Hasznos tanács

A minimális járadék nem jár automatikusan

Júliustól létezik minimálnyugdíj Szlovákiában, melyet az eredeti elképzelés szerint automatikusan meg kellett volna kapniuk a rászorulóknak.
B. Szentgáli Anikó

2015. október 2. 19:10

Azt már a nyár elején sejteni lehetett, hogy a minimálnyugdíjat visszamenőleg csak ősztől fogják folyósítani, az azonban sokakat meglepett, hogy az emelt összeg mégsem jár automatikusan, hanem kérvényezni kell, s az ügyintézés lassúsága miatt a pluszpénz a vártnál lassabban érkezhet. 
 
A parlament 2015. június 16-án elfogadta a szociális biztosításról szóló törvény módosítását, mellyel 2015. július 1-jétől bevezették a minimálnyugdíj intézményét. Az intézkedés célja: a biztosítottak számára olyan szintű jövedelmet kell biztosítani, hogy ne legyenek az anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek járó szociális segélyre utalva. A minimálnyugdíj jóváhagyását nem kell kérni – a jogosultságról a Szociális Biztosító dönt – olvasható az intézmény honlapján. Ez a közlemény már a nyár elején is ott volt a www.socpoist.sk oldalon, s mivel a becslések szerint mintegy 75 ezer ember járadékát kell kiegészíteni a minimálnyugdíj szintjére, már akkor nyilvánvaló volt, hogy az SP-nek időbe telik, amíg megvizsgálja, bizonyos feltételek teljesítése mellett pontosan kinek a járandóságát köteles kiegészíteni a vonatkozó törvénybe foglalt minimális szintre. Az érintettek arra számítottak, hogy az emelt összeget automatikusan, júliusig visszamenőleg, ősszel folyósítják. Kiderült, hogy az emelés mégsem automatikus, hanem kérni kell. 
 
A biztosító az elmúlt hetekben, napokban levelet küldött azoknak – mintegy 58 ezer nyugdíjasnak –, akik elméletileg jogosultak lehetnek a minimálnyugdíjra. Az SP szerint jelen pillanatban nehéz meghatározni, pontosan hány személy járandóságát kell a törvénybe foglalt minimális szintre kiegészíteni, illetve hogy ebből az 58 ezerből hányan szereznek valóban jogosultságot a minimálnyugdíjra. Ahhoz, hogy az emelést jóváhagyhassák, válaszolni kell az SP levelére, és ezzel a válasszal de facto igényelni kell az emelést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ki kell tölteni a mellékelt nyomtatványt (Oznámenie údajov na zvýšenie sumy dôchodku na sumu minimálneho dôchodku), melyhez csatolni kell az összes szükséges igazolást is. 
 
Olyan adatokat kell megadni, melyek fontosak a jogosultság megítéléséhez – például kérik az esetleges külföldi nyugdíj összegét, a biztosítottnak folyósítanak-e özvegyi nyugdíjat, van-e egyéb bevétele pl. vállalkozásból stb. Az utolsó, 5. pont kitöltésével pedig az adott személy a szó szoros értelmében kéri a jelenlegi járandósága minimálnyugdíjra való kiegészítését. A biztosító az űrlaphoz csatolt válaszborítékot is – aki ebben küldi vissza a dokumentumokat, nem fizet postaköltséget. A minimálnyugdíjra való jogosultságot csak akkor kezdik el vizsgálni, miután kézhez kapták a helyesen kitöltött űrlapokat. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az adatok helyességét közjegyző vagy anyakönyvvezető által hitelesített aláírással kell igazolni. Erre csak akkor nincs szükség, ha az ügyfél személyesen viszi be a biztosítóba a dokumentumokat, és az SP alkalmazottja jelenlétében írja alá. 
 
Miután az ügyfél megadja a kért információkat (postázza az SP címére, vagy személyesen beviszi a biztosító kirendeltségébe), az SP 60 napon belül dönt a jogosultságról. Aki nem kapott levelet az SP-től, de úgy véli, jogosult lehet a minimálnyugdíjra, az SP megkeresése nélkül, saját magától is kérheti az emelést. Az SP ilyen esetekre is felkészült: a szükséges űrlap elektronikus változata elérhető a biztosító honlapján (www.socpoist.sk). Onnan kinyomtatható, kitölthető, s kiegészíthető az esetleges szükséges igazolásokkal, majd lehet postázni a biztosító címére. Az SP utána 60 napon belül dönt a jogosultságról. Ha valami nem világos, a 0800 123 123 ingyenes telefonszámon lehet tanácsot kérni. A minimálnyugdíjat visszamenőleg július 1-jei dátummal hagyják jóvá – amikor a nyugdíjas első alkalommal megkapja a minimálnyugdíjat, akkor egyszerre utólag kifizetik a régi és az új összeg közötti különbözetet. 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
munkás k

A többség nem fogta vissza a béreket

koronavírus

A 40–49 éves korosztályból került ki legtöbb új fertőzött a héten

bakelit

Reneszánszukat élik a bakelit hanglemezek

Igor Matovič

Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

kigyulladt autó

Érsekújvár – 70 centből 3 000 eurós kárt okozott „barátjának” a 22 éves férfi

drogterjesztő

Drogdílert fogtak el Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.