Hasznos tanács

Adókat érintő változások

A könyvelés digitalizálása, kétirányú kommunikáció az adóhivatallal, kezeskedés az áfáért, módosítások az étkezés terén – egyebek mellett ezek a változások várnak a vállalkozókra 2022-ben.
B. Szentgáli Anikó

2022. január 15. 16:21

adóbevallás illusztráció
- Shutterstock-felvétel

Elektronikus könyvelés

A könyvelésről szóló törvénymódosítás lehetővé teszi a könyvelés digitalizálását, éspedig a könyvelés elektronikus formában történő archiválásával, illetve eleve azonnal az elektronikus formát lehet könyvelni. Ezentúl egyenértékű a papíralapú és a digitális könyvelési adat, miközben biztosítani kell az adatok megbízhatóságát, a tartalom sérthetetlenségét és olvashatóságát. A törvény lehetővé teszi, hogy a papíralapú dokumentumokat szkenneljük, és az iratoknak ezentúl nem kell tartalmazniuk a könyvelésért felelős személy aláírását, azt valamilyen belső ellenőrző rendszerrel lehet helyettesíteni. Az elektronikus dokumentációt adathordozó berendezésen – USB-kulcson, optikai vagy merevlemezen, memóriakártyán, cloudon stb. – lehet tárolni, és könyvvizsgálat esetén biztosítani kell a hozzáférést.

Kétirányú kommunikáció

Az e-governmentről szóló törvény 2022. január 1-jétől egyszerűsíti a kapcsolattartást az adóhivatallal: az adóhatóság ezentúl kétirányú kommunikációt alkalmaz a Központi Közigazgatási Portál, a www.slovensko.sk közvetítésével, ami olcsóbb, átláthatóbb és ráadásul környezetbarát megoldás. Ha valakinek még nincs aktiválva az elektronikus postafiókja, az illetőnek az adóhivatal a Szlovák Posta közvetítésével még eljuttatja a dokumentumok nem elektronikus, papíralapú változatát is.

Általános forgalmi adó

Az újévtől a vevő kezeskedik azért az áfáért, amelyet a kereskedő nem fizetett ki, ha a vevő tudott vagy tudhatott arról, hogy az adót az eladó nem fogja téríteni. Korábban az adóért való kezeskedés intézményét csak akkor alkalmazták, ha a számlán feltüntetett érték gazdaságilag nem volt megalapozott, valamint ha a vevő a kereskedő törvényes képviselője volt. Ezt kiegészítették egy harmadik feltétellel: az ellenértéket egy másik számlára utalták át, nem arra, amelyet a kereskedő közzétett. Ha a vállalkozók ki akarnak bújni a kezeskedés kötelessége alól, akkor a pénz átutalása előtt kötelesek lesznek ellenőrizni a kereskedők számláját.

További változás, hogy ha valaki regisztrálja magát az adóhivatalban, ezentúl erről nem állítanak ki igazolást, ún. regisztrációs kártyát. A 2021. december 31-éig kiadott kártyákat a regisztráció megszüntetésétől számított 10 napon belül le kell adni az adóhivatalban.

Étkezési hozzájárulás

Januártól a munkaadó által nyújtott étkezési hozzájárulás összes formáját egyformán fogják megadóztatni. Korábban az étkezési utalványok – bármilyen értékűek lehettek – teljesen, a pénzbeli hozzájárulások viszont csak 2,81 euróig voltak adómentesek. 2022-től az étkezési hozzájárulás valamennyi formáját – az utalványokat és a pénzbeli hozzájárulást egyaránt – 2,81 euróig nem adózzák meg, az ezt meghaladó összegből azonban már levonnak adót. Ezt a munkaadó adókiadásként könyvelheti el. (sza)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koaliciokisebbsegikormany

Még el sem kezdődtek a tárgyalások, de már búcsúznak a koalíciótól

Igor Matovič

Az OĽaNO határozott: Ha törik, ha szakad, Matovič marad a pénzügyminiszter

dac

1:0-s vereség után búcsú az EKL-től – csak ziccerekig jutott a DAC Bukarestben

időjárás meleg

Csapadékosabb lesz a hétvége, jövő héten újabb hőhullám érkezik

Vizes Eb – A férfi 4x200 méteres gyorsváltóé a 100. magyar arany, harmadik lett a női váltó
Frissítve

Vizes Eb – A férfi 4x200 méteres gyorsváltóé a 100. magyar arany, harmadik lett a női váltó

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.