Szociális segély anyagi szükséghelyzetben

pénz euró

A csökkentett óraszámban és csökkentett fizetésért dolgozók vagy a munkanélküli-segélyből tengődők és családjuk komoly megélhetési problémákkal küszködhetnek, és anyagi szükséghelyzetbe kerülhetnek. A rászorulók a szociális ügyi hivataltól igényelhetnek szociális segélyt.

A hivatal előbb megvizsgálja az igénylő jogosultságát. Az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét, ami jelenleg egy felnőtt személy esetében havonta 218,06 euró. A következő, egy háztartásban élő személyek jövedelmét veszik figyelembe: férj és feleség, a szülők és a velük élő kiskorú gyermekek, valamint az a 25 évesnél nem idősebb gyermek, akinek nincs jövedelme. Továbbá, leltárba veszik a közösen elbírált összes személy tulajdonát. Ha kiderül, hogy az igénylőnek és családjának van „fölösleges” vagyona, aminek az értékesítésével javíthatnak a helyzetükön, a segélyt elutasítják.

Azt is megvizsgálják, az igénylő próbált-e saját magán segíteni, kihasználta-e az összes rendelkezésre álló lehetőséget, benyújtotta, érvényesítette-e valamennyi lehetséges igényét. Idősek esetében például megnézik, próbálta-e intézni a nyugdíjaztatását, a kisgyermekes édesanyának folyósítanak-e anyasági támogatást, gyermekgondozási segélyt, az elvált édesanya intézte-e a tartásdíjat, stb.

A segély alapösszege egy személy számára 68,80 euró, egy pár számára 119,60 euró. Ha egyedülálló személy nevel 1–4 gyereket, 130,90 euróra számíthat, párok ilyen esetben 179,00 eurót kaphatnak. Aki egyedül nevel négynél több gyermeket, 190,20 euróra jogosult, ha pedig egy pár gondoskodik négynél több gyermekről, 241,30 eurót hagyhatnak jóvá számukra. Ezen kívül a háztartás minden tagjának megítélhető védelmi hozzájárulás. 70,40 euróra jogosult az, aki kedvezőtlen életkörülményei miatt képtelen saját munkatevékenységével emelni a bevételeit. 38,70 eurós védelmi hozzájárulást hagyhatnak jóvá annak, akinek több mint 30 napja nagyon rossz az egészségi állapota, és 15,10 euró jár a terhes nőknek vagy 1 évesnél kisebb gyermeküket nevelő anyáknak. 19,30 euróval emelhetik a szociális segély összegét, ha az igénylőnek iskolába járó tanköteles gyereke van – az összeg fejenként, minden gyermek után jár. Ugyancsak intézhető lakásfenntartási támogatás, ami egytagú háztartás esetében 59,40 euró, többtagú háztartás esetében pedig 94,80 euró havonta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?