Hasznos tanács

A táppénzt a Szociális Biztosító egy évig folyósíthatja

Csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy sokat hiányozzanak a munkahelyükről, nehogy lecseréljék őket megbízhatóbb munkaerőre. Így aztán amikor valaki megbetegszik, először azt mérlegeli: ágynak essen, vagy lábon hordja ki a betegséget.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. április 5. 16:00

Szociális Biztosító
Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Esetenként az utóbbi lehetőség szóba sem jöhet, a rossz egészségi állapot miatt mindenképpen otthon kell maradni, és ilyenkor két lehetőség van: rendes szabadság vagy hivatalosan elismert munkaképtelenség. Akinek sok szabadnapja van, általában az első lehetőséget szokta választani, anyagilag jobban megéri.

Ügyintézés

Ugyanakkor, mindenkinek joga van betegszabadságra menni. Intézni úgy kell, hogy a beteg először elmegy a kezelőorvosához, az kitölti a megfelelő nyomtatványt, amelyen igazolja, hogy a páciense mikortól munkaképtelen. Ezt a papírt el kell juttatni a munkaadóhoz, és a betegség első 10 napjában ő fizet bizonyos bérpótlékot. Hosszabb munkaképtelenség esetén, a 11. naptól számítva a Szociális Biztosító folyósít táppénzt – maximum 52 hétig. Aki még ennél hosszabb ideig is munkaképtelennek minősül, az maradhat betegszabadságon, de az már fizetetlen lesz – sem a munkaadó, sem a biztosító nem folyósít semmilyen anyagi támogatást.

A táppénz összege

A bérpótlék és a táppénz a napi kivetési alap bizonyos százaléka – az első 3 napban 25%, a 4. naptól kezdve 55%, és a biztosító is 55%-ot fizet. 2021-ben naponta legfeljebb 39,491540 euró táppénzre lehet számítani. Egy 30 napot számláló hónap esetében a táppénz felső határa 1184,80 euró, 31 napos hónap esetében pedig 1224,30 euró. Kivételes esetekben a munkáltató többet is adhat, ha a kollektív szerződésben erről megállapodás született – a felső határ a napi kivetési alap 80%-a, egyetlen munkaadó sem ad ennél magasabb bérpótlékot. A legtöbb cég a 25 és az 55 százalékot fizeti. Amikor valaki meggyógyul, a kezelőorvosa egy másik nyomtatványon igazolja a munkaképtelenség befejeződését, és ezt a papírt is oda kell adni a munkaadónak.

Több munkahely

Előfordulhat, hogy valakinek két vagy három állása van: a főállása mellett kiváltotta a vállalkozási engedélyt, és megbízási szerződés( ek)re is vállal munkát. Az utóbbiak is kötelezően fizetik a járulékokat, a vállalkozók pedig az előző évi összbevételük alapján kötelezően, de önként is elvezethetnek valamit a Szociális Biztosítóba. Ha egy ilyen, 3 állással rendelkező személy megbetegedik, a kezelőorvosától 3 olyan nyomtatványt kellene kérnie, amellyel igazolja a munkaképtelenség kezdetét, mindhárom munkahelyén ezt le kellene adnia, és 3 biztosítás alapján lenne jogosult a táppénzre. Ugyanakkor a biztosító által szabott felső határ, a napi kivetési alap maximális összege a több biztosítás alapján összesített kivetési alap esetében is ugyanaz – 71,8028 euró. Ha a több biztosítással rendelkező személy nem ad le annyi nyomtatványt, ahány biztosítás alapján jogosult a támogatásra, kevesebb táppénzt fog kapni, ha viszont rájönnek, hogy a másik munkahelyén nem ment betegszabadságra, és onnan van továbbra is bevétele, leállítják a táppénz folyósítását.

Tudnivalók:

Hogyan ellenőrzik a munkaképtelenséget?

A munkaadó nem ellenőrizheti, hogy az alkalmazott tényleg beteg-e, ezt csak a Szociális Biztosító (SP) munkatársa teheti meg, miközben az SP ellenőrének igazolnia kell, hogy erre van engedélye. Bármikor ellenőrizhetnek – reggel, este, hétvégén, ünnepnapon egyaránt – kivéve, amikor az orvos kimenőt engedélyezett. Ha az ellenőrök valakit nem találnak otthon, jelentik a kezelőorvosnak.

 

Büntetések

Az ellenőrök a következő esetekben szabhatnak ki bírságot: – ha az SP emberei azért nem tudják elvégezni az ellenőrzést, mert hiányzik a csengőről a név, rossz a csengő, a házőrző kutya miatt nem tudják megközelíteni a házat – ha a beteg nem tartózkodik az ideiglenes munkaképtelenséget igazoló nyomtatványon feltüntetett címen – ha a beteg nem megy el a kezelőorvoshoz ellenőrzésre, kivéve, ha erre komoly oka van.

 

Mekkora bírságot szabhatnak ki?

Az időszerű tarifa szerint a szabálysértésekért kiszabható büntetések 100 eurónál kezdődnek, és elérhetik a 16 596,96 eurót. Rendszerint 100 euró bírságot adnak, ismételt szabálysértésekért pedig legfeljebb 170 eurót. Ha valaki önhibájából elszenvedett baleset vagy alkohol, esetleg más kábítószer fogyasztása miatt vált munkaképtelenné, a jóváhagyható táppénznek csak a felét folyósítják.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.