Hasznos tanács

Egyéni vállalkozók adóbevallása

A vállalkozók idén utoljára dolgozhatják ki az adóbevallásukat hagyományos papírnyomtatványokon, s adhatják le személyesen az adóhivatalban, vagy küldhetik postai úton.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 22. 18:00

A vállalkozók idén utoljára dolgozhatják ki az adóbevallásukat hagyományos papírnyomtatványokon, s adhatják le személyesen az adóhivatalban, vagy küldhetik postai úton. Jövőre már mindenki csak elektronikusan fog kommunikálni a szakhatósággal.

Az áfafizető vállalkozások már néhány éve csak elektronikus formában tartják a kapcsolatot az adóhivatallal. Nekik mindenképpen elektronikus adóbevallást kell készíteniük, s az esetleges halasztás igénylését is elektronikus formában kellett eljuttatniuk az adóhivatalnak. A nem áfafizetők idáig minden évben eldönthették, hogy elektronikus vagy klasszikus papír alapú nyomtatványt akarnak-e kitölteni. Idén van utoljára lehetőség papír űrlapokat választani. Az eredeti elképzelés szerint 2018-tól az összes vállalkozó számára kötelezővé akarták tenni az elektronikus adóbevallást, de a pénzügyminisztérium végül úgy döntött, engedményt tesznek, és ezt a kötelezettséget csak 2018. július 1-jével vezetik be. Aki haladékot intéz, és az adóbevallását több hónapos csúszással, július 1-je után készíti el, az viszont már csak elektronikus formában adhatja majd le. Az adóhatóság a három hónapos haladékot az érintettek tájékoztatására, felvilágosítására és a várható változásokra felkészítő képzésekre, tanfolyamokra tervezi kihasználni. Vagyis intenzív regionális kampány várható az elektronikus kommunikációról, több konzultációs napot és iskolázást szerveznek.

1901,67 eurós határ

Nem árt tudatosítani, hogy önmagában az a tény, hogy valaki vállalkozó, nem jelenti azt, hogy adóbevallást kell készítenie. Fontos szempont, hogy az illető tavaly mekkora összjövedelmet könyvelt el. A határ 1901,67 euró. Aki tavaly csak egyetlen napig volt vállalkozó, utána felfüggesztette a tevékenységét, ám ez alatt is többet keresett 1901,67 eurónál, köteles adóbevallást kidolgozni. Lehet olyan eset is, hogy valaki évek óta vállalkozik, de nem megy az üzlet, s az egész évi bevétele kevesebb 1901,67 eurónál – ilyenkor nem kell adóbevallást leadni, és adót sem kell fizetni.

A B típusú adóbevallási ív arra vonatkozik, akinek vállalkozásból, ingatlan bérbeadásából, kamatokból vagy más forrásból származó bevétele is volt. Akinek egyszerre volt alkalmazotti fizetése és egyéb adóköteles bevétele, az is B típusú adóbevallást ad le. A kötelező elektronikus kommunikáció csak a vállalkozói engedéllyel rendelkezőkre fog vonatkozni, ezzel szemben akik például azért dolgoznak ki B típusút adóbevallást, mert bérbe adták a lakásukat, továbbra is választhatják majd a papír űrlapokat. A pénzügyminisztérium az idén is új űrlapokat hagyott jóvá, melyek letölthetőek és kinyomtathatóak a www.financnasprava.sk weboldalról.

Átalányköltség: 60%

A vállalkozók a nettó jövedelmüket az összes bevétel összege és a kimutatható kiadások különbözeteként kapják meg. Kimutatható kiadásnak számít a különböző áruk és szolgáltatások vásárlását igazoló összes számla, melyek összefüggnek az adott vállalkozással. Mindenki eldöntheti, mi az előnyösebb számára: a ténylegesen kimutatható kiadások az egyszerűsített adónyilvántartás, esetleg az egyszeres vagy kettős könyvvitel alapján, illetve az ún. átalánykiadások. Az utóbbiak – idén először – a vállalkozásból származó összes bevétel 60%-át tehetik ki (tavaly még csak 40% volt), miközben jelentősen emelték a felső határt is: az igénybe vehető átalánykiadás összege maximum 20 ezer euró lehet évente (tavaly még 5040 euró volt).

Némelyik vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy kombinálja a tényleges és átalánykiadásokat. Választania kell, milyen típusú kiadásokat akar érvényesíteni, mindkettőt egyszerre nem lehet. Sokan azt hiszik, hogy ha az átalánykiadásokat választják, nem kell semmilyen adónyilvántartást vezetniük. Tévednek – az adóalap megállapítása céljából mindenkinek kell jegyeznie időrendi sorrendben, megfelelően tagolva a bevételeket, illetve nyilvántartást kell vezetnie a tartalékokról és a kinnlevőségekről is.

Adómentes összeg

Annak ellenére, hogy az összes pénzbevételt be kell vallani, adót nem kell a teljes összegből fizetni. Mindenki jogosult egy ún. adómentes minimumra – ez azt az alapösszeget jelenti, melyet mindenki leszámíthat a jövedelméből, adózni csak a maradékból kell. Idén ez 3803,33 euró. Ezenkívül az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető. A vállalkozók és mindazok, akik B típusú nyomtatványt töltenek ki, a meghatározott feltételek teljesítése mellett ugyancsak érvényesíthetik a házastársuk utáni adómentes tételt és az adóbónuszt is. A nyugdíjbiztosítási rendszer 2. pillérébe befizetett önkéntes összegekkel már nem, viszont a nyugdíjrendszer 3. pillérébe átutalt tételekkel (maximum 180 euróval) továbbra is csökkenthető az adóalap. Az idén először a gyógyfürdői kezelés költségeit (legfeljebb 50 eurót) is le lehet írni az adóalapból.

A kitöltött nyomtatványokat mindig március végéig kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba. Mivel idén ez a nap szombatra esik, a határidőt kitolták a legközelebbi munkanapra, 2018. április 3-ára. E dátum után már csak azok adhatják le, akik haladékot kértek. Az adóhivatal legfeljebb 3 hónapos halasztást hagyhat jóvá, illetve ha az adózónak külföldről is voltak bevételei, akár féléves haladékot is kaphat. (sza)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Csak a legerősebb hazai tejtermelők maradtak talpon

Burgenland, a mesebeli táj

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Meghalt „Európa arca”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?