Hasznos tanács

Továbbra sem bocsáthatják el a 65 éveseket

Az újévtől változtak a járulékterhek, módosult a társadalombiztosítás kivetési alapja, és kiderült, hogy az elhalasztott biztosítási díjakat legkésőbb milyen dátumig kell befizetni. Jó hír a dolgozó nyugdíjasoknak: a munkaadójuk egyelőre nem mondhat fel nekik csak azért, mert betöltötték a 65. életévüket.
B. Szentgáli Anikó

2022. január 15. 11:31

nyugdíjas illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A vállalkozói környezet rendszerint minden évben átalakul: 2022. január 1-jétől is több módosítás lépett életbe, amelyek felett nem tanácsos elsiklani. Az egyik legfontosabb változás a minimálbér emelkedése: újévtől a minimális órabér 3,358 euróról 3,713 euróra emelkedett. 2022-ben az alkalmazottak 646 eurónál alacsonyabb bruttó bért nem kaphatnak havonta. Tavaly a minimálbér 623 euró volt. A legmagasabb munkakategóriába tartozóknak a munkajogi normák ennél is magasabb jutalmat garantálnak. Szlovákiában ugyanis 6 fokozatot különböztetünk meg az alapján, milyen nehéz és igényes munkáról van szó. A legnehezebb munkát végzők mostantól havonta legkevesebb 1226 euróra számíthatnak. A minimálbér valorizálásának a vállalkozók már nem annyira örülnek, hiszen ez magasabb kiadásokkal jár.

Kivetési alap

A legtöbb vállalkozó a minimális kivetési alapból fizeti a társadalombiztosítási díjat, amelynek az összege törvényből kifolyólag mindig az év elején változik, ugyanis mindig ilyenkor módosul a kivetési alap. 2022-ben a minimális kivetési alap 566,50 euró. Ez azt jelenti, hogy a Szociális Biztosítóba (SP) legkevesebb 187,78 eurót kell elvezetni. Összehasonlításképpen: tavaly a minimális kivetési alap 546 euró, a legalacsonyabb járulék pedig 180,99 euró volt. A maximális kivetési alap 2022-től a 2020. évi havi átlagkereset hétszerese, azaz 7931 euró – tavaly 7644 euró volt. Akinek önkéntes biztosítása van, annak az idén havonta minimum 199,11 eurót kell elvezetnie az SP-be. A járulékok összegét az év elején azoknak kell módosítaniuk, akik eddig 187,78 eurónál kevesebbet utaltak a biztosítóba. Az SP még január folyamán mindenkit írásban tájékoztat az új összegekről.

Járulékfizetési kötelezettség

Az, hogy melyik vállalkozónak pontosan mennyit kell havonta fizetnie, több tényezőtől függ – például hogy mióta vállalkozik, alkalmazottként is dolgozik-e, anyasági szabadságon van-e, még diák, illetve a legfontosabb szempont az előző évi bevétel. A vállalkozás első évében a vállalkozóknak nincs járulékfizetési kötelezettségük, utána pedig évente, március végéig adóbevallást kell kidolgozniuk, és az ott kimutatott összjövedelem alapján az SP elbírálja, fél évtől kell-e biztosítási díjat fizetni, illetve mennyit. Akik tavaly március végéig elszámoltak a bevételeikkel és az adójukkal, azoknak július 1-jei dátummal felülbírálták a járulékfizetési kötelezettségüket. Akik éltek a halasztás lehetőségével, azok esetében október 1-jei dátummal vizsgálták meg a járulékfizetési kötelezettség esetleges kialakulását.

2022-ben 6798 euró az a jövedelemhatár, amelytől kialakul a járulékfizetési kötelezettség. Akinek tavaly ennél kisebb bevétele volt, annak az idén nem kell befizetnie semmit a biztosítóba.

Egészségbiztosítás

A vállalkozók a kivetési alap 14%-ának megfelelő egészségbiztosítást utalnak át, az egészségkárosultak 7%-ot. Az egyéni vállalkozók attól a naptól kezdve kötelesek járulékokat befizetni az egészségbiztosítóba, amikor önálló kereső tevékenységet folytató személlyé váltak, vagyis amikor bejelentették a vállalkozásukat. Vannak kivételek is, például a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az anyasági szabadságon levőknek nem kell semmit elvezetniük.

Az egészségbiztosítás esetében ugyanaz a kivetési alap – 566,50 euró – érvényes, mint a társadalombiztosítás esetében, és ennek a 14%-át, azaz 79,31 eurót kell átutalni. Tavaly a minimális összeg 76,44 euró volt havonta. Az éves elszámolás elvégzése után az egészségbiztosító a vállalkozókat levélben tájékoztatja a biztosítási díj új összegéről.

Fizetési határidők

A járulékokat mindig utólag, az előző hónapra visszamenőleg kell befizetni. Januárban még a decemberi biztosítási díjat kellett átutalni, a januári járulékokat – az újévtől érvényes új összeget – pedig februárban. A Szociális Biztosító és az egészségbiztosító számlájára egyaránt mindig az adott hónap 8. napjáig kell megérkeznie a pénznek. A bankjában mindenkinek tanácsos időben ellenőriznie, illetve módosítania a biztosítási díjakra vonatkozó állandó átutalási megbízást.

A koronavírus-járvány miatt sok munkaadó és vállalkozó szorult helyzetbe került, ezért azok, akik forgalma és bevétele az előző évekhez képest legalább 40%-kal csökkent, 2020-ban és 2021-ben kérhették a biztosítási díjak befizetésének az elhalasztását. Az idén azonban már mindenképpen rendezni kell a 2020-as tartozásokat, éspedig a következőképpen: a 2020. májusi összeget legkésőbb 2022. március 31-ig, a 2020. júniusi biztosítási díjat 2022. június 30-ig, a 2020. júliusi tételt 2022. szeptember 30-ig, a 2020. decemberi járulékot pedig 2022. december 31-ig kell átutalni.

Munka és nyugdíj

Most január 1-jétől kellett volna életbe lépnie a munkatörvénykönyv azon bekezdésének, amely lehetővé teszi, hogy csak azért is felmondhassanak bárkinek, hogy betöltötte a 65. életévét. Néhány ellenzéki politikus azonban diszkriminatívnak tartotta ezt az intézkedést, és az Alkotmánybírósághoz fordultak, a taláros testület pedig ideiglenesen hatályon kívül helyezte. Az ügyben az idén várható érdemi döntés. A vitatott előírások értelmében egyszerre két feltételnek kellene teljesülnie: az alkalmazott elérte a nyugdíjkorhatárt, és betöltötte a 65. életévét. Szlovákiában a nyugdíjkorhatár évről évre fokozatosan emelkedik, és még nem érte el a 65 évet, így egyelőre a munkaadónak csak azt kellene vizsgálnia, hogy az alkalmazott hány éves. Ha a munkaadó úgy döntene, azért bocsát el valakit, mert már elmúlt 65 éves, és a munkaszerződést közös megállapodással bontják fel, illetve a munkaadó egyoldalúan mond fel, az alkalmazott jogosult lenne végkielégítésre. (sza)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.