Már csak két hét van az ajándékok beszerzésére

karácsonyi ajándék

Milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket? Sokan az utolsó pillanatra szokták hagyni a karácsonyi meglepetések beszerzését, és akik még nem vásároltak semmit, azoknak a lockdown miatt most korlátozottak a lehetőségeik. Az ünnepek az idén is a koronavírus árnyékában zajlanak.

Már csak két hét maradt az ajándékok beszerzésére, mégsem szabad elkapkodni. Mielőtt bármit vennénk, tanácsos meghatározni, legfeljebb mennyit költhetünk el. Ne feledjük: decemberben egyéb kiadások is terhelik a családi költségvetést – karácsonyfát kell venni, ünnepi vacsorát kell biztosítani, a csomagolópapír is pénzbe kerül, és ha a Covid-19 miatt betegeskedtünk, fizetetlen szabadságon voltunk vagy elbocsátottak, szűkös lehet a családi költségvetés. Jelenleg csak a legszükségesebb árucikkeket forgalmazó boltok vannak nyitva, ezért a vásárlási lehetőségek korlátozottak, hacsak nem online rendelünk. Ez esetben először ellenőrizzük a szállítási feltételeket, főleg, hogy a kitippelt terméket a kereskedők képesek-e karácsonyig kézbesíteni!

Szabjunk keretet!

Első lépésként gondoljuk végig, ajándékokra mennyi futja! Készítsünk listát, ki mindenkit szeretnénk meglepni! A nevek mellé feljegyezhetjük, ha van valamilyen tippünk, kinek mit adhatnánk. Ha valamelyik névnél nem jut eszünkbe semmi, ugorjuk át, majd később visszatérünk hozzá. Gondolkodjunk el azon, kinek mi okozna örömet: elektronikai cikk, könyv, ruha, kiegészítők, kozmetikai cikkek, saját készítésű apróság stb. Ha összeállt a lista, az internetes árukereső oldalak segítségével hasonlítsuk össze az árakat! Alapos piackutatással több tíz eurót lehet megtakarítani.

Ha nincs elég pénzünk...

A világjárvány miatt sokan hosszabb ideje rossz anyagi helyzetben vannak, és nem biztos, hogy megvehetik azt, amire gyermekük, házastársuk vágyik. Sokan adósságokba verik magukat, csak hogy mindent biztosítsanak az ünnepekre. „Az elmúlt évek többek számára megterhelőek lehettek több szempontból is. Karácsony közeledtével egyre erősebben vágyhatunk arra, hogy újra nyugodtabbnak, boldogabbnak vagy felszabadultabbnak érezhessük magunkat. Az, hogy idén karácsonykor újabb lezárásokkal kell szembenéznünk, kétségbeejtő érzés lehet. Talán úgy érezzük, ajándékokkal, anyagi javakkal pótolni tudjuk azt a hiányt, amelyet a karantén következtében megéltünk – megélünk. A szociális média, a reklámok is ezt az érzést erősítik bennünk. Egyeseket ez kielégíthet, ugyanakkor nem biztos, hogy az ünnepek elmúltával ez az érzés tartósan fennmarad, pláne, ha adósságokba vertük magunkat, csak hogy biztosíthassuk a „tökéletes karácsonyt” – magyarázta lapunknak Lelkes Viktória pszichológus. Szerinte az adventi készülődés időszaka remek alkalom lehet arra, hogy a családok leüljenek, és közösen megtervezzék az ünnepet. „Ilyenkor számba lehet venni az anyagi szempontokat és a családtagok egyéb testi-lelki szükségleteit. Próbáljunk meg előítéletek nélkül végighallgatni mindenkit, és együtt megfogalmazni, mi az, ami az ünnepek alatt nyugalmat, boldogságot, felszabadulást adhat” – tette hozzá a szakember.

Ajándékozási szempontok

Amikor gyerekeinknek ajándékot választunk, a szakemberek szerint nem árt pár szempontot figyelembe venni. Pszichológusok úgy vélik, a legkisebbeknek (3 éves korig) a fejlődési szakaszukhoz illő játékot tanácsos adni. Közkedveltek a puha képeskönyvek, a beszélő-éneklő állatkák, a tükrök, a csörgők, a picit nagyobbaknak pedig vehetünk labdát, építőkockát, fűzögetős és zenés játékot, hangszert stb. Az óvodáskorúak hosszabb ideig képesek összpontosítani, használják a fantáziájukat, nekik kreatív játékok ajánlottak. Az 5–7 évesek szeretik az ugrókötelet, a játékkártyákat, a kis emberfigurákat. A 7–10 éveseket meglephetjük társasjátékokkal, különböző gyűjteményekkel, pénzesdobozzal.

Elektronikai kütyük

A mai gyerekek imádják a számítógépes játékokat és a különböző elektronikai kütyüket. Itt nem árt az óvatosság. Egyes videójátékok élesítik a reflexeket, fejlesztik a gondolkodást, a logikát, az elvont képzelőerőt, de meg kell szabni egy határt, és világosan le kell fektetni a számítógépezés, x-boxozás, táblagépezés és mindenféle videójáték alapvető családi szabályait, például hogy naponta legfeljebb hány percet lehet játszani, hogy a gyerekek ne csak egyfajta virtuális világban mozogjanak!

Közös élmények

Arra nincs recept, mennyi ajándékot vegyünk. Ha nagy a család, és a gyerekek sok meglepetést kapnak, biztosan lesz több olyan közöttük, amit szinte észre sem vesznek. Ezért ne feledjük: a kevesebb néha több! Senkit se halmozzunk el felesleges dolgokkal, egy kis odafigyeléssel egyetlen ajándékkal is óriási örömet szerezhetünk. „A közös élmények és programok ajándékozása egyre elterjedtebb manapság, ez szép hagyomány lehet azokban a családokban, akik erre fogékonyak. A jövőbeni szép dolgok tervezgetése pedig akár a szürke hétköznapokba is egy kis színt hozhat” – adja a tippet Lelkes Viktória pszichológus.

Jótékonykodjunk!

A legszebb ajándék segíteni másoknak – mutat rá a Szlovák Katolikus Karitász. „Mindenki szeretne valamit a karácsonyfa alatt. Néhányan nagyon kicsi, ugyanakkor rendkívül értékes dologra vágynak: segítségre. A bajba jutott embereknek december 31-éig mindenki felkínálhatja a segítségét, és így átélheti a karácsony igazi varázsát” – olvasható a jótékonysági szervezet közleményében. A hónap végéig adománygyűjtő akciót szerveznek, amelybe a www.charitapomaha.sk oldal közvetítésével bárki bekapcsolódhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?