Iskola utca

Selyés gimnazisták szép sikerei a versmondó fesztiválon

Komárom | A tavalyi tanévben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszerszervezőivel ismét rendhagyó módon, online vetélkedés formájában hirdette meg a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált nemcsak a szlovákiai magyar iskolák szavalói, hanem a Kárpát-medence magyar tanulói részére is.
XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál, Selye János Gimnázium
Iskola utca

2021. november 1. 17:40

XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál, Selye János Gimnázium
Balról: Nagy Kinga, Gál Ádám Vajk, Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke és Szalay Mátyás (Fotó: SZMPSZ)

A fiatalon elhunyt felvidéki származású kiváló színművész, Kaszás Attila emlékének szentelt versmondó fesztivál célja változatlan volt: ahogy az elmúlt 13 évben, ismét lehetőséget kínált a szavalni vágyó diákoknak, hogy bemutathassák tehetségüket. Sajnálatos módon a versenyzők az elmúlt tanévben sem léphettek közönség elé, a verstolmácsolás adta előadói és hallgatói élménytől a járvány idén is megfosztotta az érdeklődőket.

A versmondók két, külön-külön maximum 3 perces videófelvétellel nevezhettek a versenybe: egy tetszés szerinti költeménnyel, valamint kötelező versként Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes vagy Pilinszky János életművéből kellett választaniuk.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége értékelésében olvashattuk, hogy a meghirdetett 3 kategóriába (I. kategória: az alapiskolák 1–4. osztályos tanulói; II. kategória: az alapiskolák 5–9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1–4. osztályos tanulói; III. kategória: középiskolák 1–4. osztályos tanulói) rekordszámú nevezés érkezett. A neves magyarországi és hazai színművészekből álló szakmai zsűri 346 – 268 hazai és 78 külföldi – versenyző 2-2 videófelvételét hallgatta meg, illetve a különböző sávokba való besorolással értékelte a szavalók produkcióit.

További érdekes és a jövőre nézve nagyon biztató adat, hogy 102 – 61 hazai és 41 külföldi – intézmény nevezett be a versenyre, a diákokat pedig 181 pedagógus, illetve szülő készítette fel.

A zsűri tagjai voltak: Pápai Erika színművész, a zsűri elnöke, Balázs István versmondó, Dolmány Mária, Hirschberger Szilvia, Körömi Gábor drámapedagógusok, Ficza István, Gubík Ági, Holecskó Orsolya, Holocsy Krisztina, Horváth Sebestyén Sándor, Hostomský Fanni, Jókai Ági, Kálid Artúr, Lajos András, Melecsky Kristóf, Szabó Viktor színművészek, Tóth Zsóka, Tóth Zsuzsanna előadóművészek.

Iskolánkat, a komáromi Selye János Gimnáziumot öt diákunk képviselte, és nagyszerű eredménnyel zárták a XIV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.

A II. kategóriában aranysávot érdemelt ki Nagy Kinga (V. N), felkészítője Králik Zsuzsanna tanárnő volt.

A III. kategóriában két aranysávos szavalónk kapott helyet: Gál Ádám Vajk (II. B), felkészítője Kiss Szilvia színművésznő, valamint Szalay Mátyás (IV. A), felkészítője Spátay Adriana tanárnő.

Bangha Roland (VIII. N, önálló felkészülés) és Molnár Vivien (III. C, felk. Spátay Adriana) szavalóink a III. kategória ezüst sávjában végeztek.

A zsűri különdíjakkal is jutalmazta a kiemelkedő versmondókat. Holecskó Orsolya színművésznő és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház különdíját Gál Ádám Vajk, Jókai Ági színművésznő különdíját Szalay Mátyás, Tóth Zsóka előadóművész közvetítésével a Tatabányai Jászai Mari Színház különdíját pedig Nagy Kinga érdemelte ki.

Versenyzőinknek szívből gratulálunk a kitűnő eredményekhez, köszönjük a felkészítőknek a nem éppen hagyományos formában kifejtett munkájukat. Bízva abban, hogy az idei tanév már lehetővé teszi a megszokott hagyományos versenyzést, minden elkötelezett, illetve jövendő szavalónak, pedagógusnak, szülőnek lelkes felkészülést, sok sikert az idei XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon.

(sp)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

majomhimlő

Az infektológus szerint ezeknél az embereknél lehet súlyos a majomhimlő lefolyása

dd

A bőség kosara lesz az idei Sziget

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

építőipar

Egekbe szökött az építőanyagok ára, a cégek is több pénzt kérnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.