Mosoni-Duna: vízparti korzó a belvárosi folyóparton?

Győr-tervek
Győr |

A győri önkormányzat által kiírt közbeszerzési tervpályázatra a 3h Építésziroda átfogó koncepciótervet készített a győri Duna-part hasznosíthatóságáról, mely szerint intenzívebb kapcsolatot teremtene a városlakók és a folyó között, új funkciók és infrastrukturális elemek kialakításával. A Mosoni-Duna torkolatának elkészültével nyártól stabil vízszintek lesznek Győrben.

A vízszint-emelés lehetővé teszi, hogy érdemes legyen foglalkozni a partok kihasználásával, hisz a néhány éve megépült sétány alatt alig egy méterre lesz a stabil vízszint nyártól, a közepes méretű hajók is be tudnak majd jönni Gönyű felől a belvárosba, s a jachtturizmus is fellendülhet – ehhez infrastrukturális fejlesztések szükségesek.

Az építésziroda koncepcióterve olyan folyómenti körséták kialakítását célozta meg, amelyek lehetővé teszik az intenzívebb kapcsolatot a vízzel. Ehhez szükséges olyan gyalogos átkelők létesítése, amelyek nemcsak egyszerű, funkcionális hidak, hanem élménnyé teszik a folyón való átkelést. Több, eltérő érdeklődésű célcsoport használja, használná a belvárosi Duna-szakaszt, az ő megfelelő „elhelyezésüket" úgy kell megoldani, hogy a számukra nyújtandó legtöbb élmény mellett a legkevésbé zavarják egymást – áll az Építészfórumon megjelent anyagban.

A helyek, amelyekre lokálisan fókuszálnak és új programokat javasolnak:

  • Móricz Zsigmond rakpart és a Dunakapu tér előtti rész
  • Püspökerdő jobb partja – Rábca torkolat: túraevezős központ, kemping
  • Püspökerdő két oldalát összekötő gyalogos- és kerékpáros híd
  • Széchenyi híd: parazita híd – kiegészítő gyalogos- és kerékpáros híd
  • Új városrész: pontszerű pavilonok a sétaúton
  • Iparcsatorna: Jachtkikötő – Kerékpáros- és jachtkikötő központ

A terveket bemutató sorozatunk első részében a Dunakapu tér és a Móricz Zsigmond rakparttal foglalkozunk. A Móricz Zsigmond rakparton jelenleg többsávos autóút halad keresztül, elvágva a város, a városlakók és a látogatók kapcsolatát a folyótól. Az Elevátor ház robosztus beépítése és építészeti tömege nagy kontrasztot képez a Dunakapu tér nyitottságával, és a Móricz Zsigmond rakpart kihasználatlanságával. Ezért a koncepció indokoltnak látja a helyét egy új városi beépítésre, amely földszinti szolgáltatásokkal, árkádsorokkal, vízparti és városi korzóval intenzív városi életet eredményez és hangsúlyozza a folyó létét. Az épületek nem kívánnak versenyezni a történelmi épületekkel, ezért hagyományos anyagokkal és visszafogott homlokzatokkal keresik a helyüket.

Győr-tevek

„A Móricz Zsigmond rakparti városfal esztétikailag nem ad túl vonzó látképet, ellentétben a történelmi belváros régi épületeivel, így ez sem gátolja a gondolkodásunkat új épületek tervezésénél. Az épületek főként lakófunkciót töltenek be, egy-két épület irodaként funkcionál, a földszinteken kávézók, éttermek, bár, pékség, egyéb szolgáltatások találhatóak. A beépítés alatt kétszintes mélygarázs alakítható ki.

Ezzel az urbánus beavatkozással Győr lehetőséget kap arra, hogy a történelmi város kiegészüljön egy jelenleg hiányzó árkádos vízparti korzóval, amely helyet ad baráti, családi találkozóknak, munkaebédeknek, pihenésnek és esti kikapcsolódásnak a folyó partján” – áll a koncepcióban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!