Szeptember végéig válthatunk biztosítót

Általános Egészségbiztosító, Dôvera, Union

Évente több ezren váltanak egészségbiztosítót Szlovákiában. Hogyan lehet ezt megtenni? Le kell adni a régi biztosítási kártyát? Bonyolult az ügyintézés? Összeállításunkban a biztosítócserével kapcsolatban szolgálunk útmutatóval.

Törvényből kifolyólag minden természetes személynek, aki Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik, a születésétől fogva egészen a haláláig rendelkeznie kell egészségbiztosítással. Elméletileg nem fordulhat elő, hogy valakinek hetekig, hónapokig ne legyen biztosítása. Amikor egy baba megszületik, pár napon belül be kell jelenteni valamelyik egészségbiztosítóba. Persze előfordulhat, hogy a szülők objektív okokból nem tudnak azonnal mindent elintézni, ezért egy rövid ideig a csecsemő az édesanyja biztosítását „használhatja” – az ő biztosítási kártyáját mutatják fel, ha orvosi ellátásra van szüksége, az első „gyógyszer”, az újszülötteknek előírt K- és D-vitamin is így szerezhető be. Később azonban az édesanya kártyáját már nem fogadják el, a gyereknek sajátra van szüksége. Csak annak a személynek nem kell kötelezően biztosítást létesítenie, akinek ugyan itt van az állandó lakhelye, de külföldön dolgozik, és ott kötött biztosítást.

Három biztosító

Szlovákiában három egészségbiztosító működik: az állami tulajdonban lévő Általános Egészségbiztosító (VšZP) és két magánkézben lévő intézmény: a Dôvera és az Union. A szabad egészségbiztosító-váltás a betegek, a polgárok, a biztosítottak alapvető jogai közé tartozik. Évente egyszer lehet cserélni. Aki 2024. január 1-jétől egy másik biztosító ügyfelévé szeretne válni, a cserét 2023. szeptember 30-áig kell kérnie.

A cserét indítványozó kérvényt egyszerre csak egy biztosítóban lehet benyújtani. Ha elégedetlenek vagyunk a biztosítónkkal, mindenképpen tanácsos tájékozódni, mit kínál a másik kettő. Az emberek többsége azért szokott átlépni, mert másik orvoshoz kezdett járni, akinek nincs szerződése a régi biztosítójával, vagy elégedetlen az általa kínált feltételekkel. A másik leggyakoribb ok, hogy az ügyfél valamilyen orvosi beavatkozásra, műtétre vár, s a régi biztosítója azt nem téríti, egy másik azonban igen. Olyanok is akadnak, akik hagyják magukat befolyásolni a biztosítók reklámkampánya által, melyek főleg a kedvezményeket, azaz a törvényes kötelességeken felül nyújtott szolgáltatásaikat hangsúlyozzák. Fontos szempont lehet, melyik hogyan járul hozzá a fogorvosi költségekhez, az új szemüvegkeret árához, mennyit térít a gyógyszerek, műtétek, gyógyfürdők, különböző kezelések árából, milyen preventív vizsgálatokat finanszíroz, milyenek a várólisták stb. Mindez évente változhat, érdemes alapos piackutatást végezni.

Szeptember végéig válthatunk biztosítót

A kérvény benyújtása

A kitöltött kérvényt az új biztosítóba kell eljuttatni. Szükség van személyi igazolványra vagy útlevélre, kiskorú gyermek átjelentése esetén a születési anyakönyvi kivonatra is. A kérvényt leadhatjuk személyesen, postázhatjuk, telefonon, e-mailben egyaránt bejelentkezhetünk, de a legtöbb esetben a papíralapú nyomtatványt is el kell juttatni. Ha a VšZP-be nem személyesen visszük el, akkor csatolni kell a személyi igazolvány hitelesített másolatát, online átjelentkezés esetén pedig hiteles elektronikus aláírásra van szükség. Ha más helyett intézkedünk, ugyancsak hitelesített meghatalmazást kell felmutatni. A Dôvera nem kér hitelesített okmányokat, a postai úton küldött kérvényhez elég fénymásolatot mellékelni, online ügyintézés estén pedig a személyit be kell szkennelni. Az Unionba ugyancsak lehet online is jelentkezni, ám ha nem rendelkezünk hiteles elektronikus aláírással, akkor a kitöltött e-nyomtatványt ki kell nyomtatni, majd a személyi igazolvány fénymásolatával kell postázni. A másik lehetőség, hogy a nyomtatványt közjegyző által hitelesíttetjük, ez esetben nem kell fénymásolatot csatolni.

A régi biztosítóból nem kell kijelentkezni, a régi kártyát sem kell visszaadni. Ha az ügyfél meggondolja magát, és mégis a régi biztosítójában akar maradni, szeptember végéig különösebb indoklás nélkül utólag visszavonhatja a kérelmét. Az átjelentkezési szándék visszavonását írásban kell közölni az új biztosítóval. Ha olyasmi fordulna elő, hogy valakit a tudta nélkül egy másik személy átjelent egy új biztosítóba, az új biztosítóhoz beadvánnyal fordulhat, és kérheti a csere semmissé nyilvánítását. Amennyiben az új biztosító ennek a kérésnek nem tesz eleget, panaszt emelhet az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalnál (ÚDZS), mely az ügyet kivizsgálja.

Alapvető kötelességek

A kérvény kitöltésekor alaposan ellenőrizni kell az adatokat. Ha a kötelező adatokat rosszul vagy hiányosan adja meg, a kérvény nem felel meg a követelményeknek, és az új biztosító elutasítja, akkor a régi intézmény ügyfele marad. Az ügyfelek legfontosabb kötelessége legkésőbb január 8-áig értesíteni a munkaadót az esetleges biztosítócseréről. Aki ezt elmulasztja, akár 331 euróra is büntethetik. Ez azért fontos, hogy a munkaadó a megfelelő biztosítóba fizethesse be a járulékokat. Az önálló kereső tevékenységet folytató személyeknek sem szabad elfeledkezniük arról, hogy ha 2024. január 1-jétől biztosítót váltanak, akkor legkésőbb 2024. január 8-áig az új biztosítóban jelezniük kell az egészségbiztosítási járulék, vagyis a havi előleg összegét, melyet még a régi biztosító állapított meg.

A cseréről a kezelőorvost is illik tájékoztatni. Ebben az esetben a hatályos törvény ugyan nem ír elő semmilyen határidőt, és büntetés sem fenyeget, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal azonban azt tanácsolja, az orvosnak is érdemes minél hamarabb szólni, hogy az egyes műveletek, kezelések árát a megfelelő biztosítónak számlázhassa ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?