Hasznos tanács

Már igényelhető a szociális ösztöndíj

Vannak családok, akiknek drága mulatság középfokon taníttatni a gyereket, az állam ezért a középiskolásoknak szociális ösztöndíjat kínál. A támogatást év közben bármikor lehet kérni, ám tanácsos mindjárt a tanév elején benyújtani a kérvényt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 5. 18:00

A tanévkezdés rendszerint költséges dolog, be kell szerezni és pótolni kell a hiányzó segédeszközöket, ugyanakkor év közben is számítani kell bizonyos kiadásokra. A rossz szociális helyzetben levők számára ez komoly problémát jelenthet. Az állam úgy próbál segíteni, hogy a középiskolások igényelhetnek szociális ösztöndíjat.

Ki jogosult?

Két feltételt kell teljesíteni. Az egyik, hogy a család rossz körülmények közt él. Ez azt jelenti, hogy a család anyagi szükséghelyzetben van, és ezen a címen szociális segélyben részesül a szociális ügyi hivataltól, vagy hivatalosan ugyan nincs anyagi szükséghelyzetben (a hivatalban nem kérték a szociális segélyt), viszont a család előző évi összbevételének a tizenketted része nem lépi túl a létminimum aktuális összegét.

Családtagnak számítanak a szülők és a 15 évnél fiatalabb, eltartott gyerekek, illetve azok, akik közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben tanulnak. A második feltétel, hogy az előző félév bizonyítványa alapján a tanulmányi átlag nem rosszabb 3,5-nél. Ebbe nem számítódnak bele a nem kötelező tantárgyakért kapott osztályzatok.

Kizáró okok

A támogatást nem hagyhatják jóvá annak a tanulónak, akit feltételesen kizártak az iskolából, vagy az előző félévben a tanulmányi átlaga rosszabb volt 3,5-nél. Az igazgató leállíthatja a már jóváhagyott ösztöndíj folyósítását, ha a diák rendkívül súlyosan megsérti az adott intézmény belső házirendjét, jelentős mértékben romlott az átlaga, vagy nem jár rendesen iskolába.

Ügyintézés

A támogatást abban az iskolában kel l igényelni, amelyikbe a gyerek jár, de csak akkor lehet kérni, ha az adott középiskola szerződést kötött az Oktatási Információs és Prognosztikai Intézettel (ÚIPŠ). Vagyis először az adott intézmény igazgatóságán meg kell érdeklődni, szerződtek-e az említett intézettel, és lehet-e ösztöndíjat igényelni.  Ha igen, az iskola igazgatóságán beszerezhetők a szükséges nyomtatványok.

A kitöltött kérvényhez csatolni kell a szociális ügyi hivatal igazolását arról, hogy az igénylő családja részesül az anyagi szükséghelyzetben levőknek nyújtott segélyben, vagy a család előző évi összbevételéről szóló dokumentumot, valamint egy igazolást az ugyanabban a háztartásban közösen elbírált személyek számáról. Vagy az eredeti iratokra, vagy az iskola igazgatója által hitelesített másolatokra van szükség.

Az ösztöndíjat az egész tanév folyamán bármikor lehet kérni, az állami támogatást annak a hónapnak az első napjától hagyják jóvá, amelyikben az igényt benyújtották. A féléves bizonyítvány alapján a támogatás összegét és a jogosultságot felülbírálják, ami azt jelenti, hogy februárban a diáknak ismét elő kell terjesztenie az összes szükséges igazolást a család anyagi helyzetéről és a szükséghelyzetről.

Hogyan folyósítják?

Az ösztöndíjat havonta fizetik ki, általában a hónap 20. és 30. napja között, a pontos dátumot minden iskola maga határozza meg. A pénzt a diák személyesen veszi át, ám ha a nyolcosztályos gimnáziumok alsó tagozatosai esetében fennáll a veszély, hogy a diák azonnal elszórná a pénzt, az összeget valamelyik szülőnek adják oda. Ha az ösztöndíjat nem veszik át a megadott időpontban, postai úton is elküldhetik, ám ez esetben levonják belőle a postaköltséget.

(sza)

Az állami támogatás havi összege

Jó tanuló – 47,98 euró – Az 1,0–2,5 átlagúaknak az eltartott gyermekre számított létminimum 50%-ának megfelelő összeget folyósíthatnak.

Közepes tanuló – 33,59 euró – A 2,0–2,5 átlagúak esetében az ösztöndíj havonta az eltartott gyermekre számított létminimum 35%-a.

Gyengébb tanuló – 23,99 euró – A 2,5–3,5 átlagúak az eltartott gyermekre kiszámított létminimum 25%-ának megfelelő ösztöndíjra számíthatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?