Hasznos tanács

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Az útadót a vonatkozó törvénybe foglalt kulcs szerint maguk a vállalkozók számolják ki, az ingatlanadót a község határozza meg. Az előbbit január végéig be is kell fizetni, az utóbbit majd csak akkor utalhatjuk át, miután a község pár héten belül tájékoztat a pontos összegről és a fizetési határidőről.
Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?
B. Szentgáli Anikó

2022. január 28. 17:16

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?
- Fotók: Tóth Attila

Hogyan számoljunk?

Az útadó kiszámításakor figyelembe kell venni a gépjármű korát és a környezetbarát jellegét is. A vonatkozó törvénybe foglalt adókulcs az egész ország területén egyforma, konkrét összege a motor űrtartalma szerint változik. Az új autók után kell a legkevesebbet fizetni. Az L, M1, N1, N2, O1 és O3 kategóriájú kocsik esetében 25%-kal csökkenthető az adó az első három évben az első regisztráció után. A következő években 20%-kal csökkenthető az adó nagysága egészen az autó 6 éves koráig. Hat évnél öregebb autóknál már csak 10%-kal lesz kevesebb az adó. A 9–12 éves autók esetében az adó nem változik, azaz marad a korábban megállapított összeg, a 13 éves autóknál azonban 10%-kal, a még öregebb autók esetében pedig 20%-kal növekedik az adó. Az M2, M3 és N3 haszongépjárművek esetében ugyancsak a hónapok számától függően az éves adó fokozatosan 50– 10%-kal csökken. Az O4-es haszongépjárművek esetében az éves adó 60%-kal lesz kevesebb. További adókedvezmény kapható a hibrid, elektromos, CNG- és LNG-meghajtású, de csak a 9 évnél nem régebbi autókra. Ha a gépjárművet a vállalkozásra csak az év egy részében használták, akkor arányosan kell kiszámolni az éves adókulcsot a napok száma szerint. Például, ha a kocsi csak fél évig szolgált szolgálati célokra, akkor az előírt adónak csak a felét kell befizetni.

Az útadó befizetése

A gépjárműadót a következő számlaszámra kell átutalni: 501163– OUD/8180, ahol az OUD az adózó személyi számlája (osobný účet daňovníka). Az adóhivatal honlapján lehet ellenőrizni, kideríteni az OUD-t: ide kattintva az „Overenie prideleného OUD” szolgáltatásra kell klikkelni. Az adó befizetésekor fontos, hogy az átutalt tételt jól azonosítsuk – a 2021-es évre vonatkozó azonosító jel: VS 1700992021. Ha a kiszámolt adó összege kevesebb 5 eurónál, nem is kell befizetni.

Mekkora az ingatlanadó?

Miután az adóhatóság – ez esetben az illetékes város vagy falu, illetve a községi hivatal helyi adókkal és illetékekkel foglalkozó részlege – feldolgozza a január végéig benyújtott adóbevallásokat, határozatot küld a kiszabott adóról. Akik az idén nem kötelesek adóbevallást kidolgozni, azoknak a korábban benyújtott dokumentumokban lévő adatok alapján számolják ki az adót. A pontos összeget az adott község szabja ki. Először a jogi, majd a természetes személyeket tájékoztatják. A határozatban azt is közlik, pontosan milyen dátumig és milyen módon kell az adót befizetni.

Általánosságban elmondható, hogy a beépített területek minden egyes négyzetmétere után 0,033 eurót kell fizetni évente. Ugyanakkor ezt az összeget minden község a saját igényeinek megfelelően a helyi viszonyokhoz idomíthatja, azaz általánosan kötelező érvényű rendeletben a község egész területén vagy annak csak egy részén módosíthatja: csökkentheti, de emelheti is.

Az ilyen rendelet mindig az időszerű adózási év január 1-jétől szokott életbe lépni. Az adóhatóság így különböző adókulcsot határozhat meg az egyes épületek számára, miközben bizonyos építmények, pl. garázsok esetében az adókulcs nem lehet magasabb az általánosan kötelező érvényű rendeletbe foglalt legalacsonyabb adókulcsok tízszeresénél. A többemeletes épületek esetében minden egyes emeletért legfeljebb 0,33 euró pótdíjat szabhatnak ki, kivéve az első emeletet.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István
Frissítve

Hamran: Kollár hagyta, hogy Fico megvezesse

MiG-29

A védelmi minisztérium figyelmeztet: ne ijedjünk meg, ha ma délután robbanásokat hallunk

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

monostori híd

„Sok ügyes ember dolgozott a híd körül” – Díjeső a Monostori hídnak

f

VIDEÓ: Durván egymásnak esett két nő Pozsonyban

ingázók

Félretették a pénzt az ingázóknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.