Hasznos tanács

Egyéni vállalkozók adóbevallása

A vállalkozók idén utoljára dolgozhatják ki az adóbevallásukat hagyományos papírnyomtatványokon, s adhatják le személyesen az adóhivatalban, vagy küldhetik postai úton.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 22. 18:00

A vállalkozók idén utoljára dolgozhatják ki az adóbevallásukat hagyományos papírnyomtatványokon, s adhatják le személyesen az adóhivatalban, vagy küldhetik postai úton. Jövőre már mindenki csak elektronikusan fog kommunikálni a szakhatósággal.

Az áfafizető vállalkozások már néhány éve csak elektronikus formában tartják a kapcsolatot az adóhivatallal. Nekik mindenképpen elektronikus adóbevallást kell készíteniük, s az esetleges halasztás igénylését is elektronikus formában kellett eljuttatniuk az adóhivatalnak. A nem áfafizetők idáig minden évben eldönthették, hogy elektronikus vagy klasszikus papír alapú nyomtatványt akarnak-e kitölteni. Idén van utoljára lehetőség papír űrlapokat választani. Az eredeti elképzelés szerint 2018-tól az összes vállalkozó számára kötelezővé akarták tenni az elektronikus adóbevallást, de a pénzügyminisztérium végül úgy döntött, engedményt tesznek, és ezt a kötelezettséget csak 2018. július 1-jével vezetik be. Aki haladékot intéz, és az adóbevallását több hónapos csúszással, július 1-je után készíti el, az viszont már csak elektronikus formában adhatja majd le. Az adóhatóság a három hónapos haladékot az érintettek tájékoztatására, felvilágosítására és a várható változásokra felkészítő képzésekre, tanfolyamokra tervezi kihasználni. Vagyis intenzív regionális kampány várható az elektronikus kommunikációról, több konzultációs napot és iskolázást szerveznek.

1901,67 eurós határ

Nem árt tudatosítani, hogy önmagában az a tény, hogy valaki vállalkozó, nem jelenti azt, hogy adóbevallást kell készítenie. Fontos szempont, hogy az illető tavaly mekkora összjövedelmet könyvelt el. A határ 1901,67 euró. Aki tavaly csak egyetlen napig volt vállalkozó, utána felfüggesztette a tevékenységét, ám ez alatt is többet keresett 1901,67 eurónál, köteles adóbevallást kidolgozni. Lehet olyan eset is, hogy valaki évek óta vállalkozik, de nem megy az üzlet, s az egész évi bevétele kevesebb 1901,67 eurónál – ilyenkor nem kell adóbevallást leadni, és adót sem kell fizetni.

A B típusú adóbevallási ív arra vonatkozik, akinek vállalkozásból, ingatlan bérbeadásából, kamatokból vagy más forrásból származó bevétele is volt. Akinek egyszerre volt alkalmazotti fizetése és egyéb adóköteles bevétele, az is B típusú adóbevallást ad le. A kötelező elektronikus kommunikáció csak a vállalkozói engedéllyel rendelkezőkre fog vonatkozni, ezzel szemben akik például azért dolgoznak ki B típusút adóbevallást, mert bérbe adták a lakásukat, továbbra is választhatják majd a papír űrlapokat. A pénzügyminisztérium az idén is új űrlapokat hagyott jóvá, melyek letölthetőek és kinyomtathatóak a www.financnasprava.sk weboldalról.

Átalányköltség: 60%

A vállalkozók a nettó jövedelmüket az összes bevétel összege és a kimutatható kiadások különbözeteként kapják meg. Kimutatható kiadásnak számít a különböző áruk és szolgáltatások vásárlását igazoló összes számla, melyek összefüggnek az adott vállalkozással. Mindenki eldöntheti, mi az előnyösebb számára: a ténylegesen kimutatható kiadások az egyszerűsített adónyilvántartás, esetleg az egyszeres vagy kettős könyvvitel alapján, illetve az ún. átalánykiadások. Az utóbbiak – idén először – a vállalkozásból származó összes bevétel 60%-át tehetik ki (tavaly még csak 40% volt), miközben jelentősen emelték a felső határt is: az igénybe vehető átalánykiadás összege maximum 20 ezer euró lehet évente (tavaly még 5040 euró volt).

Némelyik vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy kombinálja a tényleges és átalánykiadásokat. Választania kell, milyen típusú kiadásokat akar érvényesíteni, mindkettőt egyszerre nem lehet. Sokan azt hiszik, hogy ha az átalánykiadásokat választják, nem kell semmilyen adónyilvántartást vezetniük. Tévednek – az adóalap megállapítása céljából mindenkinek kell jegyeznie időrendi sorrendben, megfelelően tagolva a bevételeket, illetve nyilvántartást kell vezetnie a tartalékokról és a kinnlevőségekről is.

Adómentes összeg

Annak ellenére, hogy az összes pénzbevételt be kell vallani, adót nem kell a teljes összegből fizetni. Mindenki jogosult egy ún. adómentes minimumra – ez azt az alapösszeget jelenti, melyet mindenki leszámíthat a jövedelméből, adózni csak a maradékból kell. Idén ez 3803,33 euró. Ezenkívül az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető. A vállalkozók és mindazok, akik B típusú nyomtatványt töltenek ki, a meghatározott feltételek teljesítése mellett ugyancsak érvényesíthetik a házastársuk utáni adómentes tételt és az adóbónuszt is. A nyugdíjbiztosítási rendszer 2. pillérébe befizetett önkéntes összegekkel már nem, viszont a nyugdíjrendszer 3. pillérébe átutalt tételekkel (maximum 180 euróval) továbbra is csökkenthető az adóalap. Az idén először a gyógyfürdői kezelés költségeit (legfeljebb 50 eurót) is le lehet írni az adóalapból.

A kitöltött nyomtatványokat mindig március végéig kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba. Mivel idén ez a nap szombatra esik, a határidőt kitolták a legközelebbi munkanapra, 2018. április 3-ára. E dátum után már csak azok adhatják le, akik haladékot kértek. Az adóhivatal legfeljebb 3 hónapos halasztást hagyhat jóvá, illetve ha az adózónak külföldről is voltak bevételei, akár féléves haladékot is kaphat. (sza)

Önnek ajánljuk

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

Manchesteri focirangadó a tv-ben

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?