Hasznos tanács

Módosítható a nyugdíj kifizetési módja

A nyugdíj intézésekor a Szociális Biztosítóban leadott kérvényben fel kell tüntetni, az idős személy mit szeretne, hogyan folyósítsák az összeget.
B. Szentgáli Anikó

2021. október 25. 07:30

nyugdíjas illusztráció
Illusztráció - pixabay

A nyugdíjat küldhetik postai úton készpénzben, banki átutalással a nyugdíjas saját vagy a házastársa folyószámlájára, illetve, ha valakit szociális intézményben vagy nyugdíjasotthonban helyeztek el, akkor oda is küldhetik a pénzt.

Harmadik személy

A szeniorok gyakran fordulnak a Szociális Biztosítóhoz azzal a kérdéssel, hogy a saját vagy a házastársuk számláján kívül más személy számlaszámát is megadhatják-e, oda érkezhet-e a járandóságuk. „Leggyakrabban a gyerekeik vagy az élettársuk, esetleg az ápolójuk, gondozójuk kontójára szeretnék átirányítani a nyugdíjukat. Erre azonban nincs lehetőség. A nyugdíjat csakis olyan folyószámlára lehet folyósítani, amely tulajdonosa az adott nyugdíjas. Egyedül a házastárs kontója jöhet még szóba, ha a férj vagy a feleség ezzel egyetért” – hívta fel a figyelmet a biztosító.

A folyószámla legnagyobb előnyei

  • A szenior havi járandósága a bankszámlán nagyobb biztonságban van, mint otthon.
  • Az idős személynek nem kell személyesen kezelnie a készpénzt.
  • A bankszámlán levő összeget az állam védi.
  • Nem kell arra várni, hogy a postai kézbesítő mikor hozza a nyugdíjat.
  • A folyószámlára akkor is megérkezik a pénz, ha valamilyen rendkívüli helyzet áll elő, például kórházba kerül, a lakhelyén kívül tartózkodik.
  • Manapság már olyan sok pénzautomata található országszerte, hogy csaknem azonnal hozzá lehet férni a készpénzhez.
  • Sokkal kényelmesebb az üzletben bankkártyával fizetni, mint készpénzzel.

Eseti gondnok

Kivételesen csak akkor jöhet szóba egy harmadik személy, ha ágyhoz kötött nyugdíjasról van szó, aki nem hajlandó bankszámlát nyitni, viszont egészségügyi okokból képtelen személyesen átvenni a nyugdíjat. Ilyenkor az SP eseti gondnokot jelölhet ki. Ez bárki lehet, akit a nyugdíjas megbíz. Az eseti gondnok elintézéséhez szükség van az érintettek írásos beleegyezésére, valamint a kezelőorvos igazolására a szenior egészségi állapotáról.

Lehet változtatni

Ha később a nyugdíjas meggondolja magát, és szeretne módosítani a nyugdíj kifizetési módján, van rá lehetőség. Az SP honlapjáról letölthető az ehhez szükséges formanyomtatvány, vagy beszerezhető bármelyik kirendeltségen, de lehet írni saját szavakkal megfogalmazott kérvényt is, melyben meg kell adni a legfontosabb adatokat: személyi születési számot, teljes nevet, a lakhely címét, az IBAN formájú bankszámlaszámot. Mellékelni kell egy igazolást is, hogy a megadott számlának a kérelmező a tulajdonosa. Legkésőbb a kérvény benyújtásától számított 3 hónapon belül már az új, megváltozott módon folyósítják a nyugdíjat.

Számla helyett készpénz

Ha valaki folyószámláról szeretne ismét a postai kézbesítésre visszatérni, esetleg számlaszámot, bankot vált, akkor az erre vonatkozó kérvény benyújtása után tanácsos a régi számlát még egy ideig megtartani, nehogy valaki véletlenül akár csak egy hónapig is pénz nélkül maradjon. „Jobb várni addig, amíg a biztosító írásban tájékoztat a kért változás végrehajtásáról. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megszakad a nyugdíj folyósítása” – mutatott rá a biztosító. A régi számlát csak azután szüntessük meg, miután az új kontóra megérkezett az első összeg, illetve a postán első ízben átvettük a készpénzt. Ha mégis megszakadna a nyugdíj folyósítása, a járadék nem vész el, utólag postázzák.

Melyik bank ajánlata vonzóbb?

Kovács István 5 éve nyugdíjas. A járandóságát készpénzben szokta átvenni a postán, csak a koronavírusjárvány miatt korlátozta a személyes kapcsolatokat. Felhatalmazást írt, hogy a pénzt a fia vehesse át helyette, és most úgy döntött, folyószámlát nyit, és elintézi, hogy a nyugdíját oda utalják át. A bankban van 100 euró megtakarítása, havonta 300 euró nyugdíjat kap. Összeállított egy listát arról, havonta milyen tranzakciókra lehet szüksége: létrehoz 3 állandó átutalási megbízást, a saját bankja automatájából kétszer felvesz pénzt, négyszer fog fizetni kártyával maximum 100 euró értékben, és havonta egyszer átutal pénzt az interneten keresztül. Három bank tett ajánlatot szeniorkontó létesítésére.

a

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kiralyhelmec covid osztály

VIDEÓ: Telt ház a királyhelmeci Covid-osztályon

osztály

Boltnyitás, iskolabezárás, 300 euró készpénz, kötelező oltás – összefoglaltuk a legfontosabb járványügyi változásokat

pfizer

Szavazzon: Ön mit gondol a kötelező oltásról?

Igor Matovic

Utalvány helyett készpénz – íme Matovič javaslatának története

Völner Pál

Lebukott a Fidesz államtitkára!

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.