Panaszkodtak a kerékpárosok, kevesellték a kis hókotrókat

járda
Győr |

Az utóbbi években fehér hollónak számított a nagyobb havazás, és most sem tartott sokáig. Mintha elszoktunk volna attól, hogy a hóesés némi kellemetlenséggel is jár. Az tény, a hó gondot okozott a közlekedésben. 

A havazás véleménynyilvánításra késztette a győri autósokat, erről itt írtunk. De a kerékpárások és a gyalogosok sem maradtak csendben, számosan hozzászóltak az interneten a témához. Többségük elégedetlen a hóeltakarítással. Mások józanságra és belátásra intenek. De nézzünk néhány jellemző véleményt, némileg szerkesztve és moderálva!  

- Szomorúan vettem észre, hogy a közútkezelőknek csak az autósok számítanak. A kerékpárút kész életveszély. A járdák sem különbek. Kifizetik a taxit, hogy bemenjek reggel a kórházba dolgozni? Mert gyalog vagy biciklivel lehetetlen! Autóm meg nincs. Simán végig lehetne menni azzal a kis kotróval a járdákon és a kerékpárutakon is. 
- ...már ha lenne kis kotró! 
- Szigetben sem különb a helyzet. A Jedlik hídon is elég rossz volt csúszkálni. Szóval több helyen is szükség lenne arra a kotróra. 
- Elment a pénz a koncertekre.  Idén csináld magad mozgalom lesz Győrben. 
- Szauter Ferenc út melletti járda/bicikliúton ma kétszer is láttam kis kotrót. Nem tudom, mitől függ, vagy ki lakik erre. 
- Na itt sem különb a helyzet, a Belvárosban. Itt is lehet a járdán csúszkálgatni rendesen. 
- A Külső Baross út-Hermann Ottó utca saroktól a vásárcsarnokig hasonló a helyzet. Nagyon kell vigyázni, hogy el ne csússzon az ember. 
- Reggel fél 5-kor Gyárvárosból bejutni a Belvárosba biciklivel lehetetlen. Igaz, le lett tolva a kerékpárút valamennyire, de kegyetlenül csúszott. 
- Hó van, menj busszal! 
- Akkor légy szíves intézz nekem egyet, amivel 5-re bent vagyok a munkahelyemen. 
- A sok feleslegesen elpazarolt pénzeknek most milyen jó helye lenne hókotrókban, amit használni is lehetne. 
- Nem csak a Belvárosban van áldatlan állapot, a külvárosokban is. Már sózni is kellett volna, hogy a ráfagyás ne okozzon jégpályát. 
- Egész éjjel dolgoztak, míg ön békésen aludt. 
- Hol? Mert Gyárvárosban nem vettem észre. Mármint a járdákat. És ne jöjjön senki azzal, hogy fogjak egy lapátot, mert az idei év kivételével a sarokházunk azon részét is ellapátoltam mindig, sőt a járdáról az útra levezető részt is megcsináltam, hogy normálisan lehessen lelépni. Az idén csak a ház előtt csináltam. A többit meg lehet nézni, de nemcsak előttünk, mindenhol. A buszmegállóban van bokáig sózva. Ennyi, a kis járdagépnek nincs nyoma. Bocs, de ez a tapasztalatom. 
- A ház előtt, de vannak részek, ahol nem. A ház előtt nálunk fekete a járda. Egyedül nálunk volt az reggel fél 7-kor. Viszont a buszmegállóban bokáig érő hóban álltunk, mindkét irányban. 

Buszmegálló

- A járdákat a lakóknak kell eltakarítani elárulom. 
- Lehet, hogy a Városháza környékén szorgoskodtak, de a város külső körleteiben nem látni hókotrót, sózót. 
- Szörnyű. Egy napig nem lehet szép magassarkú csizmácskában végigsétálni a járdán. Tessék egy hótaposót felvenni, holnapra meg minden rendben lesz. 
- Nincs magas sarkúm, bakancsos vagyok, de ez így is életveszély. 
- Ha gondolkodna, akkor tudhatná, hogy a nővérek 12 óra meló után nem magassarkúban tipegnek haza. Örülnek, ha járni tudnak! De köszi a hozzászólást! 
- Itt nem a magassarkú csizmáról van szó! Alapból bakancsba járok télen. Bocsika, de ahogy a hölgy írta sem biciglivel, sem gyalogosan nem igazán lehet közlekedni. Ugyanez a gondolat fogalmazódott meg bennem tegnap hazafelé. A kórház parkolótól a Cuha utcáig katasztrófa eljutni és relatíve alig esett pár centi hó. Én is úgy gondolom, hogy itt csakis kizárólag az autósokra figyelnek.  
- Három munkást láttam lapáttal a vállukon kora reggel. Értem én, hogy nem kehet minden egyszerre járható, de ne mondjuk, hogy a havazás ellenére Győrbe lehet rendesen közlekedni. Brutál volt tegnap, ami volt. Amerre nézett az ember, mindenütt bedugult utak, a buszok hihetetlen késéssel jártak.  
- Már olvad. 

És ez az utolsó hozzászóló tette a pontot a mondat végére, a plusz fokok pedig megoldják a maradék problémát is. Tapasztalataink szerin délutánra például a forgalmasabb kerékpárutak teljesen hómentesek voltak, csak az olvadás nem lett volna ehhez elég.  

A Győr-Szol Zrt. közleményben számolt be tevékenységéről, s részben válaszolt is a felvetésekre. Azt írták, hogy csütörtökről péntekre virradóan egész éjszaka teljes személyi és gépállománnyal végezték a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. 
A szolgáltató kisebb járművei a szűkebb utcákat, járdákat, tereket, kerékpárutakat takarították, a munkatársak a buszmegállókat, a hidak, felüljárók járdáit, a gyalogátkelőhelyeket, közterületi lépcsőket kézi erővel síkosságmentesítették. A síkosságmentesítési munka mindaddig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják. 

Hókotró

A közleményben tisztázták azt is, mely utak nem a város felügyelete alá tartoznak: “Fontos tudnivaló, hogy a számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bSzent István út) teljes vonalán, a Baross-hídon, a Bácsai úton, a 81-es (Fehérvári) úton, 82-es (Szent Imre) úton, a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.” 
S felhívták a figyelmet a lakosok kötelességére is: “Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos, illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!