Hasznos tanács

Szociális segély anyagi szükséghelyzetben

A csökkentett óraszámban és csökkentett fizetésért dolgozók vagy a munkanélküli-segélyből tengődők és családjuk komoly megélhetési problémákkal küszködhetnek, és anyagi szükséghelyzetbe kerülhetnek. A rászorulók a szociális ügyi hivataltól igényelhetnek szociális segélyt.
pénz euró
B. Szentgáli Anikó

2022. május 14. 19:26

pénz euró
- pixabay

A hivatal előbb megvizsgálja az igénylő jogosultságát. Az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét, ami jelenleg egy felnőtt személy esetében havonta 218,06 euró. A következő, egy háztartásban élő személyek jövedelmét veszik figyelembe: férj és feleség, a szülők és a velük élő kiskorú gyermekek, valamint az a 25 évesnél nem idősebb gyermek, akinek nincs jövedelme. Továbbá, leltárba veszik a közösen elbírált összes személy tulajdonát. Ha kiderül, hogy az igénylőnek és családjának van „fölösleges” vagyona, aminek az értékesítésével javíthatnak a helyzetükön, a segélyt elutasítják.

Azt is megvizsgálják, az igénylő próbált-e saját magán segíteni, kihasználta-e az összes rendelkezésre álló lehetőséget, benyújtotta, érvényesítette-e valamennyi lehetséges igényét. Idősek esetében például megnézik, próbálta-e intézni a nyugdíjaztatását, a kisgyermekes édesanyának folyósítanak-e anyasági támogatást, gyermekgondozási segélyt, az elvált édesanya intézte-e a tartásdíjat, stb.

A segély alapösszege egy személy számára 68,80 euró, egy pár számára 119,60 euró. Ha egyedülálló személy nevel 1–4 gyereket, 130,90 euróra számíthat, párok ilyen esetben 179,00 eurót kaphatnak. Aki egyedül nevel négynél több gyermeket, 190,20 euróra jogosult, ha pedig egy pár gondoskodik négynél több gyermekről, 241,30 eurót hagyhatnak jóvá számukra. Ezen kívül a háztartás minden tagjának megítélhető védelmi hozzájárulás. 70,40 euróra jogosult az, aki kedvezőtlen életkörülményei miatt képtelen saját munkatevékenységével emelni a bevételeit. 38,70 eurós védelmi hozzájárulást hagyhatnak jóvá annak, akinek több mint 30 napja nagyon rossz az egészségi állapota, és 15,10 euró jár a terhes nőknek vagy 1 évesnél kisebb gyermeküket nevelő anyáknak. 19,30 euróval emelhetik a szociális segély összegét, ha az igénylőnek iskolába járó tanköteles gyereke van – az összeg fejenként, minden gyermek után jár. Ugyancsak intézhető lakásfenntartási támogatás, ami egytagú háztartás esetében 59,40 euró, többtagú háztartás esetében pedig 94,80 euró havonta.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger Zelenszkijt méltatta, és előre megköszönte Németország segítségét az olajembargó kapcsán

Vladimír Pčolinský
Frissítve

Korrupció miatt vád alá helyezték Vladimír Pčolinskýt

robert fico

Fico: A kormány fél Brüsszeltől, ezért akarják elfogadni az orosz gázszállítás leállítását

plackova
Frissítve

Úgy tűnik, megszüntették a Plačkováék ellen indított büntetőeljárást

sd

Autókra tapadó sárga por nyugtalanítja a szlovákiai lakosokat. Nem szaharai homokról van szó!

f

Ukrán zászlót és művészeti alkotásokat rongáltak meg ismeretlen elkövetők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.