Hasznos tanács

Nyugdíjból is levonják a tartozást

Sajnos egyre gyakoribb, hogy egy tartozást valami miatt nem tudunk törleszteni, ezért a hitelező vagy a hatóság az adós bevételeinek a letiltását kezdeményezi. Ez alól a nyugdíjasok sem kivételek – ellenük is lehet végrehajtói eljárást indítani, az ő járandóságukat is le lehet tiltani.
B. Szentgáli Anikó

2015. július 31. 10:54

Előfordul, hogy idős emberek annyira segíteni akarnak gyerekeiknek, unokáiknak, hogy habozás nélkül még adósságba is verik magukat, majd pedig nem képesek törleszteni a tartozásukat. Sokan ugyanis abban a hiszemben vesznek fel hitelt, hogy tőlük a végrehajtó semmit sem tud elvenni. Ez nem igaz, a nyugdíjasoktól ugyanúgy behajtják a tartozást, mint bárki mástól. A Szociális Biztosító adatai szerint fokozatosan nő az adósságot felhalmozó nyugdíjasok száma, akik főleg a távközlési vállalatokkal, a bankokkal vagy a különféle gyorshitelező társaságokkal szemben halmoztak fel adósságot. A hatályos vonatkozó törvény értelmében végrehajtói határozat alapján letiltható az adós bevétele. A nyugdíj valamennyi típusa is bevételnek minősül, és jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján letiltható belőle bizonyos összeg. Vagyis a nyugdíjletiltás azt jelenti, hogy a végrehajtó hivatalos úton utasítja a jövedelmet folyósító szervet – jelen esetben a Szociális Biztosítót –, hogy az adós nyugdíjából rendszeresen vonjon le bizonyos összeget, és azt utalja át a végrehajtónak, illetve a hitelezőnek.
 
A törvényes minimum
A nyugdíjas teljes nyugdíját nem lehet letiltani. Fontos szabály: az adós részére meg kell hagyni egy minimális összeget, amelyből biztosítani tudja a legfontosabb életfeltételeket. Ez a minimális összeg a mindenkori létminimumnak felel meg – jelenleg 198,09 euróról van szó. Eszerint ha egy nyugdíjasnak adóssága van, és a hatályos végrehajtói döntés értelmében járandóságából rendszeresen kell törlesztenie, havonta legfeljebb csak annyit vonhatnak le, hogy a nyugdíjasnál maradjon 198,09 euró. Ha pedig vele együtt él egy másik személy, akit eltart, azért további 99,04 eurót (a létminimum 50%-a) számítanak, ez esetben a végrehajtó 297,13 euróhoz nem nyúlhat. Ha valakinek a havi járandósága ennél kevesebb, semmit sem vonhat le, a végrehajtást ideiglenesen leállítják. Ilyen esetben a további végrehajtás lehetőségét el kell bírálni vagy a törlesztési részleteket át kell értékelni. Nem árt tudatosítani: az adósságtörlesztés ideiglenes leállítása nem azt jelenti, hogy megszűnt valakinek a tartozása. A jövőben, ha a nyugdíjas bevétele lehetővé teszi, ismét törlesztenie kell.
 
Kiskorú gyermek
A minimális összeggel kapcsolatos intézkedés nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a nyugdíjból végrehajtói ítélet alapján kiskorú gyermek tartásdíját vonják le. Ilyen esetben a kiskorú gyermek érdekei és törvényes jogai nagyobb védelmet élveznek, és azt részesítik előnyben, s a nyugdíjas zsebében mindössze legkevesebb 83,19 eurónak kell maradnia.
 
A Szociális Biztosító az időseket rendszeresen figyelmezteti: figyeljenek oda a bevételeikre és a kiadásaikra! A legjobb megoldás, ha a tartozásainkat még a nyugdíjba vonulás előtt rendezzük. A nyugdíjaztatással ugyanis senki sem szabadul meg az adósságoktól, és ha a végrehajtó a tartozást nem tudta behajtani, megvárhatja a nyugdíj jóváhagyását, s azonnal elrendelheti a végrehajtói ítélet véghajtását, a Szociális Biztosítónak pedig kötelessége letiltani a járandóság bizonyos részét. Tudatosítani kell azt is, hogy a nyugdíjas halálával a tartozásai nem évülnek el, hanem azok is a hagyatéki eljárás tárgyát képezik, örökölhetők, és végső soron az adós gyerekei vagy más örökösei fogják kifizetni.
 
A nyugdíjból levonható összeg kiszámítása
 
Azt, hogy az adóssággal rendelkező nyugdíjas társadalombiztosítási nyugellátásából pontosan milyen összeget vonjanak le, úgy számítják ki, hogy a havi járadékból levonják azt a mindenkori létminimumnak megfelelő összeget, amelyet törvényből kifolyólag mindenképpen az idős személynél kell hagyni, s a maradékot eurócentekre lefelé kerekítik úgy, hogy az eredmény 3-mal osztható szám legyen. Utána ezt a maradék tételt 3 részre osztják. Az első harmad az összes tartozás törlesztésére szolgál, a második harmadot az elsőbbséget élvező adósság törlesztésére kell fordítani, a harmadik harmadot pedig hozzáadják ahhoz a minimális összeghez, melyet a nyugdíjasnál kell hagyni. A végrehajtói határozat teljesítésére az első és a második harmadot lehet használni. Ha nem elsőbbséget élvező adósságról van szó, akkor a nyugdíjból csak az első harmadnak megfelelő összeget tiltanak le. Ha elsőbbséget élvező tartozásról van szó, a letiltás az első két harmadnak felel meg.
 
1. példa:
József 420,60 euró öregségi nyugdíjat kap havonta. A minimális alap összeg (198,09 euró) levonása után a maradékot, azaz 222,51 eurót 3 harmadra osztják. Nem elsőbbséget élvező adósságtörlesztés esetén a letiltás összege 74,17 euró lenne havonta, és József számlájára 346,43 eurót utalnának át. Csakhogy Józsefnek elsőbbséget élvező tartozása van (nem fizette a tartásdíjat), ezért a járandóságából havonta 148,34 eurót vonnak le, neki havonta mindössze 272,26 euró marad.
 
Máshogyan járnak el, ha a minimális összeg, vagyis a létminimum leszámítása után a nyugdíj maradék összege túllépi a létminimum 150%-át. Ez esetben a létminimum 150%-át meghaladó összeget korlátozás nélkül levonják, és hozzáadják a létminimum 150%-ából kiszámított első harmadhoz. Ilyen esetben is a nem elsőbbséget élvező adósságtörlesztéshez csak az első harmadot, az elsőbbséget élvezőhöz pedig az első és a második harmadot együttesen használják.
 
2. példa:
Jenőnek havonta 590,80 euró öregségi nyugdíjat folyósítanak. A 198,09 euró alap összeg leszámítása után marad 392,71 euró. A létminimum 150%-a 297,13 euró, ezt levonva a maradékból, a különbözet 95,58 euró (392,71 – 297,13). A 297,3 eurós összeget három részre osztják. Minden harmad 99,04 eurót jelent (a harmadik harmad 99,05 euró). A létminimum 150%-át túllépő összeget hozzáadják az első harmadhoz, ami ezután a művelet után eléri a 194,62 eurót (99,04 + 95,58). Ha Jenőnek elsőbbséget élvező tartozása is van, akkor csak a létminimumot és a harmadik harmadot kapja kézhez, vagyis 198,09+99,05=297,17 eurót. (Forrás: Szociális Biztosító)
 
Gyakori kérdések
 
1. A nyugdíjból miért lehet bármit is levonni?
A bírósági végrehajtókról szóló törvény értelmében a bírósági ítélet végrehajtásának egyik módja a bérből és az egyéb bevételből történő rendszeres levonás, miközben az egyéb bevételek közé tartoznak a társadalombiztosításból folyósított járadékok, köztük a nyugdíjak is.
 
2. Gyakran előfordul, hogy a végrehajtó zárolja azt a számlát, melyre a nyugdíjat havonta átutalják. A nyugdíjas így teljesen pénz nélkül maradhat. Van valamilyen lehetősége, hogy hozzáférhessen a nyugdíjához?
Ha a bankszámlán felhalmozott vagyonnal szemben történik a végrehajtás, a bank a végrehajtó utasítására az adott számlán visszatartja a vitatott tartozásnak megfelelő összeget. A bankszámlán lévő tartozással kapcsolatos végrehajtás azonban nem vonatkozik az adott számlán lévő, a 99,58 eurónál alacsonyabb összegre (ennyi készpénzt kell a számlán hagyni). Ha az adós számlájára rendszeresen érkezik bér vagy egyéb bevétel (például nyugdíj), a törvény által meghatározott részhez sem szabad nyúlni. Ahhoz, hogy a nyugdíjas hozzáférjen a zárolt számlán lévő összeghez, az kell, hogy az idős személy jelentse be a banknak, hogy a számlájára érkezik a nyugdíja. Ha a nyugdíjas igényli, a havi járandóságát készpénzben is megkaphatja a Szociális Biztosítótól.
 
3. A Szociális Biztosító csak a nyugdíjból, vagy más juttatásokból – az anyasági támogatásból, a munkanélküli-segélyből, a táppénzből – is levonhatja a tartozást?
A végrehajtói végzés nemcsak a nyugdíjra, hanem más segélyre és anyagi támogatásokra is vonatkozhat. Ha a végrehajtó arra utasítja a Szociális Biztosítót, hogy az adott tartozást vagy annak törlesztőrészletét a táppénzből vonja le, a biztosító köteles a felszólításnak eleget tenni. Ugyanakkor az adott segélyből meg kell hagyni egy bizonyos minimális összeget.
 
4. Lehet csökkenteni a havi levonás összegét?
A Szociális Biztosító a végrehajtói rendtartással összhangban meghatározott összeget köteles levonni. Alacsonyabb tételt csak az illetékes végrehajtó beleegyezésével lehet levonni a nyugdíjból, de csak a nyugdíjas és a hitelező kölcsönös megállapodása alapján.
 
5. Ha a nyugdíjas egy összegben törleszti a hátralévő tartozását, azonnal leállítják a nyugdíjából való levonást?
A Szociális Biztosító nem állíthatja le a nyugdíjból való levonást csak azon a címen, hogy a nyugdíjas tájékoztatta őt. A biztosító csak akkor hagyhatja abba a letiltás végrehajtását, ha a levonást előíró szerv bejelenti, hogy az adós mindent rendezett. (Forrás: Szociális Biztosító)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.