Iskola utca

Selyés spanyol diadal

Hatalmas meglepetést szerzett iskolájának Szakáll Lili, a komáromi Selye János Gimnázium diákja, aki először vett részt az országos spanyol nyelvi olimpián.Március 20-án kezdődött a spanyol nyelvi olimpia országos döntője, melyen idén egy sokoldalú diák, Szakáll Lili (II.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 12. 19:00

Hatalmas meglepetést szerzett iskolájának Szakáll Lili, a komáromi Selye János Gimnázium diákja, aki először vett részt az országos spanyol nyelvi olimpián.

Március 20-án kezdődött a spanyol nyelvi olimpia országos döntője, melyen idén egy sokoldalú diák, Szakáll Lili (II. A) képviselte iskolánkat, városunkat és az egész kerületet, miután a kerületi fordulón az 1. helyen végzett kategóriájában.

A spanyol olimpiát minden évben a IUVENTA szervezet rendezi meg. Feladatuknak tekintik a tehetséggondozást, tantárgyi olimpiákat és egyéb programokat szerveznek a diákoknak évről évre.

A komáromi Selye János Gimnáziumban 2008 óta folyik a spanyol nyelv oktatása heti két, illetve három órában. Igyekszünk a gyerekekkel modern, játékos módszerekkel megszerettetni a nyelvet. Az érdeklődők több szakkörben is fejleszthetik nyelvtudásukat. Kétévente tanulmányi utat szervezünk Costa Bravára, amely nagyon népszerű diákjaink körében. Idén felvettük a kapcsolatot egy mallorcai iskolával is. Tehát lehetőség bőven akad, ha valaki komolyabban szeretne foglalkozni a nyelvvel.

Térjünk vissza a versenyre, melynek programja idén is kétnapos volt. A rendezők ugyanis a hispán kultúrából is ízelítőt nyújtanak az ország legjobb spanyolosainak. A program a versenyt megelőző este elkezdődött. Erről Szakáll Lili írta le élményeit néhány sorban: „A szervezők szórakozással egybekötött ráhangolódást biztosítottak számunkra. Először minden versenyzővel váltottunk pár szót, természetesen spanyol nyelven. A megismerkedés után spanyol anyanyelvű lektor segítségével interaktív szórakoztató előadáson vettünk részt. Az estét egy helyi tánccsoport előadása koronázta meg, flamencót mutattak be nekünk. A zene, a színes ruhák és a szenvedélyes táncok minden verseny előtti feszültséget elűzve teremtettek igazi latin hangulatot. Másnap reggel teljes nyugalommal álltam neki a feladatlapok megoldásának, köszönhetően tanárnőmnek, mert tudtam, mindenre felkészített.”

A verseny négy kategóriában zajlott, és két főbb részből állt (írásbeli és szóbeli). Az előbbin nemcsak a nyelvtani tudást, hanem a szövegértést, a fogalmazáskészséget, a szókincset is tesztelték. Utóbbin egy felkészülés nélküli, rögtönzött szituációs gyakorlattal a beszéd folyékonyságát, a kiejtést, a tartalmat és a szóhasználatot is pontozták.

Az eredményhirdetés a Prímási palotában volt. Az esemény fényét emelte a helyszín és az illusztris vendégek is. A nagykövet úr ünnepi beszéde és néhány izgalommal töltött perc után kiosztották az emléklapokat, majd kihirdették az első három helyezettet is. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a teremben a két legmeglepettebb arc Lilié és az enyém volt, hisz bár titkon talán reméltük, egyikünk sem számított biztos győzelemre. De sikerült. Szakáll Lili, a Selye János Gimnázium másodikos tanulója, aki először indult spanyol versenyen, elhozta a legjobbnak járó trófeát. Én pedig először küldtem diákot ilyen versenyre, tehát az öröm és a megilletődöttség határtalan volt. Az iskola történetében először feljutottunk az országos spanyol csúcsra! Mindkettőnk és az egész spanyolos csapat (tanárok és diákok) nevében mondhatom, hogy ez az eredmény hatalmas motiváció számunkra.

Szeretnénk köszönetünket kifejezni mindenkinek, aki hitt bennünk, támogatott és velünk örült a sikernek.

Musitz Marietta spanyoltanár

és Szakáll Lili

Önnek ajánljuk

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Kigyulladt egy lakás Tőketerebesen, egy gyerek meghalt

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?