Hasznos tanács

Védőoltások – miért szükségesek

Mire vannak a védőoltások? Tényleg segítenek? Az esetleges mellékhatásaik veszélyesek? Előidézhetnek autizmust? Ha elutasítjuk az oltást, megbüntethetnek? Összeállításunkban ezekre és más hasonló kérdésekre keressük a választ.
B. Szentgáli Anikó

2014. május 22. 20:05

A védőoltás a fertőző betegségekkel szemben nyújt védelmet. Leegyszerűsítve: segédeszköz a szervezet számára, hogy az immunrendszer megtanulhasson reagálni, ha szembetalálná magát valamilyen komoly fertőzéssel. Vagyis az immunrendszerünk „kipróbálja”, vészhelyzetben hogyan kell védekeznie. A vakcina gyöngített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény, mely beadása után a szervezetben védettség alakul ki az adott betegséggel szemben. Ezt nevezhetjük mesterséges immunizációnak is, melynek két fajtáját különböztetjük meg: aktív és passzív.

Aktív és passzív

Aktív immunizációkor a vakcina élő, gyöngített kórokozókat vagy inaktivált, elölt kórokozókat tartalmaz. A szervezet immunrendszere a beadott védőoltásra immunválasszal reagál, ami részben celluláris (sejtes), részben humorális (ellenanyag-termelés) válasz. A celluláris (sejtes) immunválaszban fehérvérsejtek (T- és B-limfociták), valamint makrofágok vesznek részt. A humorális válasz az adott kórokozóval szembeni ellenanyag termelődésének kiváltása.

Passzív immunizációkor egy bizonyos kórokozó ellen már kész ellenanyagot, azaz specifikus antitesteket juttatunk a szervezetbe. Ilyen védelemben részesülhetnek, akiknek a védekezőrendszere nem tud megfelelően válaszolni a fertőzésre (legyengült immunrendszer), vagy nincsenek beoltva, amikor a fertőzést megkapják (pl. veszettség), illetve számítani lehet a fertőzésre, de nincs idő a teljes oltássorozat beadására (pl. külföldi utazással kapcsolatos oltások). A passzív immunvédelem néhány napig/hétig tart, amíg ki nem ürülnek a beoltott antitestek.

Már ezer éve oltanak

A védőoltások világszerte nagy szerepet játszanak a fertőző betegségek megelőzésében. Minden országnak az a célja, hogy járványügyi helyzete kedvező legyen, és ennek érdekében − a járványügyi helyzet figyelembevételével − alakítja védőoltási rendszerét (oltási naptár). Feltételezések szerint az első oltások a 16. században Ázsiában jelentek meg. A 17. századtól léteznek feljegyzések arról, hogy a himlővel fertőzött személyektől szerzett anyagokat beadták az egészségeseknek, hogy jobban tudjanak védekezni az esetleges fertőzéssel szemben. Egyes vélemények szerint hasonló praktikák már az első ezredforduló körül léteztek Indiában. Európa feltehetően a törököktől vette át az oltást, mely a 18. század elejétől terjedt el jobban.

Járványok napjainkban

Néhány államban – köztük Szlovákiában is – kötelező az oltás, máshol önkéntes, miközben a biztosítók térítik a vakcinák árát. Ausztriában ha valaki nem oltatja be magát, és megbetegszik, a gyógykezelés teljes költségét kiszámlázzák. Mivel világszerte eltérően viszonyulnak az oltásokhoz, időnként kialakulhatnak kisebb-nagyobb helyi járványok a fejlett országokban is. Szlovákiában napjainkban a szamárköhögés szokott felbukkanni – ellene a vakcina nem biztosít egész életre szóló védettséget, de a betegség átvészelése sem biztosít ilyen védelmet, ezért újabban javasolják az újraoltást.

Nagy-Britanniában például 2004-ben a kombinált MMR vakcinával való oltottság szintje 79,9%-ra csökkent, minek következtében kanyarójárvány tört ki. Walesben tavaly 1000 esetet jegyeztek, sokan kórházi kezelésre szorultak. Olaszországban, Ausztriában és Németországban évente van kanyaró- és szamárköhögés-járvány, amikor több száz, sőt több ezer beteget is jelentenek.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter és Robert Fico

Szijjártó a Szövetség helyett Ficóval parolázott 

benzin k

Megszűnik a benzinárstop Magyarországon

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

vágai  mikulás

Régi hagyomány új elemekkel

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.