Iskola utca

Ipolysági szondysok kimagasló sikere

Az ipolysági Szondy György Gimnázium – Hajdú Ferenc Bence, Híves Csongor, Pásztor Tamás és Hancko Darek összetételű – Honti Betyárok nevű csapata 3. helyezést ért el a Béke – A nemzetek felett című valóságismereti és történelmi vetélkedőn a trianoni békeszerződésről.
Iskola utca

2022. március 24. 17:12

Szondy Gimnázium
Balról: Hajdú Ferenc Bence, Hancko Darek, Híves Csongor, Pásztor Tamás (Fotó: TT)

A versenyen 46 csapat vett részt a Kárpát-medence szinte minden tájáról. A felkészítő tanár Tóth Tibor volt.

A Megafilm és a Batthyány Lajos Alapítvány által szervezett vetélkedő két részből állt: egy online elméleti fordulóból, melynek keretében a csapatoknak Trianonnal és előzményeivel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezt a részt sikeresen, 90 százalékos sikerességgel zártuk.

A második, gyakorlati rész egy háromperces videó elkészítése volt. A csapatok feladata az volt, hogy bemutassák a Trianon előtti Magyarország valóságát, családi emlék, levél, dokumentum, fénykép vagy szájhagyomány kincsei alapján, és elmeséljék, hogy számukra ez mit jelent.

A Honti Betyárok csapata Trianon következményeit mutatta be az ipolysági téglagyárak történetén keresztül. A 19. század végén még Ipolyság is dinamikusan fejlődő megyeközpont volt, középületek, családi házak épültek. Az építőanyag iránti keresletet Engelhart Mihály és Winter Sándor téglagyárai igyekeztek kielégíteni. Ezekből a téglákból épült fel a posta, a takarékpénztár és a kórház épülete is. Trianon után a téglagyárak egy része a magyar oldalra került, míg az égető, a tulajdonosok és a dolgozók a csehszlovák oldalon rekedtek, így rövidesen az egykor híres téglagyárak felszámolódtak.

A kisfilmeket neves szakemberekből álló zsűri értékelte: Helmeczy Dorottya producer, Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékbizottság alelnöke és Rácz Árpád történész, a Rubicon történelmi folyóirat főszerkesztője. A zsűri pontozta a videók tartalmát, hangulatát, valamint a kreativitást is. Csapatunk a maximális 60 pontból 56-ot ért el!

A vetélkedő ünnepélyes díjátadója Budapesten 2022. március 4-én volt a Batthyány Alapítvány székházában. Csapatunkat két „betyár”: Hajdú Ferenc Bence és Hancko Darek képviselte. A fiúk izgatottan várták az eredményeket, s nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy a csapat a 3. helyen végzett, s csupán három ponttal maradt le a dobogó legfelső fokáról!

Nemcsak az eredményünk, de a nyereményünk is kimagasló volt, hisz 550 000 forintos utazási utalványnak örülhetünk!

Külön köszönet illeti Csáky Mátyást, aki a film vágásában, és Pásztor Lilit, aki a narrációban segített!

Szívből gratulálunk a fiúknak, büszkék vagyunk rájuk!

S hogy a jövő számára milyen üzenetet közvetített nekünk a vetélkedő, azt Hajdú Ferenc Bence fogalmazta meg: „A trianoni eseményeken változtatni már nem tudunk, de egyet tehetünk, a gyászt váltsa fel a nemzeti büszkeség, a magyarságunkhoz való ragaszkodás, a feltétlen hazaszeretet, a közösségért való munka! A mi feladatunk az, hogy szebb jövőt építsünk a múlt romjain!” Így legyen! (TT)


 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Robert Fico

Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal

Boris Kollár az OĽaNO vétója ellenére is ragaszkodik a javaslatához

Kollár javaslata tovább bomlasztja a koalíciót

Eduard Heger

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.