Győr

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett

Mosonmagyaróvár | A mosonmagyaróvári termálfürdő területén újabb fejlesztésre készülnek, mely többmilliárdos turisztikai támogatással valósulhat meg. A tervezéshez állami forrást is nyertek. Az állami főépítész azonban nem engedte a szálloda magasságát 12 és fél méteresre, három méterrel csökkenteni kell. A csúszdatorony legfeljebb 16 méter lehet, az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30 százaléknyi.
Cséfalvay Attila

2021. december 9. 09:54

termálfürdő
Mosonmagyaróvári termálfürdő - Az épületet is egyedi, kupolákkal fedettre tervezték, Magyarországon egyedülálló megoldásokkal. Fotó: mosonmagyarovar.hu

A helyi képviselő-testület korábban a termálfürdő érintett ingatlanját – a beruházások mielőbbi megvalósíthatósága érdekében - kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Most a településrendezési tervek módosítására is szükség volt. Az állami főépítész által összehívott tárgyalásra többek közt a termál melletti ingatlanon megengedett épületmagasság miatt került sor.

Az egyeztető jegyzőkönyv alapján aztán módosították a tervlapokat. A termál mellett tervezett szálloda épületmagasságát a javasolt 12 és fél méterről 9 és fél méterre kellett csökkenteni úgy a dokumentációban, s 10 méter előkertet kell hagyni a parkolóháznál és a tervezett szállodaépületnél is, azzal a könnyebbséggel, hogy a parkolóháznál hátsó kertet nem kell tartani.

Árvay István polgármester testületi ülésen ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a termál környékén ezek a típusú beruházások városi érdeknek is tekinthetők, függetlenül attól, hogy magánkezdeményezésre valósulnak meg. Egy négycsillagos szállodát 9 és fél méteres épületmagasságon idehaza nem szoktak építeni, s „jobban örült volna, ha ezzel kicsit lazábban bánnak. Nagyon hiányzik a városból egy nagyméretű négycsillagos szálloda. A termál területe sem olyan óriási, hogy ezt el lehessen laposítani, és használni azokat a területeket, amiket egyébként a zöldterület növelésére lehetne fordítani. Nem bánta volna, ha felfelé terjeszkedik egy szállodaépület.” Hozzátette, komoly állami támogatással tud csak megvalósulni a beruházás - a tervezéshez már kapott a Flexum Zrt. állami támogatást, most abban bíznak, hogy a kivitelezéshez is sikerül ezt megszerezni.

A novemberi testületi ülés előtt a gazdasági és városüzemeltetési bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Az Állami Főépítészi Iroda azt kérte a helyi építési szabályzatot így módosítsák: „A Flexum Thermal & Spa területén létesítendő csúszdatorony épületmagassága legfeljebb 16 méter lehet. Az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30%.” Kitley Tibor városi főépítész a még nem végleges tervekről elmondta, a kéttornyú épület csúszdaépület lesz, ami a mostani 33-as medence, félig pedig a 25-ös medence helyére kerülne. Az épületet is egyedi, kupolákkal fedettre tervezték, Magyarországon egyedülálló megoldásokkal: üvegfalú csúszdával, üvegfalú medence, ami a zöldfelület fölé magasodik.

A testület elfogadta a településrendezési tervek módosítását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

Bántalmazzák a gyerekemet – mit tegyek?

Gyimesi György

A Za ľudí diszkriminatívnak tartja Gyimesi György javaslatát

iskolai zaklatás k

Kiből válhat zaklató? – az iskolai zaklatás forrásai

Juraj Šeliga

„Háború fenyeget” – véli Šeliga, aki továbbra is támogatja az Egyesült Államokkal kötendő megállapodást

A rendőrség részleteket közölt Lég és Csallóközcsütörtök között történt tragikus balesetről (KÉPEK)
Frissítve

Két áldozatot követelt a Lég és Csallóközcsütörtök között történt baleset (KÉPEK)

Vlhova

14 magyar és 50 szlovák sportoló utazik Pekingbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.