A szülői bónusz nem adókedvezmény

nyugdíj k

A szülői bónusz újdonság, más országban nem létezik, és sokaknak – első ránézésre – a gyermekek után járó adóbónusz jut róla az eszébe. Csakhogy a szülői bónusz nem adókedvezmény, semmi köze az adókhoz, hanem a Szociális Biztosítóba (SP) elvezetett biztosítási díjakkal függ össze, úgyhogy semmi köze az év eleji adóelszámoláshoz.

Amikor évente egyszer elszámolunk az előző évi bevételeinkkel és az azokból levont adóelőlegekkel, érvényesíthetünk bizonyos adókedvezményeket. Ugyanis nem kell a teljes jövedelmünkből adózni: az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető. Érvényesíthető az adózóra és a házastársra vonatkozó adómentes rész, az adóbónusz és a jelzáloghitel-bónusz, illetve leírhatóak az adóalapból a nyugdíjrendszer 3. pillérébe önként befizetett tételek, valamint intézhető alkalmazotti prémium. Szlovákiában idén január 1-jétől létezik ún. szülői bónusz, amit sokan tévesen adókedvezménynek vélnek, s most, az adóelszámolás vagy az adóbevallás keretében próbálják érvényesíteni. A szülői bónuszt nem kell intézni, aki jogosult rá, annak a Szociális Biztosító automatikusan folyósítja. A szülői bónusz ugyanis nem más, mint a gyerekek járulékaiból a szülőknek visszapörgetett anyagi támogatás: az SP-be beömlő társadalombiztosítási díjak egy részét fogják kifizetni a dolgozó gyerekek nyugdíjas szüleinek. Mindenki, aki dolgozik, azaz elvezet bizonyos járulékokat az SP-be, szerepel a biztosító nyilvántartásában, és ezeket a dolgozó gyerekeket könnyen össze tudják párosítani a nyugdíjban lévő szüleikkel. Ehhez az SP az összes szükséges adattal rendelkezik. A szenioroknak nem kell külön kérvényt benyújtaniuk, a biztosító automatikusan megállapítja, ki jogosult a szülői bónuszra, és a gyerekek fizetése, illetve az abból levont járulékok összege alapján a bónusz nagyságát is meg tudják határozni. A hatályos törvény értelmében a gyermek mindkét szülője számára a bruttó bére 1,5-1,5%-át adhatja. Vagyis akinek a fizetése az idén 1453 euró, annak a szülője maximum havi 21,80 eurós bónuszra számíthat. Ez a felső határ. Aki többet keres, annak a szülője sem kaphat ennél többet. A gyerek csakis szlovákiai munkavállaló lehet, külföldön nem dolgozhat, itt kell adót fizetnie.

Ezt a nyugdíj-kiegészítő támogatást majd a rendes havi nyugdíjjal egyszerre fogják folyósítani, de mivel újdonságról van szó, az SP-nek időre van szüksége, hogy megvizsgálják, ki jogosult a támogatásra, s emiatt az idén nem havonta, hanem az év végén egy összegben fizetik majd ki a szülői bónuszt, ami decemberben maximum 270 euró lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?