Győr

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett

Mosonmagyaróvár | A mosonmagyaróvári termálfürdő területén újabb fejlesztésre készülnek, mely többmilliárdos turisztikai támogatással valósulhat meg. A tervezéshez állami forrást is nyertek. Az állami főépítész azonban nem engedte a szálloda magasságát 12 és fél méteresre, három méterrel csökkenteni kell. A csúszdatorony legfeljebb 16 méter lehet, az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30 százaléknyi.
Cséfalvay Attila

2021. december 9. 09:54

termálfürdő
Mosonmagyaróvári termálfürdő - Az épületet is egyedi, kupolákkal fedettre tervezték, Magyarországon egyedülálló megoldásokkal. Fotó: mosonmagyarovar.hu

A helyi képviselő-testület korábban a termálfürdő érintett ingatlanját – a beruházások mielőbbi megvalósíthatósága érdekében - kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Most a településrendezési tervek módosítására is szükség volt. Az állami főépítész által összehívott tárgyalásra többek közt a termál melletti ingatlanon megengedett épületmagasság miatt került sor.

Az egyeztető jegyzőkönyv alapján aztán módosították a tervlapokat. A termál mellett tervezett szálloda épületmagasságát a javasolt 12 és fél méterről 9 és fél méterre kellett csökkenteni úgy a dokumentációban, s 10 méter előkertet kell hagyni a parkolóháznál és a tervezett szállodaépületnél is, azzal a könnyebbséggel, hogy a parkolóháznál hátsó kertet nem kell tartani.

Árvay István polgármester testületi ülésen ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a termál környékén ezek a típusú beruházások városi érdeknek is tekinthetők, függetlenül attól, hogy magánkezdeményezésre valósulnak meg. Egy négycsillagos szállodát 9 és fél méteres épületmagasságon idehaza nem szoktak építeni, s „jobban örült volna, ha ezzel kicsit lazábban bánnak. Nagyon hiányzik a városból egy nagyméretű négycsillagos szálloda. A termál területe sem olyan óriási, hogy ezt el lehessen laposítani, és használni azokat a területeket, amiket egyébként a zöldterület növelésére lehetne fordítani. Nem bánta volna, ha felfelé terjeszkedik egy szállodaépület.” Hozzátette, komoly állami támogatással tud csak megvalósulni a beruházás - a tervezéshez már kapott a Flexum Zrt. állami támogatást, most abban bíznak, hogy a kivitelezéshez is sikerül ezt megszerezni.

A novemberi testületi ülés előtt a gazdasági és városüzemeltetési bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Az Állami Főépítészi Iroda azt kérte a helyi építési szabályzatot így módosítsák: „A Flexum Thermal & Spa területén létesítendő csúszdatorony épületmagassága legfeljebb 16 méter lehet. Az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30%.” Kitley Tibor városi főépítész a még nem végleges tervekről elmondta, a kéttornyú épület csúszdaépület lesz, ami a mostani 33-as medence, félig pedig a 25-ös medence helyére kerülne. Az épületet is egyedi, kupolákkal fedettre tervezték, Magyarországon egyedülálló megoldásokkal: üvegfalú csúszdával, üvegfalú medence, ami a zöldfelület fölé magasodik.

A testület elfogadta a településrendezési tervek módosítását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Edvard Beneš TASR/AP

„A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidó-törvényeket alkalmaznák”

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Mekkora az adó összege, és hogyan kell befizetni?

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának
Frissítve

Emlékművet állítanak Pozsonyban Ján Kuciaknak és Martina Kušnírovának

kisbaba k

Egyhónapos csecsemőt kezelnek koronavírussal a nagyszombati kórházban

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint nem feszültebb az ukrán-orosz helyzet most, mint egy éve volt

Baleset

Az utolsó utáni pillanatban próbált besorolni, nem sikerült (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.