Karácsonyi ajándék hitelre?

hitel karacsony

A karácsonyi ünnepek és az azt közvetlenül megelőző napok a családi költségvetések számára az év legigényesebb időszakát jelentik. A koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági válság miatt sokaknak csökkentek a bevételei, számos családnak nincs miből finanszírozni az ünnepeket, ami stresszt okozhat. Ilyen helyzetben egyesek a hitelben látják a megoldást.

Mindenki szeretné megajándékozni a szeretteit, igyekszünk elegendő mennyiségű ételt, italt, karácsonyi díszítést és sok egyéb apróságot biztosítani, ami rendkívül megterheli a családok pénztárcáját. A magas árakat és a szűkös költségvetést látva, vannak, akik közvetlenül karácsony előtt pánikba esnek, és meggondolatlan döntéseket hoznak. Szinte már szlovákiai hagyománnyá vált, hogy az ünnepek előtt megugrik a részletre vásárolt termékek és a felvett kölcsönök száma.

Rossz pénzügyi döntések

Stresszhelyzetben az ember könnyen dönthet rosszul. Gazdasági szakértők óva intenek a meggondolatlanságtól, helyette józan gondolkodásra buzdítanak. Ugyanakkor elismerik, ez egyáltalán nem könnyű. Peter Jeczko, a Partners Group társaság menedzsere szerint mindig könnyű ürügyet találni arra, hogy megvédjük rossz pénzügyi döntéseinket. Sajnos, erre a gyakorlatban is számos példa van – már sokszor megtapasztalta, hogy az ügyfelek emocionális döntései általában felülírják a rációt. „Például így gondolkodnak: még fiatal vagyok, korai most a nyugdíjra gondolnom. Viszont szükségünk van új autóra, mivel olcsóbb a fenntartása, mint a használt kocsinak. Nagy árengedmények vannak éppen, tehát megéri” – idézte egyik, a vásárlásra önmagát biztató ügyfelét a szakember, hozzátéve: ez a vásárlás a bankszámlán új, felesleges kiadásként jelenik majd meg. A karácsonyi időszakra éppen ez a fajta gondolatmenet jellemző. „Annak vágyában, hogy örömet szerezzünk másoknak, esetleg magunknak, gyakran drágább ajándékot veszünk és ajándékozunk, mint amit a pénztárcánk enged. Ilyenkor az emberek hitelt vehetnek fel” – mutatott rá Jeczko.

Hitel helyett vastartalék

A hitelre vett ajándékokkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A legtöbb pénzügyi szakértő szerint a legjobb hitel a fel nem vett kölcsön, vagyis, ha egy mód van rá, ne verjük magunkat adósságokba! Ezt a véleményt osztja a Partners Group szakértője is. „Úgy gondolom, manapság nem az a menő, hogy megveszünk olyan dolgokat, amelyekre nem telik, hiszen megvárásra kaphatunk hitelt szinte bármire. Sokkal inkább azt tartom menőnek, ha tudatosan költekezünk. Ez az, amire mi is tanítjuk az ügyfeleinket, a lényege pedig az, hogy előre kell tervezni, és az adott dologra félretett ún. vastartalékból kell vásárolni – például a karácsonyi ajándékokat is” – mondta a pénzügyi tanácsadó. Elárulta: általános szabály, hogy a vastartalékot úgy kialakítani, hogy nagyjából a havi jövedelmünk hatszorosa legyen. Illetve ha előre eltervezzük, hogy a karácsonyi ajándékokra mennyit szánunk, akkor időben el kell kezdeni rá spórolni. „Például ha úgy saccolom, hogy a karácsonyi ajándékokra 600 euróra lesz szükségem, akkor januártól félre kell tennem minden hónapban 50 eurót. Azt senkinek sem ajánljuk, hogy hitelből fedezzen olyan kiadásokat, amelyek a „nem létszükséglet” kategóriába tartoznak – akár karácsonyi ajándékról, akár kirándulásról vagy bármi másról legyen szó. Ennek a hitelezésnek ugyanis csak egy nyertese lesz, mégpedig a bank, amely a hitelt adja, mivel általában a legdrágább formája a hiteleknek az, amit gyorsan adnak, rövid futamidőre” – szögezte le Jeczko.

Ha mégis kell hitel

Gazdasági elemzők szerint idén több háztartásban hiányzik a pénz a karácsonyi ünnepek standard biztosítására, ezért sokan az utolsó pillanatban minden bizonnyal kölcsön felvételén gondolkodnak. A legtöbb embernek már van tapasztalata a kölcsönökkel, amelyek segítségével nagyobb befektetéseket biztosíthatunk, például ingatlant vagy autót vásárolhatunk, de az egyszerűbb élethelyzetekben kisebb használati tárgyak – számítógép, tévé, konyhai berendezések stb. – beszerzését is lehetővé teszik. Ugyanakkor mindig alaposan mérlegelni kell, mikor elviselhető az adósság, és mikor nem.

Ha mindenképpen elkerülhetetlen a hitel felvétele, Peter Jecko szerint tanácsos óvatosnak és körültekintőnek lenni, és a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni. Először is reális költségvetést kell készíteni annak érdekében, hogy képet kapjunk arról, képesek leszünk-e fizetni a hitelt. Utána hasonlítsunk össze több ajánlatot! Mindig olvassuk el a hitelszerződés feltételeit, a díjakra és a kamatlábakra vonatkozó részeket! Kérdezzünk rá a törlesztőrészletekre, az idő előtti törlesztés lehetőségére, a késedelmi kamatokra, a törlesztőrészletek esetleges elhalasztására is! Ne az legyen a legfontosabb szempont, hogy milyen gyorsan jutunk pénzhez, ugyanis a megbízható pénzintézetek ellenőrzik az ügyfeleiket, hogy képesek-e törleszteni. Ha valami nem világos, arra rá kell kérdezni, a tisztességes hitelezők mindent készségesen elmagyaráznak. Továbbá, kerüljük az sms-ben felvehető és az alternatív, nem banki pénzintézetektől kérhető kölcsönöket! „Itt is érvényes az aranyszabály, hogy a felkészülés vagy más néven megelőzés hosszú távon mindig kedvezőbb, mint a gyors szükségmegoldás. Inkább legyen ez a karácsony ajándékok nélkül, és inkább készüljünk fel a jövő karácsonyra úgy, hogy minden hónapban félretesszük rá azt a bizonyos összeget, amit jónak látunk” – jegyezte meg a tanácsadó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?