Hoppá
(Fotó: Youtube)

VIEDÓ: El kellett némítani a zenélő aszfaltot, idegeire ment az embereknek

MTI

2018. április 14. 16:26

Amszterdam | Nem vált be a zenélő aszfalt az észak-hollandiai Frízföldön, a tartomány himnuszának első taktusait lejátszó speciális burkolatot néhány nap múltán el kellett távolítani a lakók tiltakozása miatt.

A Jelsum falu közelében lefektetett zenélő aszfalton akkor csendült fel a frízföldi himnusz, ha az autósok a maximálisan megengedett 60 kilométeres sebességet nem meghaladva hajtottak át rajta. Sok autós azonban, főleg a szombat éjjel megszaporodó taxisok, erősen felgyorsított a táblával is jelzett szakaszon, mert kíváncsi volt, hogy magasabb sebességnél is zenélő hangot adnak-e ki az aszfaltba vájt rovátkák. 

2018. április 9. 17:55

Egyelőre a Legfelsőbb Bíróság sem hallgattatta el a „zenélő házat"

A környékbeli lakosokat őrületbe kergette ugyanannak a dallamnak az örökös ismétlődése, a nagyobb sebesség okozta és a szél által is felerősített zaj megzavarta a nyugalmukat, álmatlan éjszakákat okozott nekik. Volt, aki lelki terrorról beszélt. 

A panaszok miatt a hatóságok öt nap után felszedték a 80 ezer euróba kerülő zenélő burkolatot, amely a kezdeményezők szerint a viccességén kívül a közlekedésbiztonságot is szolgálta, mert a sebesség csökkentésére ösztönözte (volna) az autósokat. Megideologizálták a balul elsült projektet azzal is, hogy úgymond jól beleilleszkedik a frízföldi székhelynek, Leeuwardennak, mint Európa egyik idei kulturális fővárosának a programjába. 

Frízföld egy saját nyelvű és kultúrájú tartomány Hollandia északi részén.

Önnek ajánljuk