Hoppá
Nagy fehér cápa - Kép: Wikipedia

Mintegy nyolcezer nagy fehércápa él az ausztrál partok mentén

MTI

2018. február 11. 17:53

Canberra | Mintegy nyolcezer nagy fehércápa él Ausztrália vizeiben - állapította meg az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által vezetett kutatás.

A cápafaj 1999 óta élvez védettséget Ausztráliában, amikor a populáció jelentős mértékű csökkenését észlelték a szakemberek. A kutatók soha nem tudták pontosan megbecsülni a nagy fehércápa-állomány számát, mivel nehéz nyomon követni a tengeri ragadozókat.

A kölyökcápák egy újfajta genetikai és statisztikai elemzését kombinálva tudták a lehető legpontosabban megbecsülni az ausztrál és új-zélandi kutatók az állományt: mintegy nyolcezer cápa él a térség vizeiben, közülük 2210 lehet felnőtt egyed.

Kutatásukban a kölyökegyedekből vettek DNS-mintákat, és keresték bennünk mindkét szülő genetikai jellemzőit. Ez alapján becsülték meg statisztikai módszerekkel azt, hogy hány felnőttől származhatnak a vizsgált utódok - írták a szakemberek a Scientific Report című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban.

Ausztrália keleti partjai mentén - a déli Victoria szövetségi államtól egészen az új-zélandi partokig - a nagy fehércápa populáció száma mintegy 5460, köztük 750 felnőtt egyed él. 

2017. december 3. 19:07

Tigriscápa ölt meg egy amerikai turistát Costa Rica partjainál

A nyugati partvidéken - Victoria államtól az északnyugati Nyugat-Ausztráliáig - amelynek vizsgálatát még nem fejezték be teljesen - 1460 felnőtt egyed él, ami kétszerese a keleti populációénak. Ezért úgy becsülték, hogy a térségben jóval nagyobb lehet a teljes népesség a keletihez képest - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ausztrália part menti vizeiben az elmúlt években egyre több cápatámadás történt, tavaly 18-at jegyeztek fel. Szakemberek szerint azért növekszik számuk, mert a vízi sportok egyre népszerűbbek, a ragadozók pedig egyre közelebb úsznak a partokhoz. A halálesettel végződő támadások azonban ritkák, tavaly egy 17 éves lányt családja szeme láttára ölt meg cápa Nyugat-Ausztrália állam partjainál.

A nagy fehércápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató hal és őt tekintik az emberre nézve legveszélyesebb cápafajnak is. Testmérete változó, általában 3-4 méter hosszúak, de akad köztük 6-7 méteres is. Testtömege elérheti a két tonnát is. A faj nőstényei nagyobbra nőnek a hímeknél.

Önnek ajánljuk