Hasznos tanács

Stresszes és drága lehet a tanévkezdés

A tanévkezdés rendszerint teher nemcsak a gyermek, hanem az egész család számára is. Hogyan vészelhetjük át az első napokat, heteket stressz és szorongás nélkül? Szakemberek szerint fontos a tervezés, valamint hogy a szülők jó példát mutassanak, és ne legyenek túlzott elvárásaik a gyerekeikkel szemben.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. szeptember 3. 19:14

koronavírus iskola
Az iskolakezdést főleg az alsó tagozatosok várták. - TASR-felvétel

Szeptember elején főleg az alapiskolák elsősei örülnek az iskolakezdésnek. Sokan közülük alig várták, hogy átléphessék végre az iskola kapuját, beülhessenek a padokba, és megismerkedhessenek az új feladataikkal, kötelességeikkel. Ahogy azonban fokozatosan azonosulnak az új szerepükkel, a lelkesedésük később alábbhagyhat. „A kicsik már az óvodában elsajátítják a legalapvetőbb készségeket és ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a beiskolázáshoz. Fokozatosan tanulnak meg együttműködni, önállóan dolgozni, és megerősítik kapcsolataikat a korosztályukkal” – mondta Beáta Tancsáková pszichológus, aki szerint ideális esetben a szülők már a nyáron lelkileg felkészítették csemetéiket az új kötelességekre. „Nagyon fontos egyfolytában pozitívan viszonyulni az iskolához, nem pedig azzal ijesztgetni, hogy majd ott megtanítanak szót fogadni” – jegyezte meg a szakember. Mihelyt problémák merülnek fel, azokról nyíltan kell beszélni az osztályfőnökkel.

„Némelyik gyereknek az elején több buzdításra, dicséretre van szüksége, és a tanító néninek itt fontos szerepe van. Egy elsős számára a tanító néni meghatározó személy, ezért a szülőknek erősíteniük és támogatniuk kellene a gyerek és a tanár közötti jó kapcsolatot”

– hangsúlyozta Tancsáková.

Természetesen egy idő után a legkisebbek a szokatlan, új szerepre, az új időbeosztásra sírással, szomorúsággal, haraggal, idegességgel is reagálhatnak. Hetekig, akár hónapokig is eltarthat, amíg alkalmazkodnak. A szakember szerint a szülőknek nem szabad kétségbe esniük, hanem türelmesen ki kell várni, amíg csemetéjük megszokja az új környezetet. Ha a problémák hosszabb ideig tartanak, pszichológushoz lehet fordulni.

Nagyobb testvér

Az idősebb gyerekek esetében sem feltétlenül zökkenőmentes a tanévkezdés. Sok szülőnek túlzott elvárásai vannak, ami a gyermek számára óriási teher lehet, mert nem biztos benne, hogy képes megfelelni. „Ne követeljünk teljesíthetetlen dolgokat! Adjuk gyermekünk tudtára, hogy bármivel bizalommal fordulhat hozzánk! Néha segít csak az a tudat, hogy van kitől tanácsot kérnie” – magyarázta a pszichológus. A testvéreket meg kell próbálni együttműködésre tanítani, például a nagyobb testvér segíthet a kisebbnek a tanulásban, a leckeírásban, esetleg elkísérheti őt a zeneiskolába, a sportklubba stb. A szülők legfontosabb feladata pedig folytonosan érdeklődni és sokat beszélgetni a gyerekekkel – arról, hogy mi történt az iskolában, mi tetszik nekik, és mi nem.

Ne pénzzel ösztönözzük tanulásra a gyermekeket!

2020. szeptember 3. 19:30

Ne pénzzel ösztönözzük tanulásra a gyermekeket!

Sok kiadás

A szülők számára a tanévkezdés anyagilag is megterhelő, hiszen a kezdő tanszercsomagon kívül mindjárt az év elején több kiadással kell számolni. Az alapiskolák másodikosainak és a nagyobbaknak jó esetben csak pár dologgal kellett kiegészíteni az előző évről maradt iskolai felszerelésüket, az első osztályosoknak azonban a teljes tanszercsomagot meg kellett venni. Noha az ebéd jelenleg ingyen van, néhány héten belül át kell majd utalni a pénzt a szülői szövetség számlájára. A konkrét összegek régiónként és intézményenként változhatnak, általában 20–50 euró között mozog. Az óvodákban a kiscsoportosoktól tandíjat kérnek, ami 10–20 euró között van – a magánóvodákban azonban korra való tekintet nélkül a tandíj akár 500 euró is lehet. A szülői szövetségen kívül számítani kell még az osztályalappal (kb. 20 euró), a napközivel (havi kb. 12 euró) és a higiéniai csomaggal. Van, ahol egyszerre elkérik az egész évi WC-papír, szappan és törlőkendők árát (kb. 10 euró), máshol havonta szednek a gyerekektől pénzt, néhol pedig a szülőnek kell bizonyos időközönként beszereznie a kívánt felszerelést. A kiválasztott idegen nyelv oktatásához szükséges tankönyveket is év elején szokták megrendelni, aminek árát a szülő állja, és további 10–15 eurós kiadást jelent. Ezen kívül szoktak rendelni valamilyen iskolai újságot is – magyar, szlovák és angol nyelvűt egyaránt.
Manapság a legtöbb szakkör is pénzbe kerül. Már az óvodások is tanulhatnak angolul, járhatnak énekkarba, tánckörbe, ami szakkörönként havonta 6–10 euró pluszkiadás. Akinek a gyereke művészeti alapiskolát látogat, ugyancsak tandíjat kell fizetnie, ami havonta 5–10 euró között mozog. A kezdőknek itt is be kell szerezniük a kezdő csomagot – például rajzfelszerelést, hangszert.

Pénzügyi tanácsok

Pénzügyi szakértők elismerik, noha az oktatás ingyenes, a tanévkezdés költséges dolog, és az év közbeni kiadások is sok család számára komoly gondot okozhatnak. Elemzők azt tanácsolják, készítsünk listát az egyszeri és rendszeres kiadásokról, majd írjuk össze a legszükségesebb segédeszközöket, és ha lehet, osszuk be, melyik hónapban mit vásárolunk meg.

„A családi költségvetésből minden hónapban a bevételek legalább 20%-át az iskolai kiadásokra lehet elkülöníteni”

– javasolja Matej Kovařík, a Partners Group SK társaság pénzügyi szakértője. Ha az egyik hónapban nem költjük el a teljes 20%ot, meg lehet spórolni, később jól jöhet az esetleges sí- vagy úszótanfolyamra, osztálykirándulásra, színházlátogatásra stb.

A stressz jelei a gyerekeknél

Gyakori hangulatváltozás, előre-hátra dülöngélés, körömrágás, váratlan dühkitörések, gyorsan elsírja magát, éjjel bepisil, álmatlanság, alvászavar, has- és fejfájás, romlik az előmenetel, hirtelen rossz jegyeket kap, képtelen összpontosítani, elveszíti az érdeklődését az addig kedvelt tevékenységek iránt, negatív kifejezésmód, nem akar tanulni, nem akar iskolába járni.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.