poznaj slovenskú reč járási fordulóján 3. helyen végzett Ferencz Réka, az angol nyelvi olimpia járási fordulóján első lett Simonek Alan és Srnka Filip. A kerületi fordulón a negyedik és az ötödik helyet szerezték meg.

A fenti eredmények csupán dióhéjban foglalják össze néhány diákunk legutóbbi sikereit. Rajtuk kívül többen is szerepeltek a hagyományos Gimi Konferencián, és kiselőadásban mutatták be azt, ami iránt érdeklődnek, például a biológia, kémia témakörében folytatott kutatások eredményeit vizsgálva jutnak el saját meglátásaik, véleményük megfogalmazásához.

Nem minden diák képes nyilvánosság előtt szerepelni, de minden diákunk szívesen néz végig egy-két előadást, ha lehetősége nyílik rá. A Komáromi Jókai Színházba idén is bérlete van diákjaink több mint felének. Márciusban emellett egy projekt keretében sikerült a budapesti Nemzeti Színházba valamennyi diákunknak ingyen belépőjegyet szerezni Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjára, amely fergeteges élményt adott a gyerekeknek.

Csicsay Károly

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?