Hasznos tanács

Gyógyfürdői kezelés, nem csak betegeknek

Egyre népszerűbbek a gyógyfürdők, és sokan beutaló nélkül, kirándulás keretében is szeretnek ott pihenni. Nekik a költségeket saját zsebből kell téríteni.
B. Szentgáli Anikó

2015. június 19. 10:53

Ha a kezelést orvos írja elő, a beutalóért nem kell fizetni, a biztosító pedig részben, vagy teljes mértékben térítheti a költségeket a diagnózistól függően. Összeállításunk a gyógyfürdőkkel kapcsolatban szolgál hasznos információkkal.
 
Tavaly az egészségbiztosítók több mint 45 millió eurót fizettek a gyógyfürdői ellátásért, összesen 63 ezer embernek hagyták jóvá a kezelést. A legtöbben a legnagyobb biztosító, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) ügyfelei közül vették igénybe ezt az ellátást. „2014-ben az ügyfelek 53 701 kérvényt nyújtottak be, ami 3519-cel több, mint 2013-ban. Tavaly a biztosító összesen 45 226 kérvényt hagyott jóvá, ami az előző évhez képest 1,2%-os növekedést jelent. 8500 kérvényt azért kellett elutasítani, mert nem teljesítették a feltételeket” – részletezte lapunknak Petra Balážová, a VšZP szóvivője. 2014-ben 4,18%-kal emelkedtek a gyógyfürdőkre fordított kiadások is: tavaly a VšZP összesen 32 millió eurót költött e célra. Főleg a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint mozgásszervi problémákkal küszködők vették igénybe az ellátást. „Két biztosítottunk a külföldi gyógyfürdői kezelés költségeinek a térítését kérte. 
Csehországban voltak, a biztosító összesen 1100 eurót fizetett nekik. A diagnózis asztma és magas vérnyomás volt” – tette hozzá Balážová.
 
A Dôvera tavaly 12 millió eurót költött a gyógyfürdői kezelésre, 17 ezer beutalót hagyott jóvá. Ezenkívül további 440 ezer eurót fizetett az ambuláns gyógyfürdői ellátásért. Matej Štepianský szóvivő szerint az emberek leggyakrabban balesetek, műtétek, agyvérzés, szívinfarktus átvészelése után, illetve hátgerincbántalmak és magas vérnyomás esetében kérték ezt a fajta kúrát.
 
Az Unionnak mintegy 3000 ügyfele ment gyógyfürdőbe tavaly, ami a biztosítónak másfél millió eurójába került. Judita Smatanová szóvivő szerint biztosítottjaik főleg asztmával, pikkelysömörrel (psoriasis), porckorong- vagy más mozgásszervi betegséggel mentek fürdőbe.
 
A és B kategória
A gyógyfürdő alapvetően két célt szolgál. Egyrészt megelőző szerepe van, hogy a kezdődő betegség ne váljon krónikussá. Másrészt, ha a krónikus betegség már kialakult, a gyógyfürdővel kitolható az az idő, amikor a krónikus beteg rokkanttá válik. A gyógyvizes kúráról elsősorban mindenkinek a kezelőorvosával kell konzultálnia. „A beutalót, a gyógyfürdői kezelésre vonatkozó javaslatot az általános vagy a szakorvos állítja ki az illetékes szakorvos lelete alapján” – magyarázta Balážová.
 
Az egészségbiztosítók kétféleképpen téríthetik a költségeket – attól függően, hogy az orvos ajánlása alapján a biztosító milyen kategóriába sorolja a beteget. Az A típusú költségtérítés esetében a gyógyellátást és a szolgáltatásokat teljes mértékben fedezi az egészségbiztosítás, csak a törvényben megszabott 1,66 eurónyi napi díjat és a helyi idegenforgalmi adót kell kifizetni. A legtöbb biztosított tavaly ebbe a kategóriába került. Az egészségügyi ellátásért a B kategóriába soroltaknak sem kell fizetniük, a szállásért és a kosztért viszont igen, s ehhez még hozzá kell adni a napi díjat és a helyi adót. Akinek nincs pénze hotelre, ambulánsan is igénybe veheti a gyógyfürdői kezelést, ilyen esetben nem tartózkodik ott állandóan, csak az előírt kúrákra utazik oda. Általánosságban elmondható, hogy a súlyosabb betegségek (pl. daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri műtétek utáni állapot stb.) az A, az enyhébbek (pl. krónikus májbetegségek, allergiás nátha, akut hepatitisz stb.) a B kategóriába tartoznak. Ebbe a kategóriába sorolnak bizonyos diagnózisokat akkor is, ha már hosszabb idő telt el a műtét után.
„Az orvosnak oda kellene figyelnie, hogy a gyógyfürdőt csak akkor írja elő, ha a pácienst az előírásoknak megfelelően már előzőleg folyamatosan ambulánsan kezelték” – figyelmeztetett Smatanová. Orvosi beutalót az esetek többségében évente csak egyszer lehet kiállítani, bizonyos diagnózisokkal azonban kétszer is adható.
 
A beutaló kitöltéséért áprilistól már nem kell illetéket fizetni. Miután az orvos kitöltötte a kérvényt, le kell adni az illetékes egészségbiztosítóban, mely – ha nem kell kiegészítés, ha egyszerű esetről van szó – általában 30 napon belül dönt, sőt a fő szezonon kívül az ügyintézés csak pár napig tart. Fontos, hogy a betegnek ne legyen olyan másik betegsége, mely kizárja a gyógyfürdői kezelést. Például, ha valaki fertőző betegségben szenved, alkoholista vagy drogfüggő, automatikusan elutasítják a kérvényt. Bizonyos diagnózisok esetében a dohányzás is kizáró ok lehet.
 
Csak kikapcsolódás
Aki nem akarja megvárni a diagnózis felállítását, saját szakállára is kezeltetheti magát. Neki a biztosítóba semmit nem kell leadni, jóváhagyatni, viszont a biztosító nem is térít semmit. Az utóbbi időben egyre többen keresik fel a gyógyfürdőket beutaló nélkül, csak pihenési célból. Az egészségbiztosítók is reagáltak az új igényekre: a beutaló nélküli ügyfelek bizonyos csoportjának kedvezményeket kínálnak. A Dôvera például a véradókat részesíti előnyben. „A többszörös, rendszeres véradók bizonyos gyógyfürdőkbe 25%-os kedvezménnyel mehetnek“ – árulta el Štepianský. A VšZP és az Union ugyancsak kínál árengedményeket azoknak, akik önköltséges alapon mennek fürdőbe. A VšZP ügyfelei 20%-os kedvezményt vehetnek igénybe.
 
A gyógyfürdők szintén igyekeztek reagálni az új igényekre és az új típusú, pihenő-kiránduló ügyfelekre: modernizálódtak, s olyan kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak, hogy manapság már egész családok találnak ott maguknak kikapcsolódási lehetőséget. A gyógyvizes medencék mellett a legtöbb helyen van élménymedence, különböző masszázsok, torna, thermo spa kezelés, szauna és wellness-szolgáltatás, így a gyógyfürdők a civilizációs betegségek kezelésére, megelőzésére is szolgálnak. Ilyen esetben azonban az ügyfél mindent saját zsebből fizet. 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FBI k

Az FBI módszereivel harcoljunk a fizetésemelésért

fd

A 14. nyugdíjat novemberre várták, de a biztosító csak ekkor fogja kifizetni!

munkahivatal

„Képezd magad” – növekszik a szakmai továbbképzések iránti igény

A síneken fekve várta a vonatot

TRAGÉDIA: Elgázolt egy férfit a vonat az állomáson

A középiskolások harmada már próbálta a marihuánát

16 évre rács mögé kerülhet egy férfi, aki gyógyászati célokra termesztett marihuánát

Érsekújvár

180 éves az érsekújvári gimnázium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.