Hasznos tanács

Employer branding: vonzd magadhoz a munkavállalókat

Valamennyi vállalat joggal érezheti úgy, hogy megfordult a világ: egyre kevésbé igaz az, hogy a jelentkezők versenyeznek az állásokért, sokkal inkább jelent kihívást a megfelelő jelöltek megtalálása és megtartása.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 9. 12:31

Employer branding

Természetesen ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs piaci verseny az álláskeresők között. Számos pozíciónál továbbra is jellemző a túljelentkezés, azonban a kérdés ma már egyre inkább az, hogy miként tudjuk bevonzani a számunkra ideális jelölteket. Éppen ezért manapság már szinte megkerülhetetlen a munkáltatói márkaépítés, más szóval employer branding fogalma.

Miért fontos a munkáltatói márkaépítés?

Először is szögezzük le: akkor is van egy cégnek munkáltatói márkája, ha tudatosan alakítja, és akkor is, ha egyáltalán nem foglalkozik vele. A munkáltatói brandhez nem csupán a különböző online felületeken történő megjelenés tartozik, - mint például a karrier oldal vagy a közösségi média oldalak - hanem többek között a vezetői viselkedés, a kiválasztási folyamat, sőt, még az elbocsátás is.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltatói márkaépítés a teljes munkavállalói életutat végig kell, hogy kísérje:

 1. Találkozik a jelölt az álláshirdetéssel, hallomást szerez a lehetőségről.
 2. További információt gyűjt a cégről, megkérdezi ismerőseit.
 3. Lezajlik a kiválasztási folyamat.
 4. Munkavállalói onboarding, beilleszkedés a céges kultúrába.
 5. Munkavállalói mindennapok kezelése, elköteleződés kiépítése és megtartása.
 6. Kiléptetési, felmondási folyamat.

A legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy employer branding során az a cél, hogy kedvező kép alakuljon ki a dolgozók és az érdeklődők fejében a munkáltatóról, tehát a céggel történő minden érintkezési pont pozitív legyen.

Ha a középpontban mindig a munkavállalói élmény áll, a nagy hibákat már elkerültük. A tudatos employer branding a cég teljes működésére hatással van és számtalan előnnyel kecsegtet, például:

 1. A célcsoportunk körében népszerűségnek örvendünk, sokan hallanak rólunk
 2. Megbízható munkáltató képét alakítjuk ki magunkról és ez a fő tevékenységünkre is hatással lehet pozitív értékelések és ajánlások formájában.
 3. Szívesen ajánlanak másoknak.
 4. Vonzó munkahelyként pozícionáljuk cégünket és megkülönböztethetővé válunk versenytársainktól.
 5. Növekedhet az álláshirdetéseinkre jelentkezők száma.
 6. Értékes, szakmailag magas színvonalú munkaerőt vonzunk magunkhoz.
 7. Lerövidülhet és egyszerűsödhet a toborzási, illetve a kiválasztási folyamat.
 8. Növekszik cégünk munkaerő-megtartó képessége és csökken a fluktuáció.
 9. Befolyásolhatjuk, hogy milyen üzenetet juttatunk el az álláskeresőknek, jelöltjeinknek, dolgozóinknak.

Az employer branding egy hosszú távú befektetés, ezért a hatása sem feltétlen azonnal fog érvényesülni. Azt persze nagyon hamar meg lehet tapasztalni, ha nem jó a cég megítélése vagy nem a megfelelő emberek adják be a jelentkezésüket. Nem szabad azonban rögtön a különböző marketing eszközökhöz nyúlni és elindítani egy PR kampányt.

Amíg a céges alapok és feltételek nincsenek rendben, - például vállalati kultúra, céges értékek meghatározása, munkahelyi környezet, szakmai kihívások és fejlődési lehetőségek - lyukas vödörbe merjük a vizet.

A munkáltató márkaépítés alatt egy komplex és szerteágazó folyamatot értünk, éppen ezért magas fokú együttműködés szükséges a menedzsment, a HR és a marketing szakemberek között. Ássunk egy kicsit a mélyére a HR és a marketing terület felelősségének.

HR marketing, avagy a célzás művészete

Minden szervezetnek meghatározható a maga célcsoportja, illetve a feléjük közvetíteni kívánt üzenet. Az is egyértelmű, hogy szeretnénk különbözni a piaci versenytársaktól. A célunk az, hogy az ideális jelölt vagy munkavállaló pontosan tudja, milyen értékeket képvisel a cég és miért érdemes minket választania. Ezt lényegében a HR marketing területe fedi le.

Gondoljunk csak bele, milyen álláshirdetésekkel találkozunk szívesen. A jó álláshirdetés kellően részletesen kifejti a feladatokat, szakmai kihívásokat, betekintést nyújt a céges hétköznapokba, valamint minden fontos logisztikai kérdésre választ ad. Egy jó álláshirdetést olvasva úgy érezzük, pont ránk szabták a lehetőséget és legszívesebben már most ott ülnénk a kollégákkal. Nem csak felkeltette az érdeklődésünket, de meg is tartja.

Ezt az érzést szükséges a munkavállalói életút minden szintjén kiváltani. Ehhez arra kell törekednünk, hogy a megfelelő embereket célozzuk meg a nekik szánt üzenetekkel úgy, hogy pozitív gondolatok és érzések társuljanak bennük a szervezetünkkel kapcsolatban.

Mindez egy folyamatos tevékenység kell, hogy legyen, hiszen a kiváló munkavállalók válogatnak a lehetőségek között. Minél több olyan felületen vagyunk jelen, melyen időt töltenek, illetve minél sokszínűbben mutatjuk be magunkat, annál nagyobb eséllyel ragadjuk meg a figyelmüket. Ahhoz, hogy ne váljunk láthatatlanná a munkaerőpiacon és mind ismertek, mind szakmailag respektáltak lehessünk, tudatos online marketing aktivitásra van szükség.

Online marketing eszköztár employer brandinghez

Megannyi olyan platform létezik, melyeken elengedhetetlen a céges jelenlét, hiszen a célcsoportunk által preferált tájékozódási pontokról van szó. Ezen oldalak és portálok kiválasztása nagyban függ attól, hogy milyen szakmáról, képzettségi szintről, településről beszélünk, mivel hatással vannak nem csak az ideális csatornára, de a figyelemfelkeltés módjára, valamint a szóhasználatra is.

Online lehetőségek közül az egyik legelterjedtebbek az állásportálok (például Profession.hu) és a különböző szakmák dedikált álláskereső oldalai (például IThub.hu). Szintén nagy népszerűségnek örvend a közösségi média jelenlét (például Facebook, Linkedin, Instagram, fejlesztők elérése esetében akár a Twitter is).

Mindegyik médium többféleképpen is kiaknázható, például a Facebookon nem csak céges oldalt hozhatunk létre, de akár külön állásokat is megadhatunk és hirdethetünk, vagy általunk létrehozott szakmai csoportokban oszthatunk meg hasznos híreket, illetve kiépíthetjük a saját szakmai közösségünket is.

Sok vállalkozás használ saját weboldalán belül elkülönített karrier oldalt, mely manapság már szinte létminimumnak számít. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy pusztán a pozíciók bemutatása nem elég a szakmailag megfelelő álláskeresők bevonzásához. Szükséges a teljes körű tájékoztatás szervezetünkkel kapcsolatban, ezért az alábbi kérdéseket feltétlen meg kell tudni válaszolnia karrier oldalunknak:

 1. Mit kell tudni cégünkről, mivel foglalkozunk? Kiknek és miért ideális?
 2. Milyen szakmai fejlődési és képzési lehetőségeket nyújtunk?
 3. Milyen a csapat?
 4. Hogyan lehet jelentkezni a meghirdetett pozíciókra? Mi a jelentkezési és kiválasztási folyamat?
 5. Hogy közelíthető meg a cég? Mik az elérhetőségek?

Ezeken túl természetesen kiemelt szerepe van a honlap felhasználó barátságának, azaz legyen - többek között - mobilra optimalizált és könnyen navigálható. Ugyanígy fontos, hogy minőségi tartalmakkal rendelkezzünk, mely akár egy céges blogon is megjelenhet. A legjobb, ha ezeket a nálunk dolgozó munkatársak írják, hiszen így tudjuk a leghitelesebben megmutatni szakmai rátermettségünket a külvilágnak.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy az információgyűjtés sokszor egy Google kereséssel kezdődik, így nem árt, ha keresőoptimalizálási ismeretekkel is rendelkezik az employer branding szakértő.

 • Van találat a cégnevünkre? Milyen találatok ezek? Inkább pozitívak vagy inkább negatívak?
 • Rendelkezünk Google my Business fiókkal? Megjelenünk a térképen? Töltöttünk fel képeket a céges mindennapokról?
 • Vannak csillagos és szöveges értékelések megadva cégünkről, szolgáltatásainkról?
 • Hirdetünk cégnevünkre és a számunkra fontos kifejezésekre?
 • Említenek minket a célközönségünk által látogatott oldalakon? Írunk tartalmat más oldalakra, akár online PR keretében?

Ha minden, fentebb említett szempontot átgondolunk, sokat tettünk azért, hogy javítsuk munkáltatói márkánkat. A legfontosabb persze az, hogy a saját célcsoportunk körében érjünk el szimpátiát, ezért rájuk kell szabni mind a használni kívánt csatornákat, mind az üzenet stílusát. Egy kötelességünk ezért mindenképpen megkerülhetetlen: bármit is teszünk, az a célközönségünknek szóljon.

A cikk szerzői a BP Digital SEO ügynökség szakértői, Végh Dorina és Szesztay Péter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Márciusig tarthat a Vág-híd aládúcolása

marian kotleba

Kotleba akár 8 évet is kaphat

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kisebbségeknek nem kell aggódniuk, gondoskodunk róluk

renrend

Vasvillával támadt egy 78 éves férfi 82 éves szomszédjára

vonat

VIDEÓ: Saját testével védte a vonat alá esett lányát az apuka

Norbert Bödör

A rendőrség lefoglalta Bödör telefonját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.