Hasznos tanács

Munka mellett gond a beteg gyerek ápolása

Óvodában, bölcsődében, mindenféle közösségben a betegségek jobban terjednek, s előfordulhat, hogy az addig makkegészséges gyermeket akár havonta orvoshoz kell vinni. Amíg az anyuka nem dolgozik, ez nem jelent különösebb problémát. Mihelyt munkába áll, arra is fel kell készülnie, hogy időről időre otthon kell maradnia ápolni a beteg családtagot.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 14:45

ÚJ SZÓ-INFORMÁCIÓ

Óvodában, bölcsődében, mindenféle közösségben a betegségek jobban terjednek, s előfordulhat, hogy az addig makkegészséges gyermeket akár havonta orvoshoz kell vinni. Amíg az anyuka nem dolgozik, ez nem jelent különösebb problémát. Mihelyt munkába áll, arra is fel kell készülnie, hogy időről időre otthon kell maradnia ápolni a beteg családtagot. A munkatörvénykönyv 141. cikkelye meghatároz néhány esetet, amikor olyan objektív akadályok merülhetnek fel a munkavégzésben, hogy az alkalmazott igazoltan hiányozhat. Ezek közé tartozik a közeli hozzátartozó, családtag ápolása (očr – ošetrenie člena rodiny). Amíg az alkalmazott otthon ápolja a beteget, nem jogosult fizetésre, hacsak a cég valamilyen belső előírása ezt nem szabályozza másképpen. A legtöbb alkalmazott ilyen esetben csak a Szociális Biztosítótól számíthat ápolási díjra, ami a kivetési alap (a bruttó bér egy napra eső összege) 55%-a. Az ápolási díj legtöbb 10 napig jár, miközben a naptári napokat veszik figyelembe (a hétvégét is beleszámolják). Amennyiben a családtag állapota további gondoskodást igényel, az ápoló alkalmazott tovább is otthon maradhat, ám ingyen, azaz fizetetlen szabadságra mehet. A Szociális Biztosító egy hónapban csak háromszor folyósíthat ápolási díjat. Akinek egy gyermeke van, s őt kell két hétig ápolni, legalább egy napra be kell lépnie munkába, utána ismét očr-re mehet. Akinek több gyermeke van, tíz nap után a másik gyermekével írathatja ki magát. A közeli hozzátartozó ápolásáról szóló igazolást az orvos állítja ki, a papírt a munkaadónak kell odaadni, ő küldi a Szociális Biztosítóba. (sza)

Önnek ajánljuk
hoki

Januártól új benefit: a sportutalvány

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.