Családi név megváltoztatása válás után

válás

A házasság felbomlását, a válás kimondását sokan traumaként élik meg, s az érintett felek gyakran haragban válnak el, néha hallani sem akarnak többé egymásról. Legszívesebben nevet is változtatnának, s úgy kezdenének új életet. Vajon van erre lehetőség? A fogas kérdést – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász válaszolja meg.

Érdekes

Nagyon megviselt a válóper. Volt férjem, aki itt hagyott gyerekeimmel együtt egy férjezett munkatársnője miatt, még azt akarta, hogy az én hibámból mondják ki a válást. Mindent megtett, hogy befeketítsen a bíróság előtt, mert szerinte nem vagyok elég jó anya, pedig csak a gyerekeimnek élek. Persze ez nem sikerült neki, ezért a bíróság a két kiskorú gyermeket is az én gondjaimra bízta. Annyira el vagyok keseredve, hogy a gyerekeim apját már látni sem akarom. Elhatároztam, hogy visszaveszem lánykori családi nevemet, és a kiskorú gyerekek családi nevét is megváltoztatom. Kérdésem az, hogyan lehetne ezt a lehető leggyorsabban megvalósítani?

A családi és utónév személyiségünk, egyediségünk legfőbb kifejezői. A név arra szolgál, hogy megkülönböztesse viselőjét másoktól, ugyanakkor a név nemcsak megkülönböztet, hanem össze is köt: jelzi, hogy viselője egy bizonyos családhoz tartozik, kifejezi a család egységét, az apai (ill. akár az anyai) leszármazási vonalat.

A névviseléshez való jogot és a névváltoztatás szabályait alapvetően a Tt. 300/1993 családi és utónévről szóló törvény szabályozza, némely speciális esetben (pl. válás) pedig a Tt. 36/2005 családról szóló törvény egészíti ki, amely alapján olvasónk a lánykori családi nevét gyorsan visszaveheti. Ha az egyik házasfél felvette a másik családi nevét, a válás jogerőssége után 3 hónapon belül bejelentheti az anyakönyvi hivatalnak, hogy visszaveszi előző, a házasságkötés előtt viselt családi nevét. A bejelentés szóban vagy írásban történhet és illetékmentes, de be kell hozzá mutatni a jogerősségi záradékkal ellátott válóperi döntést. Az anyakönyvvezető határozatot nem, csak egy igazolást ad ki a bejelentés tudomásul vételéről. A 3 hónapos határidő letelte után ilyen névvisszavételt már csak külön kérvénnyel, közigazgatási eljárásban és illeték ellenében lehet kérni.

Kiskorú gyermek nevét már bonyolultabb megváltoztatni, főleg akkor, ha a gyermek apja nem adja beleegyezését a névváltoztatáshoz. A gyermek névváltoztatását ugyanis a szülőknek együtt kell kérvényezni a lakhelyük szerint illetékes járási hivatalban, és ha 15 évnél idősebb gyermekről van szó, szükséges az ő hitelesített írásos beleegyezése is. Ugyanúgy (adott esetben) csatolni kell az apa hitelesített írásos beleegyezését, ha az anya egyedül nyújtja be a kérelmet. Ám ha az apa nem egyezik bele a kiskorú névváltoztatásába, álláspontját csakis egy bírósági döntés helyettesítheti. A bíróság a döntéshozatalkor elsősorban a gyermek jogait, nem pedig a szülők érdekeit veszi figyelembe, sőt, értelmi szintje figyelembevételével, kikéri a gyermek véleményét is. A bíróság szempontjából tehát nem perdöntő pl. az, hogy a válás után a kiskorú kinél lett elhelyezve. Leggyakrabban a bíróság olyan esetekben helyettesíti a névváltoztatást elutasító szülő véleményét, ha az hosszútávon nem találkozik gyermekével, nem érdeklődik

gyermeke egészsége, tanulmányai, sorsa iránt, eltartási kötelezettségét nem tartja be. Ám ha az apa nem hanyagolja el gyermekét, nehéz az anyának a kiskorú névváltoztatása mellett érvelni.

A névváltoztatás nem formális jogügylet, nagy károkat tehet a kiskorú gyermek identitásában, fejlődésében, ezért a gyámhatósági bíróságok a névváltoztatási eljárások előtt arra kérik az elvált szülőket, hogy kizárólag a kiskorú gyermekek legjobb érdekeit vegyék figyelembe.

ifj. Mészáros Lajos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!