Hasznos tanács

A depresszió nem lustaság, hanem az agy zavara!

Számos mítosz kering a depresszióról, amelyek a betegeket sértik és késleltetik a kezelés megkezdését. Tévhitek és tanácsok!
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. január 16. 16:35

Sokan azt hiszik, hogy „velük ez nem fordulhat elő”, és a depressziót a gyengeség megnyilvánulásának, valamiféle kudarcnak tartják. Sokak szerint „csak a bolondok” jár a pszichiátriai kezelés. A lelki betegség nálunk még mindig tabu. Ezért sokan nem is mennek orvoshoz, mert személyes csődként élik meg a betegséget, és ezért szégyellik magukat. A Lelki Egészség Ligája által kidolgozott alapanyag alapján most a legfontosabb tévhiteket próbáljuk megcáfolni. 
 
Csak lelkileg labilis ember válhat depresszióssá?
A depresszió az agy biológiai zavara. Mint sok más betegség, minden ok nélkül jelentkezhet. Ez nem a kudarc vagy a lelki labilitás megnyilvánulása. Sok tényező van, ami kiválthatja. Ide tartozik például az öröklött hajlam és valamilyen súlyos veszteség. 
 
Súlyos esemény előzi meg?
Nem mindenki reagál depresszióval a súlyos élethelyetekre, ellenkezőleg: a depresszió kialakulhat minden előzetes veszteség és személyi tragédia nélkül is. Kiválthatják olyan, látszólag kellemes események is, mint a gyerek születése, előmenetel a munkában vagy hirtelen meggazdagodás. 
 
A környezetváltozás, a barátkozás a legjobb ellenszer?
A súlyos depressziós emberek nem képesek szabadság, utazás vagy baráti találkozó hatására sem feltöltődni. Normális esetben az ilyen eseményeknek örömet kellene okozniuk, ám a depressziós embert kimerítheti, ronthat állapotán. Rendszerint ezért utasítja el a hasonló lehetőségeket. Hiba, ha megpróbáljuk kényszeríteni őt erre. 
 
A gyengeség és a lustaság jele?
A depressziós ember nem lusta vagy gyenge, hanem beteg. A betegség gyakran teljesen tönkreteszi akaraterejét, ezért úgy tűnhet, hogy nem szeret dolgozni, hogy  képtelen határozott lenni. Ha a kezelés hatására elmúlik a depresszió, visszatér korábbi aktivitásaihoz és munkaszokásaikhoz. 
 
Aki depressziós, tudatosítja, hogy beteg?
Hiba titkolni a depressziót, de sok ember nem tudatosítja állapotát. Ezért is jó, ha az orvos  a beteg környezetéhez tartozó emberrel is kommunikál. A pszichiáter így  teljesebb képet alkothat a betegről. A depresszió néhány formája főleg testi tünetekkel jelentkezik és egészségi problémákat imitálni – például székrekedést vagy fejfájást. 
 
Segít  a pszichoterápia
Maga a pszichoterápia rendszerint csak a betegség könnyebb formáinak kezelésében  segít. Gyógyszerrel kombinálva viszont fokozódik hatékonysága. 
 
Tévedés pszichiáterhez járni és antidepresszánsot szedni?
A depresszió az agy biológiai és vegyi egyensúlyának zavara, amit – igaz, nem a mindennapi klinikai gyakorlatban – néhány képalkotó vizsgálattal ki lehet mutatni. Vagyis ugyanúgy gyógyszerekkel kell kezelni, mint más betegséget. 
 
A gyógyszerek gyorsan hatnak, és bármikor ki lehet hagyni őket?
A depresszió a sikeresen kezelhető lelki zavarok egyike. A kezelés a betegek döntő többségének segít. A gyógyszert azonban hosszú ideig kell szedni. Néhány hétig is eltart, míg az antidepresszáns hatni kezd. Fontos betartani az adagolást, rendszeresen kell szedni a gyógyszert, és nem szabad elkeseredni, ha ki kell cserélni a gyógyszert. Sok beteg hibát követ el akkor, amikor önkényesen kihagyja a gyógyszert, ha jobban érzi magát. Ez állapotromláshoz vezet. 
 
A depressziós veszélyes, a pszichiátrián a helye?
A betegek döntő többsége egyáltalán nem veszélyesek a környezetükre. Ha azonban öngyilkossági gondolataik vannak, vagy már tettek öngyilkossági kísérletet, veszélyeztethetik egészségüket és életüket. A kórházi kezelésről mindig az orvos dönt, a betegek többségét viszont ambulánsan kezelik. 
 
Nem járhat munkába és nem gondoskodhat a családról? 
Épp ellenkezőleg! A depresszió enyhe formájában szenvedő általában telesíti kötelességeit, gondoskodik családjáról. A súlyos depressziós viszont  átmenetileg kikerül a megszokott kerékvágásból. Ha a kezelés eredményes, az állapot javulása után visszatérhet a normális életbe. 
 
Segít a mozgás és az ásványi anyagok pótlása
Az ásványi anyagok megfelelő pótlása és a rendszeres mozgás segíthet kilábalni a depresszióból, de ez önmagában nem elég. Súlyosabb esetekben szükség van gyógyszerre, illetve a gyógyszer a pszichoterápia kombinálására. 
 
A hajlam öröklődhet
Az öröklött hajlam elősegítheti a depresszió kialakulását, főleg az, ami az agy biokémiai zavarait váltja ki. Ám nem szabály, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő élete folyamán depressziós volt, akkor az utód is az lesz. Ugyanúgy az sem igaz, hogy mindenki, aki depresszióban szenved, az elődeitől örökölte. 
 
A serdülőkor és az időskor velejárója?
A depresszió semmiképpen nem a serdülőkor és az öregkor normális velejárója. Ha a serdülő vagy a nyugdíjas ember a depresszió jeleit mutatja, orvosi segítségre van szüksége. 
 
Magától elmúlik?
Kezelés nélkül nem múlik el egyik napról a másikra. Ha a tünetek sokáig tartanak, fokozatosan csökken a teljesítmény, a beteg elszigetelődik, egészségi állapota romlik. A depresszió számos testi betegség – szív- és érbetegség, gerincbetegség, daganatos betegség stb. – kiváltója lehet. Érvényes a szabály, hogy minél korábban kezdik  kezelni, annál gyorsabban tűnik el a depresszió. A kezelésben a legfontosabb az antidepresszáns szedése és az egészséges életmód. 
 
Rontja a beteg állapotát, ha beszél róla?
Ellenkezőleg: a baráti beszélgetés segíthet a betegnek abban, hogy legyőzze a szorongást, amit a depresszió miatt érez. Ez főleg arra a helyzetre vonatkozik, ha olyan emberrel beszélget, aki már volt depressziós. Ha depressziós embert  megértően végig kell hallgatni, nem szabad őt elítélni és utasításokat adni neki, hogy mit tegyen és mit ne tegyen. Tapintatosan szakorvosi segítséget kell neki ajánlani. 
 
Segít az alkohol?
Az alkohol és a drog a valóságban csak elmélyíti a depressziót. A kellemetlen érzések tompulását követő kijózanodás után a depresszió tünetei felerősödnek. 
 
Mindenkire egyformán hat az antidepresszáns?
Minden ember más, így a gyógyszerek sem hatnak minden emberre egyformán. Ha a beteget mint egy lakatot képzeljük el, akkor meg kell hozzá találni a helyes kulcsot, vagyis a megfelelő gyógyszert. Nem jó szomszédtól vagy ismerőstől „kölcsönözni” gyógyszert ahelyett, hogy felkeresnénk az orvost. 
 
A szegénység velejárója?
A depresszió bármilyen végzettségű és szociális helyzetű embert érinthet. A rossz szociális körülmények hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, ám ez nem törvényszerű. 
 
Az antidepresszáns megváltoztatja a személyiséget?
Sok ember irtózik attól, hogy olyan gyógyszert szedjen, ami valamiképpen megváltoztatja az agy kémiáját. A valóságban a modern antidepresszánsok nagyon kíméletesek, a mellékhatásuk minimális. Célirányosan csak az ingerületátvivő anyagokra hatnak, amelyek működése depresszió esetében megváltozik. Sok ember az antidepresszánssal végzett kezelés után „ismét a bőrében” érzi magát. A betegség ugyanis gátolja őt abban, hogy vidám és derűtátó legyen. 
 
A borús idő és a hideg kedvez kialakulásának?
A depresszió nem függ az évszaktól, bármikor kialakulhat. Kivételt képez a szezonális depresszió – a lakosság kb. 2 százalékát érinti. Ebben valószínűleg a nappali fény mennyisége játszik szerepet, de a tényleges okokat még nem tárták fel. (ki)
Önnek ajánljuk

Rejtett kamerákkal kísérték el az áldozatokat a pedofil papokkal való szembesítésre

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

Csak két út van előttünk

Fico: A média és az ellenzék gyűlöletet szít

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?