Hasznos tanács

Karácsonyi nyugdíj már júliusban

Idén a nyugdíjasok fél évvel korábban kapják meg a 13. nyugdíjként ismert jövedelemkiegészítést. A kormány, majd a parlament is elfogadta, hogy a juttatást már júliusban kifizetik. Az intézkedéstől azt remélik, hogy a szeniorok így könnyebben átvészelik a jelenlegi inflációs, óriási áremelkedéssel fémjelzett időszakot.
B. Szentgáli Anikó

2022. június 25. 19:00

4000 eurót lopott el a nyugdíjas nénitől a kamu TV szerelő
- Képarchívum

Szlovákiai hagyománnyá vált, hogy karácsony előtt a kormány megajándékozza a nyugdíjasokat egy kis plusz pénzzel. Ezt a „szokást” mintegy 15 évvel ezelőtt vezette be az akkori Fico-kabinet, és bár rendszeresen sokan kritizálták, rendszertelen megoldásnak minősítették, a politikusok közül senkinek sem volt bátorsága megszüntetni, legfeljebb változtattak a kifizetés módján vagy a jóváhagyható összeg kiszámításának a módszerén. A nyugdíjasok tavaly is a megszokottnál korábban, tehát nem közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt, hanem már novemberben kézhez kaphatták a támogatást. A világjárvány és az orosz–ukrán háború következtében kialakult gazdasági nehézségek, a magas infláció, de főleg a megugrott élelmiszer- és energiaárak miatt – a jelenlegi nehéz időszak egyszerűbb átvészelése céljából – az idén még korábban, már júliusban átutalják a 13. nyugdíjat. Természetesen ez azt is jelenti, hogy az ősszel vagy közvetlenül karácsony előtt a nyugdíjasok már nem kapnak semmit, hacsak addig a politikusok jóvá nem hagynak valamilyen más rendkívüli juttatást.

Hogyan számolják ki?

A számítási módszer, amely segítségével megállapítják a 13. nyugdíj összegét, az előző évhez képest nem változott. A legalacsonyabb jóváhagyható összeg 50 euró, a legmagasabb 300 euró. A konkrét nyugdíjas számára a pontos összeget a következő képlet segítségével határozzák meg: TNY = max. {300 – 0,36 * (NY – LM); 50}, ahol a TNY 13. nyugdíjat jelent, a NY a rendes havi nyugdíj vagy az egyszerre folyósított több nyugdíjtípus összege, az LM pedig a létminimum összege egy felnőtt személy esetében. A létminimum mindig meghatározó tényező, és az összege éppen most júliustól változik, éspedig 218,06 euróról 234,42 euróra emelkedik.

Ki jogosult?

A támogatás automatikus, nem kell külön kérvényezni, és minden – összesen több mint 1,44 millió – nyugdíjas megkapja. Vagyis az egyedüli feltétel az, hogy az idős személy júniusban jogosult legyen öregségi, korengedményes, rokkantsági, özvegyi, árvasági vagy szociális nyugdíjra – a 13. nyugdíj összegének a kiszámolásakor ezeket a nyugdíjtípusokat veszik figyelembe. Továbbá, tekintettel vannak a szolgálati nyugdíjra, a nyugdíjrendszer második pilléréből folyósított összegre, valamint a cseh jogi normák alapján nyújtott kiegyenlítő nyugdíjpótlékra. Aki júliusban vagy később szerez jogosultságot a nyugdíjra, az idén elesik a 13. járandóságtól.

Nem jár a 13. nyugdíj annak, aki az ún. feleség járandóságát (a jövedelem vagy nyugdíj nélküli feleségnek még 2004 előtt jóváhagyott támogatását) kapja, illetve aki nyugdíjelőlegben részesül.

Akinek külföldről folyósítanak járadékot, az minden évben köteles tájékoztatni a Szociális Biztosítót, hogy mennyi pénzt kap. E nélkül az információ nélkül nem tudják kiszámolni a 13. nyugdíjat. Az idén június 5. volt az utolsó határidő, ameddig a szeniorok eleget tehettek bejelentési kötelességüknek. Továbbá, ezúttal is érvényes, hogy a 13. nyugdíjhoz a végrehajtó nem nyúlhat, azt mindenki a teljes összegben kapja meg.

Hogyan fizetik ki?

A Szociális Biztosító ugyanúgy folyósítja, mint a rendes havi nyugdíjat: vagy postai úton, vagy átutalják a bankszámlára, kivételes esetekben a kijelölt eseti gondnok is átveheti. A 13. nyugdíj a rendes júliusi járandósággal egyszerre érkezik, de azzal nem vonják össze.

50 és 300 euró

A legalacsonyabb összegre, azaz 50 euróra az jogosult, akinek a rendes havi járandósága 928,80 euró vagy annál is több. Ebbe beleszámítódik mindenféle nyugdíj, amit folyósítanak számára. Aki 2 vagy 3 fajta járandóságban részesül, ettől függetlenül csak egy 13. nyugdíjra jogosult.

A legmagasabb támogatásra, azaz 300 euróra az számíthat, akinek a rendes havi járandósága legfeljebb a létminimum összegének felel meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum 234,42 eurót kap havonta, és ebbe az összegbe az összes jóváhagyott nyugdíjfajta beleszámítódik, miközben csak egyetlen 13. nyugdíjra jogosult.

Külföldre is folyósítják

A 13. nyugdíjat azok is megkapják, akik külföldön élnek: a júliusi járandósággal egy időben fizetik ki. Akinek a nyugdíjat rendszeresen egy hónappal előre, havonta szokták külföldre folyósítani, annak a 13. járandóságot a júliusi összeggel együtt ugyanígy fizetik ki. Akinek a nyugdíjat háromhavonta szokták külföldre átutalni, annak a 13. nyugdíjat a 2022 harmadik negyedévében kifizetendő összeggel együtt utalják át.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hivatal

Az állam újabb értelmetlen bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat

őszibarack

Beérett az idei termés Szlovákiában – kisebb a gyümölcs, de finomabb és drágább

sport a tévében

Képernyőn az Atlético, a Juventus és a Liverpool

filmfalimf

A sár és mocsár négy napja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

róka k

R. Nagy Krisztián: Rezsi Papa Paprikáscsibézője

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.