Halottak napi szomorúság, őszi depresszió

néni k

Az őszi ünnepeknek nemcsak arról kell szólniuk, hogy kitakarítjuk és kidíszítjük a temetőket, hanem ez egyben alkalom is arra, hogy elgondolkodjunk az élet véglegességén, hogy összegyűljünk az egész családdal, hogy megemlékezzünk őseinkről és szeretteinkről, akik már nem lehetnek velünk. Akik hajlamosak a depresszióra, azokat most nem tanácsos egyedül hagyni, magányos rokonainkra, főleg az idősebbekre is jobban oda kell figyelni.

Az olyan szomorú időszak, amikor visszaemlékezünk szeretteinkre, sok emberben depressziót válthat ki. Pszichológusok szerint, hogy ez ne uralkodjon el teljesen rajtunk, tanácsos ezt a megemlékezést egyfajta családi ünnepként felfogni. Vagyis a legjobb az, ha ilyenkor a családtagok találkoznak, közösen elmennek a temetőbe, együtt emlékeznek, olyan fényképeket nézegetnek, melyek az egész családról a legboldogabb pillanatokban készültek. Az összetartozás élménye és érzése jó módszer a gyász és a szomorúság enyhítésére. A másik hatékony módszer az, hogy a sírokat szépen rendbe tesszük, virággal díszítjük, gyertyát gyújtunk az elhunytak lelkéért. Szakemberek úgy vélik, ha aktívan részt veszünk ebben, az lehetőséget ad számunkra, hogy szeretteinkért haláluk után is tegyünk valami pozitívat, valami szépet.

Ha a szeretett személy távozásától még csak rövid idő telt el, most hirtelen fájdalmas emlékek törhetnek felszínre. A gyász mindenki életében a legnagyobb krízis, amely egyben lehetőséget kínál életünk, kapcsolataink átgondolására, s a változások által hat saját fejlődésünkre.

A halottak napja alkalom arra is, hogy a gyerekeknek beszéljünk a halálról. Tanácsos őket is elvinni a temetőbe, s lehet nekik mesélni arról, milyen volt a kapcsolatunk az elhunyt személlyel, és azt is ki lehet mondani, mennyire fájt a veszteség, de ez a világ rendje, egyszer mindenki meg fog halni. Legyünk tárgyilagosak, és kerüljük az olyan kifejezéseket, „elaludt” vagy „elhagyott minket”, mert – főleg a legkisebbeknél – azt eredményezhetik, hogy a gyerek várni fogja, az illető mikor ébred fel. Nem kell félni nyíltan megmagyarázni, mi okozza a halált, például: „a nagyi szíve abbahagyta a dobogást”, vagy „nagyapa megbetegedett, és a doktor bácsi nem tudta meggyógyítani.” Ugyanakkor fontos azt is hozzátenni, hogy ez nem szokványos dolog, és hogy ez nem feltétlenül fordul elő gyerekekkel is, nehogy valaki azt higgye, ha megbetegszik, meghal, mint a nagyapja.

Az ősz egyébként is olyan évszak, amikor sokan, de különösen az idősebbek és az egyedül, magányosan élők, közülük is főleg a gyengébb nem képviselői és az időjárás változásaira érzékeny emberek hajlamosak a depresszióra. Biometeorológusok szerint az őszi depressziót úgy lehet elkerülni vagy legalább enyhíteni, hogy az őszi hangulattal nem küzdeni fogunk, hanem a természetnek ezt a bioritmusát megpróbáljuk a magunkévá tenni, elfogadni, és igyekszünk találni benne valami szépet. A pszichológusok azt tanácsolják: aki úgy érzi, rossz kedve van, terelje el a gondolatait! Tervezze meg az egész napját, pontosan ossza be, mikor mit fog csinálni, egész nap legyen tennivalója, hogy ne legyen ideje szomorkodni!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?