Iskola utca

Prágai szakmai gyakorlaton a jövő szakemberei

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjai szépen helytálltak a cseh fővárosban.
Iskola utca

2021. október 19. 10:46

ujszo
(Fotó: NKA)

Intézményünk, a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia immár ötödik alkalommal nyújtott be pályázatot az Erasmus+ szakképzési program keretében, amelynek eredményeként 2021. szeptember 5–25. között öt kereskedelmi akadémia szakos, öt kereskedelmi és informatikai szolgáltatások szakos és öt regionális idegenforgalmi menedzsment szakos diákunk vett részt háromhetes szakmai gyakorlaton Prágában. Tanulóink helyi vállalatoknál dolgoztak, ki-ki a tanulmányi szakának megfelelően.

A programba több okból kapcsolódtunk be. Elsődleges szándékunk az volt, hogy tanulóinknak külföldön biztosítsunk nyelvgyakorlási lehetőséget, hosszú távú célunk pedig az iskolánkban folyó oktató-nevelő munka színvonalának fejlesztése, továbbá tanulóink majdani munkavállalási esélyeinek növelése volt.

A programban részt vevő tanulók csoportja egy igényes válogatás során alakult ki. Olyan mutatókat vettünk figyelembe, mint a tanulmányi előmenetel, nyelvtudás, motiváció, szakmai rátermettség, önállóság, problémamegoldó képesség. Kikértük továbbá az osztályfőnökök és szaktanárok véleményét, valamint a tanulók motivációs leveleit is figyelembe vettük. A végleges döntést az osztályfőnök, szaktanárok, továbbá az iskolavezetés és a program koordinátora közösen hozták meg.

A válogatót a diákok felkészítése követte. Tanulóink idegen nyelvi szintmérésére, majd felkészítésére az OLS platformon került sor. A résztvevőkkel szaktanáraink is foglalkoztak, akik sokéves tapasztalattal rendelkeznek az Erasmus+ programok tekintetében, hiszen korábban Budapesten, Milánóban, két alkalommal pedig Bécsben is jártak már diákjainkkal külföldi szakmai gyakorlaton, így hasznos tanácsokkal tudták ellátni őket. Tanulóink a partnercégek kérésére Europass önéletrajzot is készítettek, ezek alapján osztották be őket különféle munkakörökbe a szállodákban, vállalatokban. Ezt követően a prágai partnercégekkel együttműködési megállapodást írtunk alá, majd a szervezés következett.

ujszo
Közös sétáik során bebarangolták Prága történelmi belvárosát, múzeumokat látogattak (Fotó: NKA)

A fogadó intézmények munkatársainak visszajelzései alapján a szakmai gyakorlat során tanítványaink precízen, hatékonyan és kulturáltan végezték a rájuk bízott feladatokat. Diákjaink egyebek mellett különféle nyilvántartásokat vezettek, pénzügyi bizonylatokat állítottak ki, ügyiratkezelést végeztek, továbbá marketingfeladatokat is elláttak. Munkájuk során betekintést nyertek az ügyfélkapcsolati módszerekbe, emellett különböző irodai szoftvereket ismerhettek meg.

A tanulókat kísérő tanárok – Nagy Rozália, Baranyai Angéla, Bugár Bibiána és Csémi Ildikó – kellemes légkört alakítottak ki. Ügyeltek arra, hogy a diákok ne csak a nyelvi és szakmai készségek terén fejlődjenek, hanem a szociális kapcsolatok tekintetében is előbbre lépjenek, megfelelő mintát kapjanak. Ezt szolgálták az esti közös étkezések, a munkanapok tapasztalatainak összegzése, a munkaköröknek megfelelő viselkedés- és illemszabályok tisztázása, valamint a következő napi program megbeszélése. Természetesen nagy hangsúlyt helyeztünk arra is, hogy tanulóink önállóbbá váljanak. A legizgalmasabb feladat pedig a szabadidős programok szervezése volt, hogy a diákok a munkatapasztalatok mellett egyéb élményekkel is gazdagodjanak. Közös sétáink során bebarangoltuk Prága történelmi belvárosát, múzeumokat látogattunk, és a petříni kilátótoronyból megcsodáltuk a város éjszakai fényeit.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a program minden tekintetben sikeres volt. Tanulóink fiatal koruk ellenére megállták a helyüket, hasznos szakmai tapasztalatokra tettek szert, és sokkal magabiztosabb lett a nyelvhasználatuk, emellett betekintést nyerhettek a külföldi munkavállalás lehetőségeibe is. Diákjaink számos személyiségbeli változáson mentek keresztül. Sokkal önállóbbak, nyitottabbak, talpraesettebbek lettek, és komoly rutinra tettek szert a munkahelyre való utazásban és olyan mindennapi tevékenységekben, mint a bevásárlás, zsebpénz kezelése, bankkártya használata stb. Úgy gondolom, hogy a program hatására pozitív irányba mozdult el diákjaink jövőképe, és a szüleik iránti tisztelet is erősödött, akik mindenben támogatták gyermekeiket. Pedagógusként nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy a befektetett energia megtérült, hiszen tanítványaink 16-17 éves koruk ellenére jól boldogultak egy idegen országban. 
A projekt a diákok élménybeszámolójával és az angol nyelvű Europass Szakképzés bizonyítványok ünnepélyes átadásával fog lezárulni. A részt vevő tanulók köszönik iskolájuknak, Horváth Erzsébet igazgatónőnek és kísérő tanáraiknak, hogy olyan lehetőséget biztosítottak számukra, amely nagyban hozzásegíti majd őket a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez.

 

Baranyai Angéla mérnök,

az Erasmus+ program

iskolai koordinátora, szaktanár

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.