Iskola utca

Építsünk versekből katedrálist

Hagyománnyá vált, hogy ápri- lis 11-én a Nagymegyeri Ke- reskedelmi Akadémia, vala- mint a Corvin Mátyás Gimná- zium tanulói és tanárai meg- ünneplik a magyar líra napját, ezzel tisztelegnek egyúttal József Attila emléke előtt.Az idei ünnepség célja az volt, hogy a gazdag programajánlattal minél töb
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 19. 19:00

Hagyománnyá vált, hogy ápri- lis 11-én a Nagymegyeri Ke- reskedelmi Akadémia, vala- mint a Corvin Mátyás Gimná- zium tanulói és tanárai meg- ünneplik a magyar líra napját, ezzel tisztelegnek egyúttal József Attila emléke előtt.

Az idei ünnepség célja az volt, hogy a gazdag programajánlattal minél több diákot szólítsanak meg, hozzanak „versközelbe”, ami nagy örömünkre sikerült.

Az események fő helyszíne az irodalmi kávéház volt. A költészetnapi rendezvénysorozatot az iskola igazgatónője, Horváth Erzsébet nyitotta meg, hangsúlyozva a versekkel való foglalatosság fontosságát, lélekemelő hatását. A folytatásban az irodalmi kávéház vendégei verseket, megzenésített költeményeket ajánlottak és mutattak be egymásnak, ezzel fizetve a kávéért, teáért.

Délelőtt iskolánk bekapcsolódott a világhálón élőben zajló Versfolyam című versmaratonba, amelynek ötletgazdája és megvalósítója a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Veritas Kulturális Egyesület volt. Nagy élményt jelentett az irodalmi kávéház közönsége számára, hogy élő internetes adásban láthatta a szomszéd teremben Both Fanny (IV. C), Csémi Vivien (II. CM), Bugár Mária (II. B) és Mayer Zsuzsanna (I.CM) által előadott költeményeket. A Versfolyamot közös versmondás követte az iskola parkjában: József Attila négy szerelmes verse hangzott el a magyar tannyelvű osztályok diákjának közreműködésével.

A versek mellett teret kapott a tanulói kreativitás is. Az Én versem pályázat keretében versíró diákjaink mérették meg magukat, míg a Vers – Kép alkotósarokban az arra hivatottak József Attila-költeményekből fakadó élményeiket rajzolhatták, festhették meg. Az eredményhirdetés az irodalmi kávéházban volt. A zsűri mindkét kategóriában megosztva ítélte oda az első helyet. Képzőművészeink versenyét Nagy Ildikó (IV.M) és Farkas Viktória (IV.G) nyerte, versírásban Both Fanny (IV.C) és Kiss Mária (IV.G) jeleskedett.

A költészetnapi programok záróakkordjaként tanulóink rendhagyó irodalomórán kortárs költőkkel, Kovács Danielával és Millei Lajossal találkoztak. Vendégeink először költői pályájukat mutatták be, majd Ady Endre életéről, személyiségéről, lírájáról vallottak. A költészetnapi rendezvények április 13-án zárultak: a Selye János Egyetem hallgatói látogattak el hozzánk József Attila-költeményekből álló összeállítással.

Papp László, az iskola tanára

Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Zajban is lehet aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?