Hasznos tanács

Állami hitel pedagógusoknak

Közeledik az állami pedagógushitelt igénylő kérvények benyújtásának a második határideje: június 30. Miközben a kereskedelmi bankok a koronavírus-járvány, majd pedig az ukrán–orosz konfliktus okozta gazdasági visszaesés miatt folyamatosan szigorítanak a hitelnyújtás feltételein, az állam változatlan feltételek mellett nyújt előnyös kölcsönt a pedagógusoknak.
B. Szentgáli Anikó

2022. június 11. 21:00

Bevezetik az ingatlanadót
- Képarchívum

A pedagógushitelt évente háromszor a Művelődéstámogató Alap (FNPV) közvetítésével lehet felvenni: a kérvényeket mindig február, június és október végéig lehet benyújtani. Vagyis, aki valamilyen okból lekési a júniusi határidőt, októberben is próbálkozhat. A 2022-es évre 3,2 millió eurót különítettek el e célra az államkasszából. Ebből már 900 ezret szétosztottak a február 28-áig leadott kérvények elbírálása után. Ugyanekkora tételből elégítik ki a június végéig pályázók igényeit is, az október 31-éig pályázók számára pedig 1,4 milliót hagynak. A hitel nem jár alanyi jogon, minden esetben kérvényt kell benyújtani, és teljesíteni kell bizonyos feltételeket. A kölcsön a múltban főleg az alacsony kamatláb miatt vált népszerűvé. A kamat nem olyan alacsony, mint a kommersz jelzáloghiteleké, melyek sokáig 1% alatt, illetve 1% körül mozogtak, de most már azok is emelkedő tendenciát mutatnak, viszont mindig is előnyösebb volt, és még manapság is jobban megéri a fogyasztási hiteleknél. Ugyanakkor az, hogy kinek mi éri meg igazán, elsősorban attól függ, hogy a pénzből mit szeretnénk finanszírozni, illetve mekkora összegre és milyen gyorsan van rá szükségünk. Az állami kölcsön legnagyobb hátránya, hogy egyszerre legfeljebb 15 ezer eurót lehet felvenni, illetve a kereskedelmi bankok ajánlataival szemben nem intézhető egész évben bármikor, hanem csak az említett három alkalommal: az év elején, az iskolaév végén és ősszel.

Ki jogosult?

Az igénylőnek pedagógiai alkalmazottnak (tanár, tanító, mester, nevelő, pedagógiai asszisztens, külföldi lektor, sportiskola és sportosztály edzője stb.) kell lennie – az iskolák nem pedagógiai alkalmazottai (gondnok, könyvelő, szakácsok, takarítónők stb.) nem jogosultak rá. Ezen kívül a pedagógushitelt felvehetik nappali tagozatos doktoranduszi képzésben részt vevők és 35 évnél nem idősebb főiskolai alkalmazottak (egyetemi oktatók, kutatók, művészek) is.

Kamatláb, célösszeg, kezes

A Művelődéstámogató Alap nem módosított a kamatlábon, a célösszegen és a futamidőn sem. A kamatláb tehát továbbra is 3%, a célösszeg 1–15 ezer euró lehet. 3 ezer euróig nem kell kezes, és szabad felhasználású hitelről van szó. Ennél magasabb összeg esetében már szükség van egy kezesre, 10 ezer felett pedig a pénzt csak meghatározott célra (családi ház vagy lakás vásárlására, építésére, kiegészítésére, felújítására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől, lakberendezés vásárlására stb.) lehet fordítani. Kezes lehet bárki, az igénylő házastársa, más rokona is. A feltétel csak az, hogy fizetőképes, uniós állampolgár legyen, rendelkezzen rendszeres bevétellel, és még nem töltötte be a 62. életévét. A kezesről nem kell semmilyen igazolást, külön dokumentumot leadni. A futamidő 8–15 év, illetve indokolt, rendkívüli esetben jóváhagyhatnak hosszabb futamidőt is, legfeljebb 20 évet. Ugyanaz a személy többször is igényelhet kölcsönt, feltétel azonban, hogy a jóváhagyott tételek együttes összege nem haladhatja meg a 30 ezer eurót.

Miért éri meg?

Az alacsony kamatláb mellett az államtól felvehető hitel legnagyobb előnye, hogy a számlavezetés díjmentes, és a hitelt bármikor idő előtt vissza lehet fizetni, amiért nem számláznak külön illetéket, és 5 évnyi törlesztés után a fennmaradt adósságot 3%-kal csökkentik – feltéve, hogy az adós ez alatt az 5 év alatt végig pedagógusként dolgozott. Ha időközben elhagyja a pályát, és 6 hónapon belül nem helyezkedik el ismét pedagógusként, a 6 hónapos védelmi időszak után a kölcsönt már szigorúbb feltételek mellett kell törleszteni: 4 %-kal megemelik a kamatlábat, vagyis 3-ról 7%-ra ugrik. Ugyanakkor, ha valaki munkanélkülivé válik, amíg szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában, halasztást kaphat, vagyis ez idő alatt nem kell törlesztenie a hitelt, és a kamatláb sem változik. Ugyanez vonatkozik az anyasági és gyermekgondozási szabadságra is.

Doktoranduszok

A harmadfokú felsőoktatási képzésben részt vevők, azaz a doktoranduszok diákhitelre és pedagógushitelre egyaránt jogosultak lehetnek, de egyszerre mindkét típusú kölcsönt nem vehetik fel, és a későbbiek folyamán sem kombinálhatják. Vagyis, mielőtt valaki igényli valamelyik hitelfajtát, előbb mérlegelnie kell, mi éri meg jobban, és a jövőben mire lehet még szüksége. Például a nappali tagozatos doktorandusz diák- és pedagógushitelt egyaránt intézhet, a levelező tagozatos csak diákhitelben részesülhet. Diákként legfeljebb 5 ezer, pedagógusként maximum 15 ezer eurót kaphat. Diákként mindig szüksége van kezesre és a futamidő 5–10 év lehet, pedagógusként 3 ezer euró feletti tétel esetében kell kezes, és a futamidő 8–15 év közötti.

Mire fordítható a hitel?

A 10 ezer eurót meghaladó kölcsön kötött felhasználású, kezesre is szükség van, és a következő célokra lehet fordítani: családi ház vagy lakás vásárlására, családi ház építésére, bővítésére, ház és lakás felújítására, karbantartására, építkezési telek vásárlására, tulajdonrész vásárlására a lakásszövetkezettől lakásszerzés céljából, lakberendezés és személygépkocsi vásárlására, külföldi vagy hazai továbbtanulás finanszírozására, a kereskedelmi bankoktól felvett hitelek törlesztésére.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.