HÍD: Nem maradhat több mint 1400 diák magyar középiskolai oktatás nélkül!

Az elmúlt kormányzási időszakban a nemzetiségi oktatás területén is jelentős előrelépések történtek.
Pártsajtó

2020. június 15. 17:22

a

Fontos, hogy az oktatásügy ezen területét folytonosság jellemezze, ezért értékeljük, hogy Branislav Gröhling miniszter jóváhagyta a Prékop Mária vezetése alatt kidolgozott specifikus tantárgyakra vonatkozó állami pedagógiai programot. Nagy szükség van 2020-ban annak hangsúlyozására, hogy a nemzetiségi oktatás továbbra is kiemelt, folyamatos figyelmet érdemel, mert a legújabb adatok alapján több mint 1400 gyerek nem folytathatja tanulmányait magyar tanítási nyelvű középiskolában. Ez pedig azonnali beavatkozást igényel. 

A nemzetiségi oktatás középiskolai fokon sem kiváltság, hanem alapvető jog. A szlovák gyereket, ha nem veszik fel az egyik szakiskolába, akkor választ egy másikat. Magyar szakközépből viszont sokszor nincs másik, nemcsak a környéken, hanem az országban sem. Így ha helyszűke miatt nem tudják felvenni, akkor mehet szlovák suliba, ami nem jó megoldás” - mondta Sólymos László. 

A középiskolai osztályok elsőseinek létszámát az egyes megyék határozzák meg - ez idén 1400 hellyel lett kevesebb, mint a felvételizők száma. Így a 2020/2021-es tanévre a magyar tannyelvű gimnáziumokba 1084 végzős alapiskolás diák jelentkezett 644 helyre. Ez azt jelenti, hogy 440 magyar kilencedikes nem tanulhat tovább magyar gimnáziumban. A magyar tanítási nyelvű szakközépiskolákban is hasonló a helyzet, 2708 jelentkező van 1742 helyre. 

Erre a problémára hívta fel ma a figyelmet Prékop Mária és Rigó Konrád a Bukovszky László kormánybiztossal való találkozójukon. Bukovszky, a soron következő, június 16-i, tárgyalásán az oktatásügyi minisztertől kéri majd a helyzet orvoslását. 

Nem maradhat több mint 1400 diák magyar középiskolai oktatás nélkül! Eddig azzal küzdöttünk, hogy csökken a diákok száma. Most az államnak arra kell megoldást találni a megyékkel közösen, hogy aki magyar tanítási nyelvű iskolában szeretné folytatni a tanulmányait, az meg is tehesse. A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája ratifikálásával Szlovákia a magyar nyelv esetében vállalta, hogy elérhetővé teszi a középiskolai oktatást. Így ezt biztosítania is kell.” - tette hozzá Prékop Mária. 

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
zaklatas

A gyermekzaklatás új színtere a világháló

SNITT

A tökéletes trükk Nagymegyeren

Az EU-n belül egy hivatalos applikáció is segíti a tájékozódást

Utazhatunk? Lesz karantén?

koronavírus rendőrség határ

Ellenőrzést tart a határátkelőkön a rendőrség

dinnye

Kiszorítja a hazait a külföldi dinnye

rendőrség illusztráció

Egy 39 éves férfit gyanúsít a rendőrség a kassai liftes rablással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.