Iskola utca

Pedagógusnapi köszöntő Nagymegyeren

1592. március 28-án született Jan Amos Komenský (Johannes Amos Comenius), a „nemzetek tanítója”, az első modern pedagógus. Szlovákia-szerte – így iskolánkon is – hagyománnyá vált, hogy Comenius születésnapján köszöntjük a pedagógusokat.
Iskola utca

2022. április 1. 13:15

NKA
A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián a pedagógusnapi rendezvények sora egy rövid, meghitt ünnepséggel vette kezdetét (Fotó: NKA)

Nehéz időkben, mint amilyen a mostani tavaszunkat beárnyékoló világjárvány és a szomszédunkban dúló háború, az ünnepek jelentősége felértékelődik. Így vált idén a pedagógusok megünneplése a humánum, a szolidaritás, az összetartás ünnepévé is.

A Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémián a pedagógusnapi rendezvények sora egy rövid, meghitt ünnepséggel vette kezdetét. A nagyszünetben az iskola tanulóinak nevében a diákdiri és társai köszöntötték tanárainkat egy-egy szál virággal és kedves műsorukkal. Kora délután Nagymegyer városa invitálta egy ünnepi műsorra a helyi pedagógusokat a Corvin Mátyás Művelődési Központba, amelynek keretében Holényi Gergő, a város polgármestere méltatta a pedagógusok áldozatos munkáját.

A központi ünnepséget követően tanári karunk a Sungarden vendéglőben találkozott. Tanítónapi házi ünnepségünk Horváth Erzsébet igazgatónő köszöntőjével indult, aki hangsúlyozta, hogy tanáraink az elmúlt kétéves időszakban jelesre vizsgáztak, hiszen radikálisan megváltozott élethelyzetekben kellett helytállniuk. Először meg kellett tanulniuk, miként kell online oktatni, a hosszan elhúzódó távoktatást követően pedig nem volt könnyű újra visszaállniuk az offline üzemmódra. A pedagógusokra nehezedő egyre növekvő elvárásokról a következőket mondta: „Ma a média azt sugallja, hogy a pedagógusnak tökéletesnek kell lennie. Minden percben készen kell állnia arra, hogy megvédjen, megmentsen, neveljen, tanítson. Óriási az elvárás. A diákok pedig ezerfélék. Egyszer nyitottak, máskor zárkózottak. Egyszer jók, máskor nem annyira. Sokan hatalmas terheket is hoznak otthonról. Nekünk mindenképp az a feladatunk, hogy szeressük őket. És ha ezt nagyon akarjuk, biztos sikerül.” A folytatásban kitért arra is, hogy a pedagógus nemcsak a nemzet napszámosa, nemcsak világító lámpás, hanem ember is, akinek „van jó napja meg pocsék is, családja, gyerekei, magánélete, örömei, botlásai. Otthon anya, apa, máshol barát, szomszéd, ahogy mindenki.” Beszéde végén pedig megköszönte a tanári kar kitartó, szakmailag kimagasló munkáját.

A köszöntőt követően ünnepi ebédre került sor, amelyen nagy örömünkre iskolánk nyugdíjba vonult tanárai is részt vettek. Az ebéd után pedig kezdetét vette a kellemes hangulatú beszélgetés és nosztalgiázás.

Papp László

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.