Hasznos tanács

A jogosítvány kérvényezése

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Az új jogosítvány mindössze 8,56 cm x 5,398 cm nagyságú, több védjeggyel ellátott kártya, és kiadását a gépjármű-vezetői tanfolyam elvégzése után az illetékes járási rendőrkapitányságon lehet kérni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 9. 19:00

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Az új jogosítvány mindössze 8,56 cm x 5,398 cm nagyságú, több védjeggyel ellátott kártya, és kiadását a gépjármű-vezetői tanfolyam elvégzése után az illetékes járási rendőrkapitányságon lehet kérni. Az érvényes szlovák jogosítvánnyal rendelkező személy számára nemzetközi gépjármű-vezetői engedélyt is kiállítanak, ám az nem jogosít fel gépjárművezetésre Szlovákia területén. A nemzetközi irat legfeljebb 3 évre szólhat, utána újat kell intézni.

Kérvényezés

A kérvényt személyesen kell benyújtani. A nyomtatványt helyben kell kitölteni. Szükség van a megfelelő okmánybélyegre, a személyazonossági igazolványra és a régi jogosítványra. Ha még nincs jogosítványa, az igénylő megmondja, mikor vizsgázott, amit ellenőriznek a nyilvántartásban. Helyben elektronikus arcmást készítenek, az aláírását is számítógéppel olvassák le. A kérvényező által megadott telefonszámra vagy e-mail címre üzenetet küldenek, amikor az irat átvehető. Legkésőbb 30 napon belül biztosan elkészül, ám ha kevés igénylő van, pár nap alatt is kiállítják.

Nemzetközi jogosítvány

2010. június 1-jétől kétféle – a genfi és a bécsi egyezménynek megfelelő – nemzetközi jogosítványt is lehet igényelni. Akinek mindkettőre szüksége van, külön-külön kérvényt kell benyújtania. A bécsi egyezmény szerinti okmány legfeljebb három, a genfi egyezmény alapján kiállított nemzetközi jogosítvány csak 1 évre szólhat. Az igénylő felmutatja személyazonossági igazolványát, az érvényes szlovák jogosítványát. Szükség van egy 3,5 cm x 4,5 cm nagyságú fényképre, valamint a megfelelő okmánybélyegre. A jogosítványt személyesen kell átvenni ott, ahol a kérvényt benyújtottuk. Szükség esetén felhatalmazott személynek is odaadják, ám ez esetben közjegyző által hitelesített felhatalmazásra van szükség. (sza)

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?