Hasznos tanács

Kárrendezési útmutató

Mihez kezdjünk, ha bekövetkezik valamiyen biztosítási esemény? Milyen iratokra van szükség? Kárrendezési útmutatónkban összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek egy káresemény kapcsán fontosak lehetnek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 25. 19:37

penyó
- Képarchívum

1. Első lépésként biztosítani kell a helyszínt úgy, hogy a kár ne terjedjen, ne nagyobbodjon. Ha biztonsági, higiéniai vagy egyéb okból el kell távolítani vagy odébb kell helyezni a tönkrement tárgyakat, előbb készítsünk alapos fényképdokumentációt, és írjunk listát a megrongálódott dolgokról! Ideális esetben sikerülhet a lehető legpontosabban a kár okát és a biztosítási esemény lefolyását is dokumentálni – készíthetünk fényképeket vagy videófelvételt.

2. Ki kell hívni az illetékes hatóságot! Betöréses lopás vagy rablás esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget, tűz esetén a tűzoltókat (még az aránylag kisebb kárt okozó, eloltott tüzet is jelenteni kellene). Amennyiben lehetséges, amíg a hatósági személyek a helyszínre nem érkeznek, ne mozdítsunk el semmit a helyéről! A rendőrök, illetve a tűzoltók jegyzőkönyvet készítenek, és igazolást adnak, hogy az eseményt jelentettük.

3. A biztosítási eseményt haladéktalanul jelenteni kell a biztosítónak! Ezt megtehetjük telefonon vagy személyesen, ám nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a káresetet mindenképpen írásban is jelenteni kell. Mielőtt telefonálunk vagy személyesen bemegyünk a biztosítóba, készítsük elő a következő adatokat, információkat:

  •  a biztosítási szerződés számát, mely alapján kártérítést fogunk igényelni
  •  a szerződő fél adatait
  •  a biztosítási terméket, amelyből érvényesíteni akarjuk a kárigényünket
  •  a kár keletkezésének az időpontját és helyét
  •  a káresemény részletes leírását és a vagyontárgyak megrongálódásának a mértékét
  •  pontosan hol vannak a megrongálódott vagyontárgyak
  •  telefonszámot vagy egyéb elérhetőséget.
Nem köthető mindenre biztosítás

2018. október 25. 12:53

Nem köthető mindenre biztosítás

4. A biztosító munkatársával egyezzünk meg a helyszíni szemle időpontjáról! A kényelmesebb és gyorsabb ügyintézés érdekében felhőszakadás, jégverés, vihar, villámcsapás, csőtörés és beázás, illetve a villámcsapás indukciós hatása miatt bekövetkező károk esetében olykor telefonos kárrendezési lehetőség is igénybe vehető. Ez azonban nem azonos a káresemény bejelentésével! A telefonos megbeszélést a biztosító kárszakértője kezdeményezheti a kárbejelentést követően, amennyiben a bejelentés alapján úgy ítéli meg, hogy helyszíni szemlére nincs szükség. Ha azonban szükség van helyszíni szemlére, a biztosító kárszakértője számára lehetővé kell tenni, hogy a sajátszemével győződjön meg a kár mértékéről, illetve hogy megvizsgálhassa a biztosítási esemény okait. Lopás, rablás, tűz vagy nagyobb kár esetében a kárszakértő azonnal ki szokott menni a helyszínre, egyébként pedig előzetesen telefonon egyeztetik a helyszíni szemle időpontját, illetve telefonos elérési lehetőség hiányában írásban küldenek értesítést.

5. A biztosítóba juttassunk el minden szükséges dokumentumot! A biztosítási esemény, a szolgáltatásra való jogosultság és a szolgáltatás összegének megállapításához a biztosító munkatársai káresettől függően különböző iratokat és bizonylatokat (számlákat, szakértői véleményt, értékbecslést stb., lopás, rablás és tűz esetén a megrongálódott tárgyak fényképét) kérhetnek a biztosítási feltételekben foglaltak szerint. Ezek mielőbbi átadásával felgyorsítható a kárrendezés menete.

6. A helyszíni szemle után a káreseményt bejegyzik, a begyűjtött információk és iratok alapján kiszámolják a kártérítés összegét, és lezárják az ügyet. Az ettől számított 15 napon belül a biztosító kifizeti a kártérítést. Nagyobb károk esetén, amikor speciális szakértői véleményre, például statikus szakvéleményére is szükség van, a dolog elhúzódhat. Amennyiben az ügy 1 hónapon belül sem zárul le, írásban kérhetünk bizonyos kártérítési előleget. (sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Két hétig kötelező lesz a szájmaszk az iskolákban, nem javasolják a tömegrendezvények megtartását

https://mult-kor.hu/

Az állam egy állítólagos kitelepítési listára hivatkozva kobozna el földeket

a

Életmentés az utolsó pillanatban

jégeső

Vihar és jégeső várható pénteken szinte az egész ország területén

koronavírusteszt
Frissítve

Karantén alá helyezett óvoda Galántán, rendezvénystop Diószegen

koronavírus

Felkészültek a koronavírus-járvány második hullámára a pozsonyi kórházak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.