Dominik Hašek (TASR/AP-felvétel)

Herminátor és Dominátor dominált Naganóban

Szabó Zoltán

2018. február 8. 16:24

Nagano | Naganóban olyan sportágak is megjelentek, mint a curling, a snowboard, de érmet osztottak női jégkorongban is.

Amiben a mai napig rekordtartó a japán város: ez a legdélibb helyszín, ahol valaha téli olimpiának adtak otthont.
A rendezést egyetlen aprócska kritika illette a versenyek során, az, hogy a versenyhelyszínek kicsit messze estek egymástól, ezeket Nagano 30 kilométeres körzetében bonyolították le. 

Maier bravúrja

Az osztrákok alpesi síelő üdvöskéje, Hermann Maier számára rendkívül rosszul kezdődött az olimpia, a lesiklás során – melynek legnagyobb favoritjának számított – hatalmasat bukott, két védőhálót is átszakítva, pár szaltó után agyrázkódást szenvedve ért talajt. A vérfagyasztó esést a 26 éves sportoló olyan sikeresen megúszta, hogy három nappal később – az orvosok intelme ellenére – ismét rajthoz állt szállt, előbb szuperóriás-műlesiklásban, majd óriás-műlesiklásban is olimpiai bajnok lett. Ezzel a hihetetlen bravúros teljesítményével méltán érdemelte ki a „Herminátor” becenevet. 
 

Cseh hokicsoda 

A legnagyobb érdeklődés a férfi jégkorongozók csatározásait előzte meg, amelyen első ízben szerepelhettek az NHL szupersztárjai, nem csoda, hogy az évszázad hokitornájának kiáltották ki. Olyan klasszisok léptek jégre, mint a kanadai Gretzky, Yzerman és Shanahan, vagy az amerikai Modano, Tkatchuk. Vaskos meglepetésre az aranyérmet Csehország nyerte, amely egy évvel az olimpia előtt a világbajnokságon is diadalmaskodott. Elsősorban kapusuknak, Dominik Hašeknek köszönhették sikerüket, aki elképesztő teljesítményt nyújtott a torna folyamán. Fantasztikus védései miatt a sportvilág Dominátornak nevezte el Hašekot. A Buffalo hálóőre az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben 38 lövést hárított, a kanadaiakkal vívott elődöntő szétlövésében mind az öt próbálkozást megfogta, és a fináléban az oroszok sem tudtak kifogni rajta, végül a Hlinka-legénység Svoboda góljával 1:0-ra nyert. 
Óriási csalódást okoztak a szlovákok, akik elvéreztek a selejtezőben (Ausztria 2:2, Olaszország 4:3, Kazahsztán 3:4). Így a fő tornára benevezett, NHL-ben szereplő Demitra, Šatan és Pálffy csak a lelátóról nézte társaik kínlódását, és meccs nélkül utazhattak haza. 

Dählie történelmet írt

Björn Dählie kirobbanó formában versenyzett Naganóban, a norvég sífutó háromszor ért elsőként a célba, emellett egy második helyezést is begyűjtött. Így nyolc aranyéremmel és négy ezüsttel ő lett minden idők legeredményesebb téli sportolója. Az északi klasszis kihasználta, hogy a NOB reformja miatt hat éven belül három olimiát is rendeztek (1992, 1994, 1998). Egyébként nem Dählie lett az olimpia legeredményesebb versenyzője, mert az orosz sífutó Larissza Lazutyina egy bronzzal többet szerzett nála, de ez nem különösebben bántotta a norvég klasszist. 

A szlovákok közül a női sílövők vitték a prímet: Soňa Mihoková a 7,5 km-en negyedik lett. A váltóban is közel álltak az éremhez, sőt, féltávnál az élen álltak, Anna Murínová és Martina Jašicová fantasztikus iramot diktált. Azonban a rendkívül lámpalázas Tatiana Kutlíková megijedt a lehetőségtől, öt lőhibát vétett, s ezzel végleg elúsztak a dobogós remények. Mihoková már hiába igyekezett, csak negyedikként zárt a kvartett. 
Magyarországot két műkorcsolyázó képviselte, Vidrai Szabolcs a 13., Sebestyén Júlia a 15. lett. 

Nagano, 1998

Időpont: 1998. február 7–22.
Résztvevők: 72 ország 2176 sportolója
Sportágak/versenyszámok: 14/68
Magyar érem: –
Szlovák érem: –

2018. február 8. 12:34

A norvég kisváros lélekemelő téli olimpiája
Önnek ajánljuk
  • 24 óra
  • 3 nap
  • 1 hét