Hasznos tanács

Ne pénzzel ösztönözzük tanulásra a gyermekeket!

Júniusban sokan visszatértek az iskolákba, sokan azonban nem, majd következett a nyári szünet is. Akik túl sokáig voltak otthon, azoknak most nehéz lehet ismét szocializálódni. Az iskolakezdésről Lelkes Viktória klinikai szakpszichológus-jelöltet kérdeztük.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. szeptember 3. 19:30

koronavírus iskola
- TASR-felvétel

A távoktatás alatt egyesek elszoktak a rendszeres tanulástól, az iskolába járástól, s néhányan a mostani újrakezdésre elutasítóan, agresszívan is reagálhatnak. Hogyan lehet ezt kezelni?

Az iskolakezdés most valóban mindenkinek kihívást jelenthet: gyereknek, szülőnek, pedagógusnak egyaránt. A vírus okozta krízishelyzetet mindenki másképp élte meg, és a bizonytalanság érzése, hogy egy második hullám újra otthonmaradásra kényszerít majd minket, állandóan körülöttünk lebeghet. Fiatalabb gyermekek esetében az iskolakezdésben a szülők úgy segíthetnek a legjobban, ha már előre sokat beszélgetnek a gyerekekkel, együtt tervezik meg az első heteket, közösen készülnek fel a kihívásokra. Régi szorongások újra előjöhetnek, a jelenlegi szorongások felerősödhetnek. Legyünk türelmesek, ne várjunk azonnali teljesítményt! Hagyjunk időt, hogy hozzászokjanak ismét a „régi” rendszerhez. Vannak, akik negatív érzésekkel – például ellenállással reagálnak az iskolaévre. Fontos megtalálni az okokat, hogy mi szülte ezeket. Valami, ami még a karantén előtt történt? Azok a gyermekek, akiknek rossz volt a kapcsolatuk az osztálytársakkal, vagy kudarcosnak élték meg az iskolát, az otthonmaradás felszabadulás lehetett, most viszont felerősödhetnek a negatív érzések. Forduljunk feléjük érdeklődéssel, próbáljunk olyan légkört teremteni, amelyben megszólíthatjuk őket, ahol fel tudjuk ajánlani segítségünket! Itt is fontos a közös felkészülés, tervezés és a türelem, hiszen minden gyermek egyéni, éppen ezért különböző módon küzdenek meg a változással, és eltérő tempóban alkalmazkodnak.

Stresszes és drága lehet a tanévkezdés

2020. szeptember 3. 19:14

Stresszes és drága lehet a tanévkezdés

Az év eleje ideális arra, hogy célokat tűzzünk ki a gyerekek elé, például jutalmat ígérhetünk, ha jobb eredményt ér el bizonyos tantárgyakból, ha javul a tanulmányi átlaga.

Ha a motivációról van szó, aranyszabály: próbáljunk meg úgy motiválni, hogy azt elsősorban magáért a gyermekért tegyük! Mit is jelent ez? Fontoljuk meg először is szülőként, mit és miért várunk el a gyermektől – mi a célunk ezzel. Minden gyermek egyéni ütemben fejlődik, és még egy gyermek esetében is különbségek lehetnek az egyes területek fejlettségi szintjében. Az iskolai előmenetelre külső és belső tényezők egyaránt hatással vannak. Ha kizárható, hogy egy gyengébb eredmény hátterében tanulási nehézség vagy zavar áll, még csak egyetlen szempontot iktattunk ki. Lehet, hogy a gyermeket bántja valami, ami összefügg az iskolával, tanáraival, osztálytársakkal, talán szekálják őt a többiek. A családot érő stressz vagy trauma szintén kihathat a jegyek alakulására. Érdemes bizalommal teli, nem számon kérő stílusban leülni és beszélgetni gyermekünkkel. Próbáljuk az iskolával járó felelősséghez és kötelességekhez fokozatosan hozzászoktatni őt. Minél kisebb, annál több szüksége van a szülői segítségre, megértő odafordulásra. Igyekezzünk fokozatosan önállóságra nevelni, közösen hozni a szabályokat, illetve megtanítani a gyermeket segítséget kérni, ha valami még nem megy neki. Minden tudás gyakorláson alapul, a kudarcok azonban gyakran a gyermekek kedvét szegik. Így egyetlen nagy cél helyett érdemes kisebb részcélokat kitűzni, amelyek elérését a gyermek világosan átlátja, követni tudja – akár egy közösen elkészített napló vagy plakát segítségével. Ne dolgozzunk helyette, de segítsünk neki! Ne büntessünk, de legyenek következmények!

Vannak, akik pénzt ígérnek a jó eredményekért...

Nem ajánlom, hogy pénzzel vagy más anyagi javakkal motiváljunk. Üljünk le vele, nézzük át a feladatokat: mennyi leckéd van? Melyik a legnehezebb? Kezded azzal, vagy szeretnéd egy másikkal kezdeni? Mit gondolsz, ez mennyi időbe fog telni? Mikor szeretnéd megcsinálni? Mihelyst készen vagy a leckével, átmehetsz a barátodhoz, vagy elmehetünk fagyizni/mozizni/sétálni – amire éppen a gyermek vágyik. Tudom, te is csalódott vagy szomorú lehetsz, amiért rosszabbul sikerült a dolgozat, a következő alkalommal biztosan jobban megy majd, jó lenne többet gyakorolni rá, ha szeretnéd, csinálhatjuk közösen. Meglátod, egy hét múlva már jobban fog menni, mint most. Természetesen ezek csak példák, bátran illesszük saját helyzetünkhöz!

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Költségvetési Tanács

Ami a pénzszórást illeti, az előző kormányok jócskán túllőttek a célon

Richard Sulík

Megvitatják Sulík tervét a szakértők, de nem helyeslik az erők megosztását

Tallós

Összefogtak az önkéntesek a kastélyért

Viera Kováčiková
Frissítve

Kováčiková lemond ügyészi posztjáról és távozik a Főügyészségről

NAKA k
Frissítve

Őrizetbe vett öt személyt a NAKA, köztük a SIS kémelhárításának egykori főnökét

hajléktalan k

Európai Parlament: a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.